Rada Đuričin, koja je dočekala 91. godinu, vodila je dugu bitku s demencijom. Tokom života redovito su je posmatrali zdravstveni radnici i primala je odgovarajuću njegu za niz zdravstvenih problema. “Kada je Rada stigla u bolnicu, obaviješteni smo da ima oblik demencije i da joj je potrebna stalna njega.

  • Tu brigu je pružala njezina supruga sve dok joj se stanje nije pogoršalo, što je dovelo do njezine hospitalizacije, gdje je primala stalnu medicinsku pomoć”, a otkrio je za Informer izvor blizak poznatoj glumici. Je li gubitak sjećanja rani pokazatelj demencije? Zaboravljivost sama po sebi nije primarni znak bolesti, a ako ostaje dosljedna najmanje šest mjeseci bez ometanja posla ili svakodnevnog života, vjerojatno nije rano upozorenje na demenciju.

Ako postoji porast gubitka pamćenja koji dovodi do poteškoća, neophodno je dobiti liječničku procjenu. Demencija može započeti promjenama u ponašanju koje su netipične za osobu i postaju uočljive onima u njezinoj blizini. Povremeno se ljudi mogu suočiti s ranim izazovima s komunikacijom, prostornom percepcijom, koordinacijom pokreta, problemima s fokusom, misaonim sposobnostima i raznim drugim kognitivnim funkcijama.

  • Procjena se sastoji od neurološke i psihijatrijske evaluacije, neuropsihološkog testiranja, odgovarajućih krvnih pretraga, skeniranja mozga ili MRI-a, kao i svih dodatnih potrebnih pregleda. Određivanje vrste demencije je ključno jer utječe na određeni tretman koji treba primijeniti. Koji elementi igraju ulogu u napredovanju demencije?

Demencija proizlazi iz raznih moždanih poremećaja i stanja koja utječu na druge organe i tkiva, ukupno oko 150. To rezultira gubitkom živčanih stanica, poznatih kao neuroni. Budući da se te stanice rijetko regeneriraju, većina ovih bolesti uzrokuje progresivno opadanje u tri primarna područja povezana s demencijom: spoznaja, ponašanje i svakodnevne životne aktivnosti. Dva najčešća oblika demencije su Alzheimerova bolest i vaskularna demencija.

DODATNI ČLANAK:

Ovih dana mnogi pojedinci svoja vrata omotavaju aluminijskom folijom; kada saznate razlog iza toga, vjerojatno ćete htjeti slijediti primjer. Tko od nas nije osjetio tjeskobu zbog moguće provale u dom? S porastom stope provala taj se osjećaj nesigurnosti još više pojačava.

  • Evo nekoliko preporuka kako odvratiti provalnike od pristupa vašem stanu. Postoji nekoliko nesporazuma oko provala; osobito se 86 posto događa tijekom dana, a ne noću, jedna trećina događa se dok su stanovnici prisutni, a 75 posto događa se radnim danima, a ne vikendom. Aluminijska folija može djelovati kao nekonvencionalno sredstvo za zaštitu od provale. Iako možda zvuči neobično, obična smotuljka aluminijske folije može povećati vašu sigurnost. Kada izlazite iz kuće ili se spremate za spavanje, omotajte aluminijsku foliju oko vanjskog dovratnika, pazeći da se ne pretjerano gužva.

Ova tehnika će vas obavijestiti o svim neovlaštenim pokušajima ulaska u vaš dom. Samo pregledajte foliju; ako izgleda naborano, to znači da je netko pokušao okrenuti kvaku u pokušaju provale. Osim toga, kada ste kod kuće, zvuk gužvanja filma može djelovati kao signal upozorenja. Štoviše, sam pogled na papir na dršci može odvratiti nasilnike, jer se često povlače kada se suoče s nečim što se čini sumnjivim ili neuobičajenim, kao što je primijetio D&D.