Al Dino, pjevač i tekstopisac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, pretrpio je popriličnu bol tijekom svog braka s bivšom suprugom. Svojim zadivljujućim glasom i prekrasnim baladama poput “Kopriva” i “A sad me po tebi poznan”, Al Dino se ističe kao jedan od rijetkih umjetnika koji već od prve note izmami suze kod slušatelja.

  • Prije nekoliko godina javnost je ostala zatečena zaprepašćujućim priznanjem bosanskohercegovačkog pjevača Al Dina koji je otkrio da je trpio i fizičko i emocionalno maltretiranje od strane supruge Arduane Pribinje-Kurić, od koje se razveo nakon dvije godine. -godina braka. Zajedno imaju dvoje djece, a skrbništvo je dodijeljeno bivšoj supruzi.

Ovaj prethodno privatni i skromni pjevač i tekstopisac iz Bosne i Hercegovine našao se u središtu pozornosti, što je pokrenulo široku raspravu o njemu. Rekao je da mu je najteže bilo gledati kako njegova djeca promatraju sukob svojih roditelja dok se osjećaju bespomoćno. Kao što je bio običaj, te sam večeri odveo dječake u Arduan. Naš ionako krhki odnos pogoršao se kada je Harun odbio otići svojoj majci, što je rezultiralo žestokom verbalnom svađom koja je brzo prerasla u fizički obračun.

 

  • Arduana me udarala i čupala za kosu; Iskreno se mogu osvrnuti na frazu koju sam sreo u vezi s našom nevoljom: “Ubila me kao vola u kupusu”, kako je tada primijetio Al Dino. Dodao je kako mu je najveći izazov bilo vidjeti kako njihovi sinovi, uzrujani i uplakani, pokušavaju utješiti roditelje. Izrazio je da ne osjeća sklonost da se opravdava, budući da je odgojen s drugačijim vrijednostima; pomisao da bi Al Din ikada naudio svojoj ženi bila mu je potpuno nezamisliva.

– Nikada nisam vaspitavan da razmišljam o fizičkom napadu na ženu, zbog čega se nisam zaštitio – priznao je pjevač za “Blic”. Nakon dvije godine bavljenja pravnim sustavom, razvod je zaključen. Skrbništvo nad djecom dodijeljeno je Arduani, dok je Al Dinu dodijeljena alimentacija. Zabrinjavajuće je svjedočiti sve većoj učestalosti nasilja u obitelji, pri čemu su žene i djeca često početne žrtve.

  • Usprkos tome, sve veći broj muškaraca suočava se s viktimizacijom u braku, ali ovo pitanje dobiva malo pažnje. Al Dino, pjevač, ilustrira kako podnošenje boli u tišini nije potrebno i naglašava da je razgovor o tim stvarima ključan za poticanje svijesti. Našao sam se u poziciji da trebam priopćiti okolnosti medijima; bilo je da izgledam shizofreno ili da predstavim svoj prikaz onoga što se dogodilo.

Aldin Kurić, poznatiji kao Al Dino, rođen je 21. jula 1970. godine u Jajcu. On je kantautor porijeklom iz Bosne i Hercegovine, poznat po svom živahnom i etno-pop glazbenom stilu. Al Dino utjelovljuje svježi val na području bosanskohercegovačke zabavne i pop glazbe, spajajući tradicionalne elemente šlagera s prepoznatljivim etno-pop zvukom Bosne i Hercegovine i Balkana.

  • Svoj pjevački put započeo je u osnovnoj školi te je više puta nastupao na lokalnim smotrama. Također, nekoliko puta je sudjelovao na nacionalnom izboru za Pjesmu Eurovizije u Sarajevu. Kako prenosi Vikipedija.org, nastanjen je u Sarajevu i otac je dvojice sinova. Sa šesnaest je otkrio vrpcu slavnog fusion jazz benda Weather Report, koja ga je inspirirala da nauči svirati bas gitaru oponašajući pokojnog Jaca Pastoriusa.

Kurićeva budućnost kao entuzijasta jazz glazbe i bas gitariste oblikovana je ovim incidentom. U Jajcu je boravio do svoje osamnaeste godine, kada je otišao u vojsku prije nego što je nastavio studij medicine u Sarajevu. Dok je boravio u gradu, susreo se s mnogim glazbenicima, posebice na jazz sceni, te je sudjelovao na brojnim jazz sessionima kao bas gitarist.

  • Istovremeno, gaji duboku ljubav prema izvornom bosanskom sevdahu, glazbenom nasljeđu koje je naslijedio od djeda Zaim-bega, vještog i cijenjenog harmonikaša koji je i Al Dinu usadio poštovanje prema sevdahu. Počinje pokazivati ​​svoj talent kao solo gitarist i pjevač u poznatim sarajevskim restoranima, otkrivajući još jednu skrivenu strast prema pjevanju. Uslijed ratnih prilika našao se u Mađarskoj, a zatim u Njemačkoj.

Tamo je počeo svirati bas gitaru uz ugledne bh. zvijezde u dijaspori poput Dine Merlina, Hari Mata Harija, Halida Bešlića, Safeta Isovića, Harisa Džinovića i mnogih drugih pop i folk umjetnika. Istovremeno je nastavio studij modernog jazza i surađivao s međunarodnim glazbenicima u raznim klubovima.

  • Kao “solo bend”, svoje vještine prikazuje u njemačkim i talijanskim restoranima, nastupajući na sedam jezika. U tom razdoblju uzeo je umjetničko ime Al Dino. Godine 1998. Al Dino se vraća u Bosnu, gdje snima prve pjesme za svoj debi solo album „Odlaziš.” Naslovna pjesma postala je veliki hit u Bosni i Hercegovini, gurajući Al Dina iz anonimnosti u slavu. Godine 2002. lansiran je njegov drugi album, “Na drugoj adresi”, koji je pobrao brojne hitove i pohvale.

Sljedeće godine, 2004., izdao je svoj treći album “Kopriva” na kojem se nalazi njegova najpoznatija skladba, pjesma “Kopriva”. Upravo je ova pjesma omogućila Al Dinu da dosegne i izvan granica Bosne i Hercegovine, stekavši slavu u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Pjesma Čaršija, himna iseljenika na pet kontinenata, ima poseban značaj na Al Dinovom glazbenom putu.

  • Njegov album “Kopriva” pobrao je prestižna priznanja, proglašen je albumom godine i osvojio dvije značajne nagrade u Bosni i Hercegovini: “Davorin” i “Grand Prix BH Radio Festivala” u Zenici. Nadalje, nagrađen je s 8 bosanskohercegovačkih Oscara, au Beogradu je proglašen hitom godine za 2007. u Srbiji.

Na Srpskom radijskom festivalu “FERAS” osvojio je prvo mjesto uz Gorana Tržana s duetom “K’o ljudi”. Godine 2009. izdaje svoj četvrti album pod nazivom “Older”. Al Dino, ponosni otac dva sina, živi i radi u Sarajevu. Nakon kontroverze koja uključuje njegovu suprugu, rijetko se pojavljuje u javnosti. Čini se da je sadašnja scena znatno drugačija od one koja je bila.