Džoj Vinsroj iz Škotske stekle ima reputaciju u medicinskim krugovima zahvaljujući svom izvanrednom otkriću da se mirisom može prepoznati Parkinsonova bolest. Ova izvanredna sposobnost potaknula je istraživače na razvoj inovativnog dijagnostičkog testa koji bi mogao značajno poboljšati rano prepoznavanje ovog stanja.Ž

SIMPTOMI

Priča o Džoju počinje s njezinom suprugom Lesom, koja je počela pokazivati ​​znakove bolesti. Džoj je primijetila specifičan, neprijatan miris koji je dolazio od njega i neprestano ga je optuživala za lošu higijenu, vjerujući da je to uzrok problema. Les je, naravno, odbacio te tvrdnje, no Džoj je i dalje imao osjećaj da nešto nije u redu. Nisu bili svjesni da su promjene u mirisu zapravo bile posljedica Parkinsonove bolesti.

  • Džoj je primijetila da je miris Lesovog tijela, osobito u predjelu vrata i ramena, bio neobičan i ustajao. Tek nakon službene dijagnoze Parkinsonove bolesti kod Lesa, Džoj je uspio povezati taj specifični miris s bolešću, što je dodatno potvrdila prilikom susreta s drugim oboljelima u skupini podrške Parkinson UK, koji su također sličan mirisu.

Džoj je preminuo u lipnju 2015. godine, no njegov uvid u važnost mirisa inspiracija je dalje istraživanje. Na Sveučilištu u Mančesteru istraživači su iskoristili Džojinu inspiraciju kako bi se razvio test koji koristi bris kože za detekciju Parkinsonove bolesti. Ova metoda uključuje upotrebu pamučnog brisa za prikupljanje sebuma, masne supstance koja se nalazi na koži na mjestima koja se retko peru, poput leđa.

  • U kontroliranim laboratorijskim uvjetima, test je pokazao visoku preciznost od 95% u identifikaciji Parkinsonove bolesti. Istraživači su proučili uzorke sebuma od 79 osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti i uporedili ih sa uzorcima od 71 zdrave osobe. Rezultati su ukazali na to da se bolest može dijagnosticirati analizom sebuma, koji ispušta specifičan miris.

Profesorica Perdita Baran, koja je na čelu ovog istraživanja, istaknula je da trenutno ne postoji kemijski test za Parkinsonovu bolest, čime ovaj napredak postaje iznimno značajan. Ona se nada da će test uskoro biti uveden u kliničke laboratorije, omogućavajući brzu i precizniju dijagnozu, što bi moglo značajno utjecati na kvalitetu života pacijenata.

  • Parkinsonova bolest predstavlja najbrže rastuće neurološko oboljenje na globalnom nivou, s približno 145.000 pojedinaca u Velikoj Britaniji koji žive u ovom stanju, od kojih više od 12.000 dolazi iz Škotske. Trenutno ne postoji dostupna terapija za ovu bolest, a dijagnoza se često vrši na temelju prisutnih simptoma, što može otežati njeno rano prepoznavanje.

Džoj Vinsroj se nada da će njen slučaj doprinijeti unapređenju dijagnoze i omogućiti obiteljima dodatno vrijeme i prilike za kvalitetniji život prije nego što bolest postane previše uznapredovala. Na kraju, njen savjet od preminulog supruga, da obavijesti liječnike o svojoj sposobnosti da prepozna bolest putem mirisa, može predstavljati značajan napredak unutar medicinske zajednice.