“Sjećam se prije pet godina na fakultetu kad sam bila užasno loše. Pošto sam jedina morala da produžim studije bilo mi je jako krivo da gledam svoju generaciju kako diplomira. Budući da je bilo vrijeme ispita, prišao mi je student sa prve godine kome je ostalo nekoliko predmeta i pitao me da mu pomognem oko ispita.

Zamolio me je da mu u knjizi podvučem čega se sjećam. Naravno nisam se sjećala ničega, jer nisam ni imala taj predmet zato što nisam isti smjer. Ja sam uzela telefon, našla neki rendom tekst na mobitelu nevezan za predmet, da izgleda realnije i počela da podvlačim šta mi je prvo zapelo za oko u knjizi. Tako ja podvučem i dam mu podvučeno.

Kroz sedmicu dana dolazi mi sav sretan i govori kako je dobio devetku učeći samo ono što sam mu podvukla. Ja već zaboravila da sam išta radila, taj dan obrisala sam sve društvene mreže kako me ne bi našao, zato što znam kakvu sam grešku napravila, jer sam se loše osjećala. Nisam to trebala uraditi, nikako. Krivo mi je.”

BONUS TEKST

Jedna od zanimljivosti koja se često zanemaruje, a može nas fascinirati, jeste fenomen bioluminiscencije u prirodi. Bioluminiscencija je sposobnost nekih organizama da proizvode svetlost. Ovaj fenomen se može videti kod različitih vrsta, uključujući mnoge vrste meduza, riba, insekata, pa čak i nekih gljiva. Bioluminiscencija je najčešće uzrokovana hemijskim reakcijama unutar organizma, koje uključuju molekule poput luciferina i enzim zvan luciferaza.

Jedan od najpoznatijih primera bioluminiscencije je učenje o svetlucavim planktonima, koji se nalaze u morskim vodama. Ovi mikroskopski organizmi mogu se upaliti kada su uznemireni, stvarajući plavičasto svetlo koje može delovati kao prirodna svetlost u tami. Kada se talasi slome ili kada riba pliva kroz njih, ovaj plankton može emitovati bljeskove svetlosti, stvarajući spektakularne prizore na morskoj površini. Ova svetlost može služiti različitim svrhama, uključujući odvraćanje predatora ili privlačenje plijena.

  • Osim planktona, bioluminiscencija je prisutna i kod nekih vrsta riba, poput anglerfish. Ove ribe imaju specijalizovane organe koji emituju svetlost, često koristeći bioluminiscentne bakterije kako bi privukle svoj plijen u tamnim dubinama okeana. Ova strategija lova im omogućava da privuku ribe i druge morske životinje koje bi inače bilo teško uhvatiti.

U svetu insekata, najpoznatiji primer su svetleći zmajevi. Ovi insekti koriste bioluminiscenciju kako bi privukli partnera tokom parenja. Njihova svetlost može biti različitih boja i intenziteta, a često se koristi u složenim svetlosnim signalima koji ukazuju na vrstu ili status. Pored ovih primera, bioluminiscencija ima i praktične primene u nauci i medicini. Na primer, istraživači koriste bioluminiscentne proteine za označavanje različitih bioloških procesa, što omogućava detaljnije proučavanje ćelija i njihovih funkcija. Ovi proteini su se pokazali korisnima u razvoju novih dijagnostičkih alata i terapija.

Fenomen bioluminiscencije fascinira naučnike i istraživače zbog svoje kompleksnosti i estetske lepote. Proučavanje ovih prirodnih svetlosti može nam pružiti uvid u evolucijske strategije preživljavanja i adaptacije, a istovremeno nas podseća na čarobni svet prirode koji nas okružuje. Bioluminiscencija nas uči da svet nije samo ono što vidimo; ponekad se ispod površine kriju neverovatne tajne, ali svakako zadivljujuće.