Vest o smrti Masima Savića, koja se 2022. godine proširila kao šokantna novost, pogodila je mnoge ljude širom regiona. Masimo, talentovani muzičar i jedan od omiljenih izvođača, izgubio je bitku sa rakom pluća nakon samo dva meseca borbe. Brzina kojom je bolest napredovala zatekla je mnoge njegove obožavaoce, prijatelje i kolege. Međutim, njegova hrabrost i odlučnost ostavili su dubok trag, posebno kroz jedan poslednji, sudbonosni koncert.

Ovo je najbolje ilustrovano objavom novinara Romana Bolkovića, koji je na Fejsbuku podelio priču o poslednjem nastupu Masima Savića. Bolković je istakao kako je znao da će priča završiti tu, gde je i počela – sa poslednjim koncertom koji je Masimo održao u Areni. Masimo je smatrao da je to njegov “životni koncert,” trenutak koji definiše celu njegovu karijeru i život. Iako mu je lekar, stručnjak za onkologiju, savetovao da otkaže koncert zbog zdravstvenih rizika, Masimo je odbio tu ideju. Umesto toga, zamolio je svog lekara da bude prisutan iza scene sa medicinskom ekipom, u slučaju da nešto krene po zlu.

  • Lekar je bio zapanjen, ali Masimo je ostao odlučan. Rekao je da će održati koncert bez obzira na sve, jer je to za njega bio koncert života. Te večeri, uz medicinski tim u bekstejdžu, Masimo je izašao na scenu i pevao kao nikada pre, sa drenom u plućima. Taj hrabri čin pokazao je koliko je bio posvećen muzici i koliko mu je publika značila. Njegova želja da ostane dosledan sebi, čak i u trenucima kada se suočavao sa smrću, činila je ovaj koncert posebnim.

Roman Bolković se prisetio kako je Masimo bio nepokolebljiv u svojoj odluci da nikada ne otkaže koncert i nikada ne zakasni, čak ni u tako teškoj situaciji. Ta priča o hrabrosti i posvećenosti ostavila je dubok utisak na novinara, koji je tada saznao pravu snagu umetnika. Kada je koncert bio završen, svetla su se ugasila, a dvorana ostala prazna, ali sećanje na Masimovu hrabrost i nepopustljiv duh ostaje kao večni podsetnik.

Masimo je te večeri, kako Bolković kaže, pevao sa strašću, ulažući sve što je imao u svaki stih i melodiju. Bilo je to kao da se rastvara u svojoj muzici, dajući se publici celim srcem, znajući da je ovo njegov oproštaj. Njegov glas je, te večeri, postao nešto više od zvuka – postao je simbol prisustva, simbol umetnosti koja prevazilazi telo i fizički svet. Svaki put kada se sada čuje Masimova pesma na radiju, ne može se izbjeći pomisao da je on prisutan, kao Eho, zvuk bez tela, koji će večno odjekivati.

Za Masima, to je bilo najviše što jedan pevač može da učini – dati sebe u potpunosti svojoj publici, čak i kada je život na kocki. Njegov poslednji koncert bio je istinska kruna njegove karijere, trenutak koji će ostati zapamćen kao simbol hrabrosti, posvećenosti i ljubavi prema muzici. Njegovo “adio” sa scene nije bio kraj, već početak večnog prisustva u srcima onih koji su ga voleli, kao i kroz muziku koja će zauvek živeti.

Njegov poslednji koncert u Areni bio je pravi emotivni spektakl, gde je pokazao svoju snagu i posvećenost muzici, čak i u teškim trenucima. Masimo je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni, a njegovo nasleđe će se pamtiti dugi niz godina.