Kako se približavamo početku novembra, primjetno je da temperature još nisu dostigle očekivane nivoe kako se ranije očekivalo. Ivan Ristić, vrlo cijenjeni meteorolog, nedavno je objavio najnoviju vremensku prognozu. Prema Ristićevim predviđanjima, dolazak toplog vazduha tokom dnevnih sati dovešće do značajnog porasta temperatura, potencijalno i do pet stepeni više od trenutnog proseka. Nadalje, Ristić predviđa prisustvo snažnog južnog vjetra, ali nešto manjeg intenziteta u nižim predjelima.

Međutim, vrijedno je napomenuti da mogu postojati povremeni periodi kada vjetar postaje jači, potencijalno još jači. Prema njegovom izvještaju, vremenska prognoza najavljuje kišu za večer, a očekuje se da će se nastaviti tokom cijelog vikenda. Osim toga, u narednim danima se očekuju iznadprosječne temperature koje će dostići oko 20 stepeni. Neizvjesnost oko dolaska zime ove godine pojačana je Ristićevim alarmantnim predviđanjima o zimi bez presedana.

Međutim, uprkos ovoj neizvjesnosti, prve snježne padavine očekuju se 15. decembra. Zanimljivo je da se prognoza renomiranog bosanskohercegovačkog meteorologa iznenađujuće dobro poklapa sa ovim predviđanjima. S obzirom na praznik Mihovila, sasvim je prirodno da nagađamo kakve vremenske prilike može otkriti predstojeći vikend. Prema Sladićevoj prognozi, predstojeći vikend će pružiti savršenu priliku pojedincima da uživaju u laganoj šetnji prirodom, jer će ostati bez padavina.

Građani Bosne i Hercegovine željno iščekuju smanjenje intenziteta vjetra, nadajući se mirnijoj atmosferi. Iako povremeni pljuskovi mogu zahvatiti Sloveniju, kopnenu Hrvatsku i jadransku regiju, malo je vjerovatno da će Bosna i Hercegovina imati značajnije količine padavina. Iznenađujuće, uprkos aktuelnoj sezoni, vikend će karakterisati neuobičajeno visoke temperature i povremeni pljuskovi s kišom, što je prilično neuobičajeno za ovo doba godine. Nedostaje jasnoća u vezi sa dužinom Mihajlanskog ljeta u Bosni i Hercegovini, prema Sladićevom shvaćanju. Ipak, očekuje se da će vrijeme biti vruće još nekoliko dana.