“Gledam kako me čovjek kojeg volim više od života voli sve manje i manje.

A ja nikad ljepša, nikad zgodnija.. Umirem i gledam.. Gleda djevojke koje precrtavaju obrve i usne.

Izdao bi me zbog neke 100 puta gore..

A mislila sam da me voli iskreno..

Od najponosnije djevojke došla sam do jadnice jer sam izabrala pogrešnu osobu da volim..”

BONUS TEKST

Pčele su mnogo više od samo proizvođača meda. Ove male, vredne insekte od ključnog su značaja za opstanak mnogih biljnih vrsta, ali i za ljudsku prehranu. Možda zvuči kao preterivanje, ali bez pčela, ekosistem kakav poznajemo bio bi drastično izmenjen.

1. Pčele i oprašivanje
Jedna od najvažnijih uloga pčela u prirodi je oprašivanje biljaka. Kada pčela sleti na cvet da sakupi nektar i polen, ona ne sakuplja samo hranu za svoju koloniju. Tokom ovog procesa, ona nenamerno prenosi polen sa jednog cveta na drugi, omogućavajući biljci da se razmnožava. Ovaj proces je presudan za oko 75% svih useva koji se uzgajaju širom sveta. Bez oprašivanja, mnogi plodovi, povrće i orašasti plodovi koje jedemo ne bi postojali, ili bi bili u mnogo manjem broju. Tu spadaju jabuke, bademi, trešnje, krastavci, pa čak i kafa!

2. Život u košnici
Život unutar pčelinje košnice je pravi primer efikasne organizacije. Pčele su socijalni insekti i dele svoje zadatke unutar kolonije. Postoje tri glavne vrste pčela: matica, radilice i trutovi. Matica je jedina plodna ženka u košnici i njena glavna uloga je da polaže jaja. Radilice, koje su sve ženke, obavljaju sve ostale poslove: prikupljanje nektara i polena, briga o leglu, izgradnja saća, čuvanje košnice i hranjenje matice. Trutovi su muške pčele, čija je jedina uloga da se pare sa maticom.

Jedan od najzanimljivijih aspekata pčelinje zajednice je način na koji komuniciraju. Ples pčela je posebna forma neverbalne komunikacije koju pčele koriste da informišu druge članice kolonije o lokaciji izvora hrane. Kada radilica pronađe dobar izvor nektara, ona se vraća u košnicu i izvodi „ples treptanja“ ili „vaginalni ples“. Pravac i intenzitet ovog plesa govore drugim pčelama tačno gde da lete i koliko je izvor udaljen.

3. Pčelinji proizvodi
Med je najpoznatiji pčelinji proizvod, ali pčele proizvode i druge važne supstance, poput propolisa i mleča. Med je bogat hranljivim sastojcima i vekovima se koristi u ishrani i medicini. Propolis, smolasta supstanca koju pčele koriste za zatvaranje pukotina u košnici, ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. Kraljevski mleč, koji pčele proizvode da bi hranile maticu, koristi se i u ljudskoj kozmetici i medicini zbog svojih izuzetnih hranljivih svojstava.

4. Ugroženost pčela
Nažalost, poslednjih decenija broj pčela se smanjuje alarmantnom brzinom. Razlog za to su brojni faktori, uključujući upotrebu pesticida, gubitak staništa i bolesti. Ovaj fenomen poznat je kao sindrom nestajanja pčelinjih zajednica. Ako se ovaj trend nastavi, to može imati ozbiljne posledice po globalnu poljoprivredu i ekosisteme. Zbog toga mnoge zemlje i organizacije ulažu napore u zaštitu pčela i njihovih staništa.

5. Zanimljive činjenice
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o pčelama:

Pčele mogu prepoznati ljudska lica! Iako nemaju veliki mozak, pčele mogu naučiti i zapamtiti ljudska lica, koristeći iste obrasce kao ljudi.
Jedna pčela proizvede samo oko jedne dvanaestine kašičice meda tokom svog života, ali zajedno, kolonija može proizvesti oko 30 kilograma meda godišnje.
Pčele lete brzinom od oko 24 kilometra na sat.
Pčele su neverovatna stvorenja koja ne samo da doprinosi našoj hrani, već i čine ekosistem održivim. Važno je da zaštitimo ove vredne insekte za dobrobit cele planete.