Svi volimo kada naše rublje nakon pranja odiše svježim i ugodnim mirisom, a još je bolje kada taj miris traje danima. No, realnost je često drugačija. Ponekad, čak i uz upotrebu omekšivača, miris rublja brzo nestane ili ostaje nezadovoljavajući.

Srećom, postoje jednostavni i prirodni načini kako osigurati da vaša odjeća ostane mirisna i svježa, čak i bez omekšivača. Danas vam donosimo nekoliko savjeta koji mogu preokrenuti vašu rutinu pranja na bolje. Ako ste navikli koristiti omekšivač i mislite da je on ključan za postizanje mirisnog rublja, možda je vrijeme da preispitate tu ideju.

  • Ugodan miris možete postići i koristeći samo prirodne sastojke koje vjerojatno već imate u kuhinji. Ova metoda nije samo ekološki prihvatljivija već je i ekonomičnija. Jedan od kanala koji preporučuje ovakav pristup je Sovety dlya doma, gdje možete naučiti kako očuvati ugodan miris rublja i uštedjeti na skupim omekšivačima.

Sve što vam je potrebno za ovaj jednostavan recept je pola šalice sode bikarbone. Soda bikarbona ima izvanredna svojstva za čišćenje i osvježavanje. Da biste izradili ovu smjesu, trebate uzeti pola šalice sode bikarbone i pomiješati je s pola šalice soli u zdjelici. Kako biste dodali dodatni miris i učinili smjesu još učinkovitijom, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po vlastitom izboru, poput lavande, limuna ili mente. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno rasporedili i prenesite smjesu u čistu staklenku za džem, koju ćete čuvati na suhom mjestu.

Ova smjesa ne samo da će pomoći u pranju rublja već je korisna i za čišćenje različitih površina u kući. Kombinacija sode bikarbone i soli pokazala se kao izvrstan način uklanjanja tvrdokornih mrlja i nečistoća. Možete je koristiti na dva različita načina: Prvi način je da smjesu stavite izravno u bubanj perilice rublja prije nego što pokrenete ciklus pranja. Napunite perilicu odjećom, dodajte svoj uobičajeni deterdžent, a zatim dodajte dvije žličice ove mješavine. Također ćete primijetiti da neke mrlje, zahvaljujući svojstvima sode i soli, mogu nestati tijekom pranja.

  • Drugi način uključuje upotrebu otopine od votke i destilirane vode, koja može dodatno osvježiti vaše rublje. U bočicu s raspršivačem stavite jedan dio votke i četiri dijela destilirane vode. Dodajte 30 kapi omiljenog eteričnog ulja te lagano pošpricajte odjeću prije glačanja. Ovaj jednostavan trik ne samo da će učiniti vašu odjeću mirisnom, već će i olakšati glačanje.

Ako ste se ikada našli frustrirani zbog toga što vaša odjeća nakon pranja nema željeni miris, a tražili ste savjete na internetu, možda je vrijeme da isprobate ove savjete i trikove. Put do savršeno svježeg rublja počinje već kod pravilnog pranja.

Korak 1: Izbjegavajte preopterećenje perilice rublja. Iako je možda primamljivo sve ubaciti u jednom pranju radi uštede vremena, pretrpana perilica često neće uspjeti temeljito oprati vašu odjeću, a rezultat će biti slabiji miris. Podijelite rublje u manje grupe kako biste osigurali bolji učinak pranja i postigli savršenu čistoću.

Korak 2: Pazite na količinu deterdženta i omekšivača. Iako se čini logično da će veća količina sredstva osigurati bolje rezultate, previše deterdženta može imati suprotan efekt. Višak sredstva može se nakupiti u tkaninama, što često rezultira neugodnim mirisom. Preporučuje se koristiti samo onu količinu koja je navedena na pakiranju deterdženta, prilagođenu količini rublja u bubnju. Manje je često više kada je u pitanju deterdžent!

Pridržavajući se ovih savjeta, ne samo da ćete uštedjeti novac i smanjiti uporabu kemikalija, nego ćete i postići da vaše rublje izgleda i miriše besprijekorno. Odjeća koja odiše svježinom, a ne sadrži teške kemijske ostatke, svakako će vam pružiti veće zadovoljstvo i dugotrajno očuvanje ugodnog mirisa.