Kada vam ponestane sredstva za čišćenje toaleta, umjesto da odmah krenete u obližnju prodavnicu kako biste kupili neki specijalizovani proizvod, predlaže se da napravite pauzu i razmislite o alternativnim metodama koje možda već imate u svom domu. Ova metoda o kojoj ćemo govoriti je jednostavna, efikasna i ne zahtijeva korištenje specijalizovanih hemijskih sredstava. Na primjer, možete koristiti običan prah za pranje rublja kao zamjenu za klasične proizvode za čišćenje WC šolje.

Sve što trebate učiniti je posuti prah ravnomjerno po obodu i unutrašnjim stranama WC šolje. Ovaj pristup se preporučuje na YouTube kanalu Clean Freak & Germaphobe, gdje možete pronaći detaljne upute i savjete.

  • Testovi su pokazali impresivne rezultate u toaletima koji nisu dezinfikovani čak dvije sedmice, što jasno dokazuje efikasnost ove metode. U testiranju je deterdžent za pranje rublja zamijenio uobičajeno sredstvo za čišćenje toaleta. Iako marka deterdženta nije bitna, najjeftiniji prah koji možete naći na tržištu sasvim će dobro obaviti posao. Ovaj eksperiment naglašava kako u trenucima kada vam ponestane proizvoda za čišćenje, poput specijalizovanih sredstava za WC šolju, možete lako pribjeći zamjeni koju već imate kod kuće.

Što se tiče samog procesa čišćenja, najprije je potrebno pustiti prvi mlaz vode kako bi se WC šolja navlažila. Zatim, uzmite kašiku praha za rublje i ravnomerno ga pospite po obodu i bočnim stranama toaleta. Ostavite da djeluje 15 minuta kako bi deterdžent imao dovoljno vremena da razgradi prljavštinu i kamenac. Nakon toga, možete se posvetiti čišćenju ostatka kupatila dok čekate. Poslije 15 minuta, uzmite četku za WC šolju i temeljito očistite unutrašnjost. Kada završite, jednostavno isperite toalet.

Jedan od korisnih savjeta odnosi se na čišćenje četke nakon upotrebe. Umjesto da je odmah vratite u držač, preporučuje se da je stavite ispod WC šolje kako bi se osušila prije nego što je odložite u držač. Ovaj jednostavan korak sprječava nakupljanje bakterija i neugodne mirise. Cijeli proces možete pogledati u videu koji je dostupan na linku ispod članka.

  • Pored ove metode, postoji još nekoliko kreativnih i korisnih savjeta za dezinfekciju toaleta. Na primjer, česta pojava naslaga kamenca, žutih mrlja i loših mirisa može se efikasno eliminisati uz pomoć proizvoda koje već imate u kuhinji. Skupa hemijska sredstva nisu uvijek najefikasnija opcija, naročito kada je u pitanju uklanjanje teške prljavštine.

Jedan od neobičnijih savjeta uključuje upotrebu putera. Naime, ako ostavite puter da djeluje 30 minuta, a zatim temeljito isperete toalet velikom količinom vode, prljavština bi trebala odmah nestati. Međutim, možda su najpoznatija rješenja za čišćenje toaleta mješavina sode bikarbone i sirćeta. Ova kombinacija je izuzetno efikasna za uklanjanje tvrdokorne prljavštine i kamenca. Sve što trebate učiniti je pomiješati dvije supene kašike sode bikarbone sa dvije kašike sirćeta i dobiti gustu pastu koju ćete nanijeti na prljavštinu pomoću sunđera. Ostavite pastu da djeluje 15 minuta, a zatim dobro isperite. Rezultat će biti blistav toalet koji izgleda kao nov.

Jabukovo sirće, koje se dobija fermentacijom jabuka, takođe se pokazalo kao izvanredno sredstvo za čišćenje. Njegova moćna dezinfekciona svojstva ne samo da pomažu u uklanjanju kamenca, već i održavaju toalet besprijekorno čistim. U kombinaciji sa limunom, ovaj prirodni rastvor postaje još efikasniji. Pomiješajte pola šolje jabukovog sirćeta sa sokom jednog limuna, nanesite ga na toalet i ostavite da djeluje oko 12 minuta. Zatim isperite toplom vodom. Ovu metodu možete primjenjivati sedmično kako biste osigurali da vaša kupaonica bude uvijek uredna i ugodna.

Još jedan zanimljiv i neobičan trik za čišćenje WC šolje uključuje upotrebu Coca-Cole. Iako je mnogima poznata kao popularno osvježavajuće piće, Coca-Cola se također može koristiti kao sredstvo za uklanjanje kamenca. Njeni sastojci efikasno razgrađuju naslage prljavštine. Jednostavno ulijte malo Coca-Cole u WC šolju i ostavite da djeluje sat vremena. Nakon toga, isperite vodom i primijetit ćete kako kamenac nestaje.

Korištenje ovih jednostavnih, prirodnih metoda za čišćenje toaleta ne samo da je praktično, već je i ekološki prihvatljivo, jer smanjujete upotrebu štetnih hemikalija.