Na balkanskoj poslijeratnoj političkoj sceni, uočava se obilje poznatih i novih lica, a mnogi od njih su neosporno izloženi kritikama zbog svojih postupaka tokom obnašanja funkcija. Međutim, ukoliko je ikada bilo nešto neobično u vezi s političarkom na ovim prostorima, to je definitivno povezano s premijerkom Srbije, Anom Brnabić. Ono što čini Anu izuzetnom, posebno u balkanskom kontekstu, jest njena otvorena homoseksualnost.

Naime, Ana ne krije svoju naklonost prema ženskom polu, što je u početku izazvalo kritike sa svih strana. Na našem području još uvijek preovladava stari mentalni sklop koji smatra da su istospolne veze i brakovi nemoralni ili nenormalni. Neki su smatrali da Anina pozicija u politici obećava, pretpostavljajući da bi se možda zalagala za prava LGBT populacije, budući da i sama pripada toj zajednici.

Mnogi su, međutim, odustali od takvih očekivanja nakon što je postala desna ruka predsjednika Srbije, pa je sada često svrstavaju u istu kategoriju s ostalim političarima te zemlje. Ipak, Ana je, kao i svaki drugi čovjek, te ima i privatni i poslovni život koji nastoji održavati što dalje jedan od drugog. Stoga mnogi možda nisu ni svjesni da ima partnericu i sina. Oni koji znaju, često su iznenađeni saznanjem da je Ana u vezi s izuzetnom plavušom i beogradskom doktoricom po imenu Milica Đurđić. O ovoj vezi se saznalo tek nakon što je Anin mandat zvanično započeo.

Nažalost, u Srbiji još uvijek ne postoji zakon koji omogućuje istospolnim parovima sklapanje braka. Unatoč tome, Ana i Milica nisu dopustile da ih to spriječi u ostvarivanju sreće kao roditelji. Prije četiri godine, dobile su sina kojeg su nazvale Igor, tvoreći tako sretnu porodicu, unatoč ograničenjima koja postoje u društvu.