Budući da radim kao ginekolog više od 15 godina, prošlog sam se tjedna susrela s iznenađujućim incidentom kada je mladi par zatražio moju ekspertizu zbog svojih problema sa začećem. Događaji koji su se odvijali tijekom njihova posjeta ostavili su me istinski šokiranim. Nedavno su mi na pregled prišli djevojka i njen zaručnik, ističući prirodu moje profesije ginekologa.

Iako su odlučili odgoditi vjenčanje, želja para za djetetom ostala je jaka zbog ženinih 35 godina. Nakon završetka bitnih procjena i uključivanja u razgovor s parom, zatražio sam malo privatnog vremena s mladom ženom. Tijekom našeg razgovora jedan na jedan, povjerila mi je svoj strah od gubitka partnera ako ne budu mogli začeti dijete.

Osjećajući potrebu za oprezom, nježno sam izrazila svoju zabrinutost u vezi s mogućim komplikacijama koje bi mogle nastati zbog njezine pretilosti i predložila da prije razmišljanja o trudnoći potražite savjet nutricionista. Imala sam rezerve prema odluci para da nastave s prijenosom odgovornosti isključivo na dečka. Iako postoji jasna mogućnost da će dijete imati dobro zdravlje i da neće imati nikakvih posljedica, moja je dužnost kao liječnika dati smjernice i istaknuti sve potencijalne rizike.

Živeći u našoj usko povezanoj zajednici, nedavno sam postao svjestan uznemirujuće situacije u kojoj je njezin romantični partner prekinuo vezu zbog svoje veličine tijela, i iznenađujuće, usmjerila je svoj bijes prema meni. Moram priznati, ostala sam zatečena ovim otkrićem.

BOUS TEKST

Kako biste izbjegli potencijalne opasnosti, ključno je odmah isključiti grijač vode nakon što čujete ove signale upozorenja, prema savjetima vodoinstalatera.

Ovaj problem može nastati zbog problema s cirkulacijom vode, kvara pumpe ili nakupljanja kamenca. Prema Andyju Kerru, osnivaču i izvršnom direktoru BOXT-a, vlasnici kuća često zanemaruju zvukove koje emitiraju njihovi bojleri, ali ključno je napomenuti da određeni zvukovi mogu značiti značajan problem. Šuštanje, kucanje, grgljanje i lupanje pokazatelji su problema s kotlom. Ker naglašava važnost izbjegavanja samostalnog popravka ako postoji bilo kakva nesigurnost u vezi s bojlerom.

Ključno je kontaktirati stručnjaka odmah nakon što čujete bilo kakve nenormalne zvukove. Poduzimanje brzih radnji može spriječiti ozbiljnije kvarove i potencijalne nesreće. Može se otkriti prisutnost zviždanja, šištanja ili visokog tona. Tipična indikacija kipuće vode u kotlu je proizvodnja određenih zvukova. Ovi se zvukovi javljaju kada se smanji protok vode, što dovodi do pregrijavanja i ključanja vode. Rezultirajući zvuk podsjeća na zvuk ključanja koji proizvodi kuhalo za vodu.

Problem cirkulacije vode, kvar pumpe ili nakupljanje kamenca mogu se pripisati mogućim uzrocima ovog problema. Odaberite između tapkanja ili tapkanja. Ako čujete zvuk škljocanja ili kucanja koji izlazi iz kotla, to bi mogao biti znak problema s paljenjem. Obično to ukazuje ili na kvar u procesu paljenja ili na problem s opskrbom plinom. Važno je suzdržati se od pokušaja da sami riješite problem u ovom scenariju.

Umjesto toga, preporučljivo je potražiti stručnost profesionalnog stručnjaka za plinske instalacije. Možete odabrati ispiranje, kapanje ili grgljanje vode po potrebi. Zvuk šištanja obično potječe od zraka koji je ostao zarobljen unutar radijatora. Povremeno to jednostavno može biti rezultat tople vode koja cirkulira kroz sustav. Međutim, ako se frekvencija zvuka poveća, to bi mogao biti znak dubljeg problema, poput niskog tlaka vode ili neispravnog sustava grijanja.

Koje su vaše sposobnosti i vještine? Kako biste riješili bilo kakve grgljave zvukove koji dolaze iz radijatora, preporučljivo je odzračiti ga. Nakon toga, važno je procijeniti tlak u kotlu i, ako je potrebno, dopuniti razine vode. Obavezno procijenite pritisak vode jer on može biti glavni uzrok klokotanja. Provjerite manometar na bojleru i prema potrebi prilagodite tlak.

Ako je netko u stanju identificirati i odmah se pozabaviti problemima uz pomoć stručnjaka, brojni se problemi mogu riješiti ekspeditivno, kao što je oštroumno primijetio Andy Kerr. Unatoč tome, možda bi bilo mudro razmisliti o zamjeni starog bojlera koji često kvari. Ako vaš grijač vode počne proizvoditi neuobičajene zvukove, savjetuje se da budete oprezni i potražite pomoć stručnjaka umjesto da riskirate potencijalni veći kvar ili nezgodu.