Naša je pjevačica toliko utjecala na Tita da je on njezine talente angažovao za ukupno 16 nastupa. Jednom prilikom Jovanka ju je ugledala na modnoj reviji i bila toliko opčinjena da je razmišljala da skine svoju haljinu. Pjevačica ljupko prepričava svoje susrete i s Titom i s Jovankom. Naša voljena pjevačica bila je zadovoljna kada je Tito organizirao helikopter za njihov prijevoz.

Prizor je bio toliko zadivljujući da Jovanka nije mogla odoljeti porivu da skine haljinu. Tito, kao i svaki čovjek, nije bio imun na privlačnost ljepote, a mnoge su žene dolazile i odlazile u njegov život. Ipak, najveći utjecaj ostavila je Jovanka Broz. Trudila se razumjeti ga, ali i izražavala svoje negodovanje kad je to bilo potrebno. Znala se nametnuti i postaviti granice.

Nije joj smetalo što je Tito volio glazbu Zorice Brunclik i slušao ju je kako pjeva vrtoglavih 16 puta! Zorica, poznata po svojim zadivljujućim vokalnim sposobnostima, autentičnim izvedbama i trajnoj privlačnosti, učvrstila je svoj status jedne od najobožavanijih i najcjenjenijih pjevačica na području Balkana. Njezine melodije ustrajno osvajaju raznoliku publiku, ostavljajući zauvijek trag na nasljeđu narodne glazbe. Svoj put kao pjevačica započela je tijekom tinejdžerskih godina, a debitirala je pred publikom uživo u dobi od 14 godina.

Izvanredna kvaliteta njezina glasa i zadivljujuće izvedbe odmah su zapele za oko i gledateljima i stručnjacima. Od tog trenutka nadalje, Zorica je doživljavala stalni rast i evoluciju kao umjetnica, učvršćujući svoj status jedne od najcjenjenijih figura u području narodne glazbe u bivšoj Jugoslaviji. Na jednoj od mojih predstava za Tita, a možda i jednoj od najranijih, orkestar mi je prišao i rekao: “Znaš, ti pjevaš onu pjesmu ‘Obrana su jabuke rumene’, ‘Berem grožđe, berem tamjan’, ‘Gdje si od, sele’, tako nešto, originalno, i to samo tri puta dnevno.”

U početku nisam bio svjestan značaja, ali su me obavijestili da je prisutan Kabinet predsjednika Jugoslavije, kao i šefica protokola. Činilo mi se kao da sam na pogrešnom mjestu, kao da je to savršen trenutak da dočekam svoju smrt. Zorica je zatim započela svoju priču i nastavila s objašnjenjem. U živom su mi sjećanju vinogradi i svježe pokošena trava u blizini Smedereva.

Sada, dok gledam scenu, shvaćam da je on bio među nama, sjedio je za onim stolovima na samo 20 metara od mene. Tražili smo utočište od sunca, zbijeni jedno uz drugo kao zaklon. Počela sam pjevati, a on je, na moje iznenađenje, krenuo ravno prema meni, gazeći živahnim crvenim tepihom. Da smo se barem mogli svi negdje povući, ali put nam je priječio zid. Cijeli orkestar bio je zatečen ovim neočekivanim susretom. Prišao mi je prijateljski, pruživši ruku da se predstavi, kako je ispričala Brunclikova.

Taj joj je susret ostao urezan u sjećanju za cijeli život, a i nakon nekoliko desetljeća živo se sjeća svakoga njegova aspekta. Nakon tri dana, zaboravio sam spomenuti da nisam oprao ruke. U svakom slučaju, budući da sam ljevoruk, nije bilo potrebe da to činim. Pozdravili smo se, a on me pitao imam li neku svoju pjesmu. Odgovorio sam potvrdno, na što je on odgovorio: “Molim te, suzdrži se da mi pjevaš. Svaki mladi pjevač kojeg dovedu ovdje na kraju pjeva za mene.

Više volim autorske pjesme. Ako ih imaš, pjevaj mi.” Zanimajući se za naslov moje pjesme, upitao ga je, a ja sam mu odgovorila: “Nemoj im dopustiti da nas razdvoje”, nastavivši je pjevati za njega. Ne mogu se sjetiti specifičnosti mog nastupa niti kako je zvučao. Ovaj susret obilježio je moj prvi posjet njegovom mjestu, a na kraju sam se vratio ukupno 16 puta, pjevajući u raznim prilikama s različitim gostima. Recimo, bila sam prisutna kada je Elizabeta bila… – ispričala je Zorica.

Od osjećaja Titove nepredvidive prirode proželi su je žmarci. Tijekom našeg posjeta Puli imao sam nevjerojatnu priliku održati koncert u renomiranoj pulskoj Areni. Dok sam se pripremao u svlačionici, nisam bio svjestan velikog spektakla koji me čeka. Odjednom sam vojnički dobio upute da otpratim grupu pjevača do helikoptera koji je upravo stigao. Bez oklijevanja sam ih slijedio i krenuli smo prema Brijunima.

Sama vožnja helikopterom bila je vrlo uzbudljiva, podsjećajući na one uzbudljive scene u akcijskim filmovima gdje se likovi guraju iz letjelice. Nisam mogao a da ne zamislim da će i meni napraviti isto, otresti me se (smijeh). Ovo nezaboravno iskustvo ima posebno mjesto u mom srcu, jer je samo jedna od mnogih nevjerojatnih priča koje čuvam iz svog života. Osim toga, Brunclikova je ispričala priču o haljini kojoj se Jovanka Broz divila; međutim, povjerila je da joj ne pristaje.

Prethodno sam znao da ću nastupiti u njihovoj dvorani, jer je bila izvanredna modna revija na kojoj je dizajnerica vješto izradila široku paletu odjevnih predmeta. U iščekivanju ove posebne prilike odlučila sam kupiti haljinu. Kada sam stigla u haljini, Jovanka mi je prišla i rekla da ne može da stane u nju. U tom sam se trenutku osjećao delikatno poput violine, ali sada odišem osjećajem snage poput kontrabasa.

Jovanka je nastavila dijeliti svoje divljenje cijelom kolekcijom koja je izložena. Posjedujem svoju fotografiju s njima, koju Miroljub i ja često vraćamo. Vrijedi napomenuti da sam za to vrijeme bila odjevena u crno – zaključila je pjevačica.

Zorica je, inače, stekla reputaciju po svojoj velikoj zbirci pjesama, koja obuhvata tradicionalne srpske melodije, narodne melodije, ali i suvremene balade. Njezina sposobnost da svojim snažnim glasom prenese duboke emocije rezultirala je stvaranjem bezvremenskih pjesama koje su imale odjeka kod bezbrojnih slušatelja. Ne čudi da je čak i sam Tito bio očaran njezinim vokalnim umijećem.