Pleme Himba poznato je kao jedno od estetski najupečatljivijih plemena na svijetu. Dulje su razdoblje odlučili živjeti povučeno, čuvajući svoje običaje i tradiciju od vanjskog ispitivanja kako bi sačuvali stil života koji se njegovao stoljećima.

  • Ipak, na kraju je došlo do promjene u njihovoj svijesti, što je dovelo do prelaska iz izolacije u pleme koje je postalo najviše fotografirano pleme u povijesti. Trenutno su vrlo ponosni na izlaganje svojih jedinstvenih rituala. Zapanjujuće fizičke osobine ovog plemena očarale su zapadne promatrače. Često se smatra najprivlačnijim afričkim plemenom, i muškarci i žene obično se vide u toplesu, upotpunjeni suknjama izrađenim od životinjske kože u raznim nijansama.

Odrasle žene, osim toga, oblače jednostavne kožne ogrtače i čarape kako bi se zaštitile od otrovnih stvorenja. Živeći u surovoj regiji Kunene na sjeverozapadu Namibije, pleme Himba Himbe, drevna zajednica, nastavlja održavati svoje tradicionalne običaje. U ovoj regiji osnovana su izvanredna stočarska carstva koja su služila kao temelj njihovog bogatstva. Uz specijalizaciju u uzgoju ovaca i koza, količina stoke u posjedu značajno utječe na njihov društveni položaj i materijalno stanje.

  • Njihovi glavni izvori hrane sastoje se od kišnih usjeva, uključujući proso i kukuruz, a vrlo su ponosni na kvalitetu svog mesa i mlijeka. Pleme se obično odlučuje zamijeniti svoje proizvode za brašno, bilje i med, pribjegavajući prodaji stoke za gotovinu samo u rijetkim prilikama. Nažalost, jedan od najvećih izazova s ​​kojima se suočavaju je pojava čestih suša, što duboko utječe na njihov stil života.

Voda, kao neprocjenjiv resurs, potaknula je donošenje zakona koji dopušta samo muškarcima da je koriste za kupanje i osobnu higijenu. Nadalje, određeni pojedinci unutar plemena tražili su zaposlenje u prirodnim rezervatima, pri čemu se sav prihod pravedno dijeli među članovima plemena.

  • Financijska sredstva su kolektivno dostupna, uključujući mirovine namijenjene starijim osobama, s ciljem poboljšanja uvjeta za buduće generacije. Trenutno se žene iz zajednice Himba susreću sa značajnom preprekom koja proizlazi iz neadekvatnog pristupa vodi za osobnu higijenu. Ova oskudica resursa onemogućuje im tuširanje ili pranje odjeće i kose, što dovodi do uobičajene prakse svakodnevnog kupanja u dimu.

Postupak uključuje stavljanje tinjajućeg ugljena u malu posudu sa začinskim biljem, nakon čega se mora pričekati stvaranje gustog dima. Nakon toga, žene se naginju nad zdjelu, koristeći znoj koji se nakupi za čišćenje tijela. Ova specifična praksa čini bitnu komponentu njihovog higijenskog režima i, kako su izvijestili misionari koji su radili s njima, smatra se da rezultira preplacing mirisom.

  • Pleme Himba veliku važnost pridaje svojim frizurama, koje služe kao pokazatelji dobi, društvenog položaja i bračnog statusa. Na primjer, jednu pletenicu nose neoženjeni Himba muškarci, dok oni koji su u braku obično vežu kosu. Ženske su frizure izrazito zamršene i raznolike, često se mijenjaju u skladu s njihovim godinama i bračnim okolnostima. Suprotno tome, djeca tradicionalno pletu dvije pletenice. Kako djevojčice ulaze u pubertet, njihove pletenice se namještaju tako da budu okrenute prema naprijed i stiliziraju se na poseban način.