Oženio sam udovicu koja je 11 godina starija od mene. Imala je sina od 6 godina iz prvog braka, ali meni lično to nije smetalo. Imao sam 21 godinu i protiv volje svih, i roditelja i breće i prijatelja oženio sam je i ostavljen od svih započeo život sa njom.

Bio sam ludo zaljubljen u nju i jedino što sam vidio bila je ona, a njenog sina sam volio kao da je moj. Kako je vrijeme prolazilo volio sam je sve više i više, a nakon samo 4 godine braka ona je otišla . Obolila je od karcinoma na želudcu, karcinoma koji se jako brzo pojavio, jako brzo uznapredovao i … jako brzo mi je oduzeo. Prošlo je evo 6 godina i moja bol se ne smanjuje, bila je jako dobra osoba, ali jako nesretna… Mislim da je na neki način njen prvi muž sa kojim je bila 8 godina u braku glavni krivac njene bolesti koja ju je košala života. Mnogo toga lošeg je doživjela i proživjela sa njim i sigurno da je sve to ostavilo posljedice po njeno zdravlje.

BONUS TEKST

Da bismo shvatili zašto flamingosi stoje na jednoj nozi, moramo zaroniti dublje u njihovu biologiju i način života. Flamingosi su fascinantne ptice poznate po svojoj upečatljivoj ružičastoj boji, dugim nogama i specifičnom načinu stajanja na jednoj nozi. Na prvi pogled, može izgledati neobično ili čak neugodno, ali za flamingose, ova poza ima nekoliko važnih funkcija.

Jedan od glavnih razloga zašto flamingosi stoje na jednoj nozi je termoregulacija, odnosno očuvanje topline tijela. Flamingosi često žive u toplim, ali i u hladnijim vodama, gdje održavanje tjelesne temperature može biti izazov. Kada flamingo stoji na jednoj nozi, smanjuje gubitak topline kroz udove, jer jedna noga ostaje u vodi, dok je druga sakrivena unutar tijela i tako zadržava toplinu. Ovaj način stajanja omogućava pticama da održavaju optimalnu tjelesnu temperaturu, čak i u promjenjivim uvjetima okoline.

  • Još jedan zanimljiv aspekt stajanja na jednoj nozi je smanjenje umora. Iako može izgledati naporno, flamingosi zapravo koriste vrlo malo energije kada stoje u ovoj pozi. Njihova jedinstvena struktura nogu omogućava im da zaključaju zglobove na način koji im daje stabilnost bez potrebe za konstantnom mišićnom aktivnošću. To znači da flamingosi mogu stajati na jednoj nozi duže vrijeme bez osjećaja umora.

Također, stajanje na jednoj nozi može imati i funkciju odmora. Flamingosi često stoje u vodi dok se odmaraju ili spavaju, a držanje jedne noge podignute iz vode može im pružiti dodatnu stabilnost i sigurnost. Na taj način, oni mogu ostati budni i svjesni svoje okoline, čak i dok su u stanju polusna.

Zanimljivo je da se ova praksa stajanja na jednoj nozi ne odnosi samo na flamingose, već i na druge ptice koje provode puno vremena u vodi, poput čaplji i roda. Međutim, flamingosi su među najpoznatijim primjerima ove pojave, zahvaljujući njihovom prepoznatljivom izgledu i jedinstvenom načinu života.

Pored toga, flamingosi su poznati po svom društvenom ponašanju i životu u velikim kolonijama. Ove ptice formiraju velike skupine koje mogu brojati stotine, pa čak i tisuće jedinki. U takvim zajednicama, stajanje na jednoj nozi može služiti i kao način međusobne komunikacije i očuvanja grupne harmonije. Flamingosi koriste različite položaje tijela i pokrete kako bi signalizirali svoje namjere i emocije drugim članovima skupine.

Flamingosi su fascinantna vrsta, ne samo zbog svoje ljepote, već i zbog svojih jedinstvenih ponašanja i prilagodbi. Njihova sposobnost da stoje na jednoj nozi dugo vremena pruža im brojne prednosti u preživljavanju i napredovanju u prirodi, a istovremeno izaziva naše divljenje i znatiželju. Ove ptice su pravi primjer toga kako priroda pronalazi inovativna rješenja za izazove s kojima se suočava svaki živi organizam.