Prošlo je više od decenije otkako je poznatom i omiljenom voditelju Dejanu Panteliću dijagnosticiran rak krajnika. Nakon toga je prošao višegodišnje liječenje koje se, srećom, pokazalo učinkovitim. Brojni su ljudi primijetili da voditeljica pokazuje promukao glas, primarni simptom ove okrutne bolesti.

  • Medicinski stručnjaci ističu izazov postavljanja točne dijagnoze tijekom početnih faza bolesti. Obično se bolest identificira tek nakon što je uznapredovala u obližnja tkiva, jezik ili limfne čvorove. Najčešća indikacija raka krajnika su poteškoće s gutanjem, koje se često opisuju kao osjećaj zadržavanja hrane u grlu.

Ostali simptomi mogu uključivati ​​oticanje jednog krajnika, prisutnost krvi u slini, bol u ustima, ranicu ili čir u ustima koji ne zacjeljuju, grebanje u grlu, probleme s govorom, jaku bol u uhu i nemogućnost podnošenja konzumacije agruma . Govornik je istaknuo da nije imao uobičajene simptome i da nije bio svjestan što mu se dogodilo. U početku nisam osjetio nikakvu bol, ali sam osjetio da nešto nije u redu.

  • Došlo je do problema ispod krajnika, koji ću namjerno ostaviti neimenovanim. Počeo je rasti i vršiti pritisak na jednu od mojih žlijezda. Posavjetovala sam se s raznim liječnicima, ali nisam osjećala nikakvu nelagodu. Dok rak možda neće uzrokovati bol na početku, vjerojatno će to učiniti kasnije.

Moji nalazi krvi bili su izvrsni; Nikad nisam pušio niti konzumirao alkohol. Na prvi pogled moj krajnik je izgledao zdrav. Tek na radikalnoj operaciji pokazalo se da mi se ispod krajnika nešto omotalo, kako je jednom prilikom rekao Dekiju. Najteži udarac za njega je bilo saznanje da ima tešku bolest, što mu je izazvalo vrtlog emocija.

  •  Psihijatar mi je pomogao jer sam se teško nosila sa spoznajom da se moram boriti za život, a sve to uz brigu o svojoj maloj djeci. U tom trenutku razmišljao sam kako sina Vukašina nisam dobro naučio igrati nogomet i osjetio sam težinu Lane koja tek kreće u prvi razred. Prvog rujna nisam ni otišao u školsko dvorište da je ispratim. Nevjerojatno je zahtjevno, otkrio je voditelj iz dubine srca.

– Ne sjećam se trenutka kad sam saznao da imam dijagnozu raka. Onda bi čovjek trebao biti egocentričan i fokusiran samo na sebe – sugerirao je Dejan. Najviše mu je smetalo što ga kći nije prepoznala po povratku s terapije nakon što je smršavio 20 kilograma i što su ga mnogi odbacili; pa se odlučio fotografirati za medije kako bi pokazao da je živ i da se i dalje bori.

“Imao sam svoj set rituala i privukao sam pažnju liječnika i kod nas i u Njemačkoj. Ima trenutaka kada je bitno koncentrirati se na svoj problem i surađivati ​​s liječnicima”, objasnio je Pantelić.