Ako želite da vaš dom uvek lepo miriše, a da ne trošite novac na skupe osveživače vazduha, postoji jednostavno i pristupačno rešenje koje možete napraviti koristeći sastojke koje već imate kod kuće. Ovaj domaći osveživač ne samo da će vašem prostoru pružiti prijatan miris, već ima i dodatnu korist jer eliminiše bakterije i odbija insekte, zahvaljujući moćnoj kombinaciji soli i karanfilića. Postupak je brz i jednostavan, a rezultat je dugotrajna svežina u vašem domu.

Šta vam je potrebno?

Za ovaj jednostavan osveživač domaće proizvodnje, potrebni su vam sledeći sastojci:

  • Plastična posuda
  • Omekšivač za veš po izboru
  • Dve kašike alkohola (iz apoteke ili iz domaćinstva)
  • Karanfilić
  • Krupna so

Kako napraviti osveživač?

Prvo, uzmite plastičnu posudu u koju ćete napraviti svoju aromatičnu mešavinu. U posudu sipajte krupnu so, koja je ključan sastojak jer pomaže da se miris duže zadrži, dok ujedno ima sposobnost apsorpcije vlage iz prostora. Nakon toga, dodajte dve kašike alkohola i dobro promešajte. Alkohol ne samo da pomaže da se sastojci bolje pomešaju, već deluje i kao sredstvo za dezinfekciju, pomažući u uklanjanju bakterija iz vazduha.

Dodavanje omekšivača i karanfilića

Sledeći korak je dodavanje omekšivača. Možete izabrati bilo koji omekšivač po svom ukusu – to može biti onaj sa cvetnim, voćnim ili svežim mirisom, zavisno od toga kakvu atmosferu želite da kreirate u svom domu. Omekšivač će doprineti dugotrajnoj svežini i prijatnom mirisu u prostorijama.

Na kraju, pospite šaku karanfilića po površini mešavine. Karanfilić ne samo da dodaje prijatnu notu mirisa, već je poznat po tome što odbija insekte, naročito komarce, što je velika prednost u toplim mesecima kada su ovi dosadni insekti najaktivniji.

Postavljanje osveživača u prostoriju

Nakon što ste sve sastojke pomešali i posuli karanfilić, posudu možete postaviti u bilo koju prostoriju koju želite da osvežite. Najbolje je staviti je u prostor gde provodite najviše vremena ili u hodnik, kako bi se miris ravnomerno širio po celom domu. Ovaj osveživač će ne samo poboljšati miris vašeg prostora, već će vam pomoći da se osećate prijatno i opušteno, bez potrebe za hemikalijama iz kupovnih osveživača.

Izrada domaćeg osveživača je jednostavna, a sastojci su pristupačni i većinom ih već imate kod kuće. Ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete stvoriti prirodno i zdravo okruženje u svom domu. Ako želite da probate ovaj recept, sve što vam je potrebno je nekoliko minuta, a efekat će vas sigurno oduševiti. Dakle, zamenite skupe osveživače ovim prirodnim rešenjem koje ne samo da miriše fantastično, već je i korisno za vaše zdravlje i domaćinstvo.

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja. Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.

Suve datule, s druge strane, su voće koje takođe može da traje veoma dugo bez kvarenja. Datule su jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, uzgajaju se više od 5000 godina na Bliskom Istoku i severnoj Africi. Njihova dugovečnost potiče od visokog sadržaja prirodnih šećera i niske vlažnosti, što sprečava rast mikroorganizama. Zbog svoje izdržljivosti i bogatog nutritivnog sastava, datule su bile ključna hrana za nomadske narode koji su putovali kroz pustinje. Takođe, datule su izuzetno hranljive – bogate su vlaknima, kalijumom i vitaminima, pa su savršena energetska hrana za putnike.