“Bio sam bio u braku s svojom suprugom 20 godina. Stvari nisu išle dobro, ali imamo 4 djece, pa sam bio odlučan da izdržim, misleći da je ostati u lošem braku zbog djece najbolje što mogu učiniti s kartama koje sam dobio. Moja supruga nije imala nikakvog interesa za mene. Jedne noći, prijateljica je došla na večeru i vidjela kako se moja supruga ponaša prema meni…

Moja supruga se konstantno izvinjavala se što su večera i tanjiri “obični… i rekla je da je to zato što nisam dovoljno muško da zaradim pristojnu platu…” dok je ona ostala nezaposlena itd. Na kraju večere, dok sam prijateljicu ispraćao do auta, okrenula se prema meni i rekla da i moja supruga i ja trebamo bračno savjetovanje. Pristao sam, ali sam spomenuo da sam to predložio svojoj supruzi i da nikada nije htjela ići.

  • “Onda ti idi na savjetovanje,” rekla je prijateljica, “da možeš pomoći da pokažeš svojoj djeci da nije u redu da ih iko tretira onako kako tebe tretiraju. Tvoja supruga ih uči da zlostavljaju svoje supruge na isti način na koji prema tebi sada postupa.” To mi je imalo smisla, pa sam počeo ići na savjetovanje. Savjetnica je rekla da zaista treba razgovarati s oboje. Spomenuo sam to svojoj supruzi i ona je kategorički odbila ići.

Rekla je:

“Ti si taj koji ima problem, ne ja. Ne trebam se mijenjati; TI treba da se promijeniš da radiš ono što kažem, kako te ne bih morala podsjećati te na to kakav si.”Kasnije smo se razveli. To je bila najbolja stvar koja mi se ikada dogodila.”

BONUS TEKST

Jedan od najfascinantnijih fenomena u prirodi je proces migracije životinja, posebno ptica, koje prelaze neverovatne udaljenosti svake godine. Ptice selice, kao što su lastavice, arktičke čigre i sove, svake godine putuju hiljade kilometara kako bi našle optimalne uslove za preživljavanje i reprodukciju. Ono što je posebno zapanjujuće jeste da mnoge od ovih ptica lete potpuno same ili u malim grupama, koristeći prirodne navigacione tehnike, poput zvezda, magnetnog polja Zemlje i položaja Sunca, kako bi pronašle put.

Arktička čigra, na primer, drži rekord u najdužoj migraciji – ona prelazi čak 70.000 kilometara godišnje, selivši se između Arktika i Antarktika. Tokom leta, ova ptica prolazi kroz ekstremne klimatske uslove i prelazi razne predele, od hladnih okeana do tropskih oblasti. Razlog za ovako dugu migraciju jeste u tome što Arktička čigra traži stalno osvetljene prostore zbog prirode svoje ishrane.

  • Još jedan zanimljiv primer su lososi, koji se vraćaju u istu reku gde su se izlegli kako bi se mrestili. Oni koriste nevjerovatnu sposobnost “hemijske navigacije,” tj. pamte mirise određenih supstanci koje vode direktno do njihove rodne vode. Ovaj fenomen omogućava lososima da pronađu tačnu lokaciju, prolazeći kroz velike distance i borbu sa brzacima i vodopadima.

Pored ptica i riba, migriraju i sisari. Afrički gnuovi, zebre i antilope godišnje prelaze savane u potrazi za hranom i vodom. Njihove migracije su deo cikličnog prirodnog procesa koji pomaže očuvanju ekosistema jer oni donose hranljive materije i omogućavaju rast vegetacije kroz savane.

Ovaj fenomen migracije je dokaz koliko priroda može biti kompleksna i povezana na najneverovatnije načine. Naučnici još uvek istražuju sve metode i instinkte koji ovim životinjama omogućavaju da prežive i pronađu svoj put kroz izuzetno izazovne uslove, čineći migraciju jednim od najintrigantnijih fenomena u svetu biologije.