“Jedva sam čekala da uhvatim bus i odem do grada gdje imamo stan i da se isplačem. Već me u busu uhvatilo i počela sam da tiho jecam i lijem suze. Primijetila je jedna baka i pitala što plačem, rekoh: smrtni slučaj. Ne rekoh da sam umrla JA, da je umrlo sve u meni kad me je majka uvrijedila zato što nemam djecu, a njen mezimac ima (“on je vrijedan, a ti nisi sposobna muža da nađeš”).

Sve se u meni slomilo, jer toj ženi ,mojoj majci, sam bila lojalna i slijepo joj vjerovala, svi misle da je ona divna, a ona jeste svima dobra, ali prema meni je pakosna. Ja ne znam kako nastaviti odnos sa njom, ali odnos kćerke i majke više nije moguć!”

BONUS TEKST

Ribizla (Ribes spp.) je sitno voće koje dolazi u različitim bojama, uključujući crvenu, crnu, i belu. Ova biljka je poreklom iz Evrope i zapadne Azije i popularna je zbog svog osvežavajućeg ukusa i brojnih zdravstvenih koristi. Ribizle su bogate vitaminima, mineralima, i antioksidantima, što ih čini odličnim dodatkom ishrani.

Nutritivna Vrednost

Ribizle su bogate vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i zaštitu od infekcija. Takođe sadrže vitamin K, neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Pored vitamina, ribizle su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u održavanju zdrave probave.

Zdravstvene Prednosti
Antioksidativna Svojstva: Ribizle su bogate antioksidantima, kao što su polifenoli i antocijanini. Ove supstance pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, smanjujući rizik od hroničnih bolesti kao što su rak i srčana oboljenja.

Jačanje Imuniteta: Visok sadržaj vitamina C u ribizlama pomaže u jačanju imunološkog sistema. Redovno konzumiranje ovog voća može poboljšati otpornost organizma na prehlade i druge infekcije.

Poboljšanje Zdravlja Srca: Antioksidanti u ribizlama pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL), što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Podrška Zdravlju Očiju: Ribizle sadrže antocijanine koji pomažu u zaštiti očiju od oksidativnog stresa. Takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od katarakte i makularne degeneracije.

Regulacija Šećera u Krvi: Ribizle imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi. To ih čini pogodnim za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Upotreba u Kulinarstvu
Ribizle se mogu jesti sveže, ali su takođe popularne u pripremi džemova, želea, sokova i vina. Njihov osvežavajući, kiselo-slatki ukus čini ih idealnim dodatkom kolačima, pitama i salatama. Sušene ribizle su odličan sastojak za doručak, kao dodatak žitaricama, jogurtu ili pečenim proizvodima.

Priprema i Skladištenje
Sveže ribizle treba čuvati u frižideru i konzumirati unutar nekoliko dana od berbe. Mogu se zamrznuti kako bi se produžio rok trajanja, što je posebno korisno za pripremu džemova i sokova tokom zime. Pre upotrebe, ribizle treba dobro oprati i odstraniti stabljike.

Moguće Nuspojave
Iako su ribizle generalno sigurne za konzumaciju, osobe sa alergijama na voće treba da budu oprezne. Prekomerna konzumacija može izazvati gastrointestinalne probleme kod osetljivih osoba. Takođe, zbog visokog sadržaja vitamina K, osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što povećaju unos ribizla.

Ribizla je sitno voće sa velikim zdravstvenim prednostima. Njena bogata nutritivna vrednost i svestranost u kulinarstvu čine je odličnim dodatkom svakoj ishrani. Redovno konzumiranje ribizli može doprineti boljem zdravlju srca, jačem imunitetu, i boljoj regulaciji šećera u krvi, dok antioksidanti pomažu u zaštiti tela od hroničnih bolesti.