Koje je značenje da vam pas liže ruku? Psi su duboko emocionalna bića koja se izražavaju nizom ponašanja. Iako nemaju sposobnost govora, njihova djela govore mnogo o njihovim emocijama. Lizanje ruku, lica ili nogu jedno je od takvih ponašanja. Jeste li ikada razmišljali što to doista znači? Je li to pokazatelj naklonosti ili možda nešto drugo?

  • Lizanje kao izraz privrženosti Jedan od primarnih razloga zašto vas pas liže je izražavanje ljubavi i naklonosti. Kad se pas upušta u lizanje, to bi mogao biti njegov način izražavanja ljubavi prema vama. Mnogi vlasnici pasa ovu radnju doživljavaju kao “ljubljenje”, što je sasvim točno. Ipak, mogu postojati dodatna objašnjenja za ovakvo ponašanje. Lizanje kao pokazatelj podložnosti U prirodi manje dominantni psi često ližu dominantnije članove svog čopora kako bi pokazali podložnost.

Ovo im ponašanje pomaže da priznaju uspostavljenu hijerarhiju i potiče sklad unutar grupe. Isto tako, kad vas vaš pas liže, to bi moglo biti izražavanje poštovanja i priznanje vaše uloge “vođe čopora”. Ova tendencija je osobito očita kod pasa koji pokazuju prirodnu sklonost prema submisivnom ponašanju. Vaš pas može lizati kao sredstvo traženja pažnje ili hrane.

  • Ovo je ponašanje osobito uobičajeno kod mladih pasa koji često ližu svoje vlasnike kada su gladni, oponašajući radnje koje su pokazivali kao štenci kada su tražili mlijeko od svoje majke. Ako uočite kako vas vaš pas gorljivo liže prije obroka, to bi mogao biti način na koji pokazuje da je vrijeme za jelo. Osim lizanja, održavanje kontakta očima još je jedan značajan način na koji pas izražava svoju naklonost.

Kada pas gleda ravno u vaše oči, u njegovom se mozgu oslobađa hormon oksitocin, koji se često naziva i “hormon sreće”. Ovaj hormon potiče duboku emocionalnu vezu između vas i vašeg psa. Produženi kontakt očima može poslužiti kao jasan pokazatelj ljubavi i povjerenja. Izlaganje trbuha i prevrtanje na leđa dodatni su pokazatelji da vas pas voli i da vam vjeruje.

  • Trbuh predstavlja jedan od najnezaštićenijih dijelova tijela psa; kada ga pas otkrije, to znači da je potpuno opušten i siguran u vašem društvu. Ovaj je trenutak savršen da mu uzvratite ljubav nježnim milovanjem po trbuhu. Zaključak Kada vas vaš pas liže, ta radnja nadilazi puko izražavanje ljubavi.

Ovo ponašanje može značiti različite stvari, uključujući zahtjev za hranom ili priznanje vašeg položaja kao vođe. Stjecanjem uvida u ove nijansirane znakove, možete potaknuti dublju i otporniju vezu sa svojim psećim društvom. Neophodno je dosljedno promatrati ponašanje vašeg ljubimca, jer svaki pas ima svoj jedinstven način izražavanja emocija. Uvijek uzvratite ljubav, jer vaš pas je pravi prijatelj koji zaslužuje vašu brigu i pažnju.

BONUS TEKST

Miroslav Hadži Vasić ističe se kao izvanredan pojedinac, poput nekoliko njegovih pacijenata, među kojima su Jelisaveta Karađorđević, Vlade Divac, Ivana Stanković, Milorad Deretić i patrijarh Pavle. Iako je biznismen, a ne liječnik, prigrlio je obiteljsko nasljeđe kiropraktike i fitoterapije nakon što su on i njegova supruga izgubili posao nakon propasti slovenske tvrtke — i cijele nacije — 1991. godine, u kojoj je on obnašao menadžersku poziciju

Suočen s nezaposlenošću, počeo je razmišljati o mogućim mogućnostima karijere. – Od malih nogu osjećao sam prirodnu sklonost prema ovom zanimanju na što su utjecali moj otac koji se bavio kostorezom i baka koja je poznavala ljekovito bilje. Otac me naučio tehnikama kiropraktike, jer ih je sam naučio od jednog francuskog liječnika dok je služio u medicinskoj četi na Solunskom frontu. Postao je poznat kao jedan od vodećih kostološara u bivšoj Jugoslaviji, vješt i u liječenju otvorenih prijeloma.