Jaja su jedna od najhranljivijih i najčešće konzumiranih namirnica širom svijeta, bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za ljudski organizam, zbog čega su posebno važna u ishrani. Jedno prosječno jaje srednje veličine sadrži oko 6 grama proteina i samo 70 kalorija, što ga čini idealnim izborom za zdrav doručak ili užinu.

Kada primijetite zeleni ili zelenkasto-sivi krug oko žumanceta nakon kuhanja jajeta, možda se zapitate da li je takvo jaje sigurno za konzumaciju i zašto uopšte dolazi do te promjene boje. Sigurno vam se makar jednom desilo da nakon kuhanja primijetite ovu promjenu na vašem tvrdo kuhanom jajetu.

  • Taj zeleni krug je zapravo rezultat hemijske reakcije između željeza i sumpora u jajetu. Konkretno, željezo koje se nalazi u žumancetu reaguje s vodonik-sulfidom iz bjelanca, stvarajući gvožđe-sulfid. Ova reakcija se dešava kada je jaje prekuhano, što dovodi do pojave zelenkaste boje između žumanceta i bjelanca. Iako izgled može biti neobičan, ovako kuhano jaje je potpuno sigurno za jelo, kako navodi Huffington Post.

Zeleni prsten može nastati i zbog visokog sadržaja željeza u vodi u kojoj kuhate jaja, što također nije štetno po zdravlje. Međutim, predugo kuhanje jaja može uticati na kvalitet proteina u jajetu i otežati probavljivost. Dugotrajno kuhanje smanjuje nutritivnu vrijednost jajeta, pa je poželjno pripaziti na vrijeme kuhanja.

Ako želite da jaje bude savršeno kuhano, postoji nekoliko korisnih savjeta. Za mekano kuhano jaje, stavite ga u vrelu, ali ne proključalu vodu, i kuhajte oko četiri i po minuta od trenutka ključanja. Nakon što ih sklonite sa šporeta, ostavite da odstoje još minut. Nikada ne kuhajte jaja direktno iz frižidera – najbolje je da ih ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi prije kuhanja. Za tvrdo kuhana jaja, kuhajte ih osam minuta od trenutka ključanja, a potom ih potopite u hladnu vodu kako biste lakše oljuštili ljusku.

Žumance jajeta je bogato mastima, vitaminima poput A, D, E i K, te mineralima kao što su gvožđe i cink. Takođe sadrži holin, važan za zdravlje mozga i funkciju jetre. Bjelance, s druge strane, gotovo u potpunosti se sastoji od proteina, bez značajne količine masti i holesterola.

  • Iako su jaja bogata hranljivim sastojcima, postoji debata o uticaju holesterola iz žumanaca na zdravlje srca. Međutim, istraživanja su pokazala da konzumacija jaja u umjerenim količinama nema značajan uticaj na povišeni holesterol kod zdravih osoba.

Jaja su vrlo svestrana u kuhinji. Mogu se koristiti za pripremu mnogih jela, od omleta, kuvanih i pečenih jaja, do raznih peciva i deserta. Takođe, njihova struktura pomaže u vezivanju i dizanju tijesta, što ih čini neophodnim u mnogim receptima.

BONUS TEKST

Jaja su fascinantna namirnica s nekoliko zanimljivih činjenica koje mnogi možda ne znaju. Na primjer, prosječna kokoška može snijeti do 300 jaja godišnje, a boja ljuske jajeta zavisi od pasmine kokoške. Bijele kokoške najčešće nose bijela jaja, dok smeđe kokoške nose smeđa. Boja ljuske ne utiče na kvalitet ili hranljivost jajeta.

  • Jedna od najzanimljivijih osobina jaja je njihova sposobnost da dišu kroz hiljade mikroskopskih pora na ljusci, što omogućava kiseoniku da ulazi, a ugljen-dioksidu da izlazi. Upravo zbog ovih pora jaja mogu da apsorbuju mirise iz okoline, pa je važno da ih čuvate dalje od intenzivno mirisnih namirnica. Još jedna zanimljiva činjenica je da su jaja odličan izvor luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji su važni za zdravlje očiju. Ovi spojevi pomažu u zaštiti od degeneracije makule i drugih problema sa vidom povezanih s godinama.

Na kraju, možda niste znali da je sirovo jaje gotovo nemoguće razbiti ravnomjerno stiskanjem s kraja na kraj rukom, zbog njegove jedinstvene strukture i oblika koji ravnomjerno raspoređuje pritisak.