Sandra Bijelac, iskusna psihoonkologinja, objasnila je za “Stil” psihološke izazove s kojima se pojedinci moraju suočiti kako bi olakšali svoj put liječenja. Dijagnoza ozbiljne bolesti duboko utječe ne samo na pojedinca, već i na cijelu obitelj. Poteškoće koje proizlaze iz tako opasne dijagnoze su mnoge, zahtijevaju značajnu mentalnu snagu da se suoče s njima i hrabro krenu na put prema ozdravljenju.

  • Slijedom toga, stručnjaci naglašavaju da je, iako je ključno odmah započeti s liječenjem primarne bolesti, imati odgovarajuću psihološku podršku jednako važno jer pomaže u procesu ozdravljenja. O ovoj značajnoj, ali često zanemarenoj temi nedavno smo razgovarali sa Sandrom Bijelac, psihoonkologom, psihoterapeutom i stručnjakom za socijalnu rehabilitaciju, koja je 30 godina provela na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Naime, na naš upit o njezinoj poruci onkološkim pacijentima, istaknula je tri važna savjeta. Pojedinac se ne bi trebao povezivati ​​sa svojom bolešću. Osoba kojoj je dijagnosticiran rak ili neka druga bolest uvijek se treba sjetiti svog identiteta i tko je bila prije dijagnoze. Prema riječima psihoonkologinje Sandre Bijelac u magazinu “Stil”, ključno je da se pojedinac ne definira svojom bolešću.

  • Za osobu je ključno zadržati svoje različite društvene uloge; ostaju žena, majka, sestra i žena. Često su pojedinci skloni povezivati ​​se samo sa svojom bolešću, zanemarujući svoje druge identitete i definirani kao pacijenti. 2. Upit: „Koje je moje trenutno stanje? Bitno je biti iskren prema sebi i prepoznati svoje granice. Odvojiti trenutak za razmišljanje o tome donose li nam naši postupci ispunjenje je korisno. Bitan aspekt za pojedince je razmišljanje o pitanju: “Kako mi ide?”.

Psihološki, onkološki bolesnici često prelaze vlastite granice. Skloni su pretjeranom društvenom i raznim drugim naporima, što ih zaokuplja i onemogućuje im da uzmu vremena da razmotre svoje osjećaje i ispunjavaju li ih njihove aktivnosti doista – dijeli za naš portal iskusna psihoterapeutkinja s bogatim iskustvom. 3. Značaj postojanja Temeljna ideja je da kada pojedinac otkrije svrhu svog života, to vodi do mnogih uvida koji pomažu olakšati putovanje prema iscjeljenju.

  • Moraju izabrati između života ili predaje i razmisliti o pitanju: “Kakva je kvaliteta mog života?” Osjećaj blagostanja ukazuje na kvalitetan život, ali njegovo trajanje – traje li tri dana ili trideset tri godine – nije sigurno. Ne želimo količinu bez kvalitete. Trebaju razmišljati: “Kako želim živjeti? Koja je svrha mog života? Zašto sam ovdje?” Na primjer, biti majka ne definira smisao mog života, jer djeca odrastaju i na kraju odlaze.

Umjesto toga, moja svrha leži u mom radu u psihoonkologiji, gdje mogu pomagati i slušati druge. Stoga je otkrivanje vlastitog značenja od iznimne važnosti. „Koji je razlog zašto mi se to događa? Gotovo svatko tko je dobio tešku dijagnozu razmišljao je o ovom pitanju. Upit: “Zašto mi se to događa?” posebno se javlja u raspravama o bludu. Razloge koji stoje iza takvih pojava ne treba promatrati kroz leću krivnje, već kao stvar osobne odgovornosti.

  • Kada se na bolest gleda kao na oblik kazne, ona predstavlja problem. Međutim, ako se bolest smatra odgovornošću, signalizirajući da se radi protiv vlastite dobrobiti, to nas potiče da razmislimo o tome kako napraviti potrebne prilagodbe. U početku primamo funkcionalna upozorenja — poput glavobolja ili želučanih problema — koja često zanemarujemo. Ovo zanemarivanje može dovesti do organskih oštećenja kada se pojave stvarne bolesti.

 

Prije nego dođemo do faze organskih simptoma, ključno je razmisliti o tome koje radnje mogu biti štetne u našim životima, što nam omogućuje da spriječimo bolest na organskoj razini. Ova perspektiva sažima odgovor na poznato pitanje: nastaje jer pojedinac nije u miru sam sa sobom, zaključila je psihoonkologinja Sandra Bijelac. Zabranjeno je preuzimanje bilo kojeg dijela ili cijelog teksta i/ili slika/videozapisa osim ako su izvor i autor ispravno navedeni i povezani, u skladu s uvjetima korištenja WMG-a i Zakonom o javnom informiranju i medijima.