Na početku dana, nakon duge noći, doručak služi kao početni izvor energije. Različiti pojedinci imaju različite preferencije u pogledu vremena konzumiranja doručka; neki se odluče jesti u ranim satima nakon buđenja, dok drugi odluče pričekati kasnije kada im se glad pojača.

Unatoč tome, dosljedna rutina doručka ključna je za osiguravanje izvrsnosti vaše linije proizvoda. Dodatno, još veći značaj ima način na koji se komponente hrane kombiniraju.

Preporuča se doručkovati unutar sat vremena nakon buđenja kako bi se osigurala ravnomjerna opskrba glukozom za energiju tijekom tjelesne aktivnosti. Naša jetra skladišti glukozu do 1,5 sat, što je ključno za kretanje mišića. Prema riječima nutricionistice Branke Mirovich, konkretnu količinu i sastav doručka treba prilagoditi čimbenicima kao što su dob, spol, cjelokupno zdravstveno stanje te razina tjelesne i mentalne aktivnosti.

Naglašava važnost osiguravanja da doručak uključuje uravnoteženu kombinaciju esencijalnih nutrijenata.

Naš unos proteina prvenstveno se sastoji od jaja, mliječnih proizvoda i opcija nemasnog mesa koje su visoke kvalitete. Što se ugljikohidrata tiče, kruh ili tost su optimalan izbor. Međutim, važno je napomenuti da neki pojedinci osjećaju nadutost nakon konzumiranja kruha ili peciva od cjelovitog pšeničnog brašna i sjemenki. Ove vrste kruha obično imaju veći sadržaj kalorija i dodatne kemijske sastojke kako bi zadržale svježinu dulje vrijeme.

Prema riječima Branke Mirović, važno je priznati značaj masti dobivenih iz mliječnih proizvoda kao trećeg esencijalnog nutrijenta. Savjetuje se da ih ne izbacujete iz prehrane jer masti igraju ključnu ulogu u proizvodnji hormona i apsorpciji vitamina D.

Osim mlijeka, jogurta i kefira, koristan izvor tekućine je i čaj. Uključivanje svježeg povrća u doručak također je opcija ako želite. I dr. Karolin Sojka, gastroenterolog, smatra da je kombinacija jaja i jogurta optimalan izbor za doručak, ističući važnost ove kombinacije.

Full protein breakfast – garlic toast with eggs and muffins, cherry tomatoes, dry italian ham

Promičući zdrava crijeva, ove dvije opcije hrane nude dragocjenu podršku. Kroz proces fermentacije, jogurt postaje prožet korisnim bakterijama i kvascem, služeći kao prirodni spremnik probiotika. U međuvremenu, jaja donose obilje esencijalnih nutrijenata, poput proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina B i vitamina D.

Podržavanje mikrobioma koji obiluje korisnim bakterijama ključno je ne samo za redovitu probavu, već i za održavanje zdravog imunološkog sustava, regulaciju raspoloženja i potencijalno sprječavanje kognitivnog pada. Zbog toga je bitno započeti svaki dan s hranom koja potiče dobrobit crijeva.

Prema dr. Carolyn, uključivanje jaja i jogurta u vašu prehranu izvrsna je metoda za dobivanje proteina koji vas održava sitima i zdravih probiotika koji promiču raznolikost u vašem crijevnom mikrobiomu.