Jasno je da idealno meso pokazuje i mekoću i okus. U tom smislu, nudimo praktičan prijedlog koji će brzo i ekonomično dati izvanredne rezultate. Neovisno o vrsti mesa odabranoj za pripremu, bili to pileći bataci ili goveđi odresci, naš cilj ostaje osigurati da dobiveno jelo bude mekano i ukusno.

  • Tema pripreme odreska izaziva različite perspektive, čak i među cijenjenim kuharima diljem svijeta. Iako ste možda već upoznati s nekoliko tehnika, mi ćemo danas ispitati jednu od najjednostavnijih, ali iznimno učinkovitih metoda. Da bi se to postiglo, potrebna je samo standardna soda bikarbona, koja služi kao ključna komponenta u pripremi marinade. Potapanjem mesa u mješavinu sode bikarbone i vode, površinski pH mesa se podiže, što dovodi do nježne, mrvičaste teksture nakon kuhanja u tavi.

Cooksillustrated.com proveo je eksperiment kako bi odgovorio na pitanje o kojem su mnogi čitatelji vjerojatno razmišljali nakon što su pročitali uvodne retke članka: “Koje je prikladno trajanje mariniranja mesa?” Istraživači su otkrili da je mariniranje mesa u sodi bikarboni u trajanju od 20 minuta dalo rezultate koji se ne mogu razlikovati od onih postignutih mariniranjem mesa od 45 minuta.

  • Ovaj se fenomen može pripisati brzoj prirodi kisele reakcije koja se odvija na površini mesa, zbog čega je produljeno vrijeme mariniranja nepotrebno. Potrebna je samo soda bikarbona, sastojak koji se obično nalazi u svakoj kuhinji. Bitno je naglasiti da kada se meso namoči u mješavini vode i sode bikarbone, površinska pH vrijednost se povećava, što dovodi do mekše teksture tijekom procesa kuhanja.

U posudi pomiješajte vodu, žličicu sode bikarbone i malu količinu soli. Nakon toga ostavite meso da se marinira u ovoj smjesi 20 minuta, najbolje u hladnjaku. Marinada od sode bikarbone počinje djelovati već nakon 20 minuta. Ovo rješenje je primjenjivo na gotovo sve vrste mesa, osim ribe, a naknadni način pripreme mesa nema nikakvog značaja. Nadalje, meso uopće ne upija okus sode bikarbone, jer nema sposobnost dominirati aromama drugih začina.

  • Ova marinada, koja koristi sodu bikarbonu, primjenjiva je na niz mesa, isključujući ribu, i može se koristiti u različitim metodama kuhanja kao što su kuhanje, pečenje ili roštiljanje. Značajno je da se okus sode bikarbone praktički ne može otkriti, jer ga učinkovito prikrivaju arome drugih začina uključenih u začin za meso. Soda bikarbona se također može koristiti tako da se ravnomjerno pospe po mesu i stavi u zatvorenu posudu u hladnjaku na 3 do 5 sati.

BONUS TEKST

Služi za preusmjeravanje pozornosti na suvremene događaje, čime se ublažavaju negativne misli koje doprinose osjećaju tjeskobe. Tehnika 5-4-3-2-1 jednostavna je, ali izuzetno učinkovita strategija za vraćanje mentalne kontrole u trenucima tjeskobe, uključujući proces brojanja unatrag od broja pet.

  • Ovaj pristup pomaže osobama koje doživljavaju tjeskobu u ponovnom povezivanju sa stvarnošću uključivanjem pet osjetila: vida, sluha, dodira, mirisa i okusa. Početni korak uključuje pojedince koji promatraju svoju okolinu kako bi odredili pet stavki koje su im trenutno vidljive. Nakon toga, trebali bi prepoznati četiri zvuka unutar svoje okoline, tri osjeta koja mogu fizički percipirati – u rasponu od stopala do prstena na prstu – dva različita mirisa i jedan okus koji mogu identificirati.

Ovi se postupci mogu učinkovito provesti, a učinkovitost ovog pristupa opsežno je potvrđena. „Ellen Hendricksen, psihologinja i autorica knjige *How To Be Yourself*, izjavila je da nas usmjeravanje pažnje na osjetila prizemljuje u sadašnjem trenutku, dok nabrajanje predmeta sprječava naše misli da odlutaju.

  • Klinika Mayo podržava ovu vježbu kao sredstvo za ublažavanje tjeskobe, napominjući da tjelesna aktivnost pomaže u preusmjeravanju pažnje na sadašnje okolnosti i služi za odvraćanje uma od negativnih misli koje pridonose osjećajima tjeskobe. Ovaj senzorski pristup ne samo da rješava tjeskobu, već se također pokazao korisnim u liječenju depresije, poremećaja ovisnosti, ublažavanju stresa i kontroli niskog krvnog tlaka.

Stoga, kada doživite osjećaj tjeskobe, usmjerite pozornost na svoje neposredne osjetilne percepcije – ono što možete vidjeti, osjetiti i dodirnuti – dok odbacujete negativne misli koje možda kruže vašim umom.