Naš je odnos bio besprijekoran, brak koji se činio savršenim u svakom pogledu, sve do one kobne večeri kada sam se vratila kući opijena i opijena. Kad sam prišao vratima, primijetio sam da stoji ondje, očito nestrpljiva da nešto podijeli sa mnom.

Nažalost, u trenutku poriva vrijednog žaljenja, reagirao sam tako što sam je prvi put udario. Ne izustivši ijedne riječi, brzo se okrenula i osigurala unutar granica sobe. Moj san je prekinula zvonjava telefona kad je jutarnje sunce počelo izlaziti.

Kad sam se probudio, primijetio sam da su vrata odškrinuta, a na moj užas njezine su stvari nestale. Primio sam telefonski poziv i obavijestili me da je preminula u prometnoj nesreći u ranim jutarnjim satima.

Na najrazorniji način otkrio sam informaciju koju je namjeravala podijeliti sa mnom prethodne večeri. Čekala je dijete.

BONUS TEKST:

Procjenjuje se da se u Srbiji značajan dio, u rasponu od 20 do 40 posto, parova suočava s izazovima pri pokušaju začeća. Štitnjača ima presudnu ulogu u plodnosti muškaraca i žena jer na nju utječu različiti čimbenici. Važno je napomenuti da neotkriveni problemi sa štitnjačom mogu omesti proces začeća ili dovesti do komplikacija tijekom trudnoće.

Razgovarali smo s prof. dr. Jasminom Ćirićem, endokrinologom na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Sveučilišnog kliničkog centra Srbije, kako bismo razumjeli koje osobe spadaju u kategoriju visokog rizika i zahtijevaju dodatne analize prije začeća. Opće je poznata činjenica da su bolesti štitnjače raširene, osobito kod žena koje ih imaju sedam do deset puta češće od muškaraca.

Stoga je razumno predvidjeti pojavu ovih bolesti tijekom produljenog reproduktivnog razdoblja, a ne samo u ranoj mladosti. Poremećaji u radu štitnjače imaju značajan utjecaj na trudnoću, zasjenjujući značaj čvorova i karcinoma. To je zbog izravnog utjecaja funkcionalnih poremećaja kako na začeće tako i na tijek trudnoće, objašnjava prof. Kada je trudnoća u pitanju, značajnu ulogu imaju poremećaji u radu štitnjače koji imaju dominantan utjecaj.

Slično tome, ako muškarci imaju problema sa štitnjačom, to također može utjecati na njihovu plodnost. Problemi sa štitnjačom mogu negativno utjecati na reproduktivne sposobnosti muškaraca, što rezultira smanjenom potencijom i promjenama u kvaliteti sperme. Kada se tijekom trudnoće pojavi hipertireoza, nužan je multidisciplinarni medicinski tim kako bi se osigurala sigurnost majke i ploda. S druge strane, hipotireoza se relativno lakše liječi, objašnjava profesor dr. Ćirić.

Prema Klinici Mejo, nedostatak hormona štitnjače može poremetiti ovulaciju, što dovodi do smanjene plodnosti. Prije trudnoće važno je odrediti tko se treba podvrgnuti testiranju hormona štitnjače. Za žene koje se bore s boravkom u drugoj državi ili spadaju u rizične kategorije nužno je podvrgnuti se testiranju hormona štitnjače.

Prema profesoru, ključno je da se žene koje imaju problema s plodnošću, uključujući poteškoće u zatrudnjenju ili spontane pobačaje, podvrgnu testiranju hormona štitnjače. Ovo je osobito važno za starije žene koje razmišljaju o potpomognutoj oplodnji. Kao dio opsežne analize koja se provodi, provjera štitnjače je bitna komponenta.

Ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti u razini štitnjače pacijenta, uvijek se upućuje endokrinologu. Ova mjera opreza ima za cilj spriječiti bilo kakav negativan utjecaj tijekom procesa stimulacije i ovulacije. Prema riječima profesora dr. Ćirića, proces izvantjelesne oplodnje (IVF) postavlja veći zahtjev štitnjači da brzo proizvede potrebnu razinu hormona. Posljednjih godina raste interes za subkliničku hipotireozu zbog njezinog potencijalnog utjecaja na ishod trudnoće.

Štitnjača, kada ispravno funkcionira, igra ključnu ulogu u održavanju zdrave trudnoće. Međutim, ako je štitnjača na bilo koji način oštećena, možda neće moći ispuniti svoje odgovornosti, što može utjecati na tijek trudnoće. Istraživanje je pokazalo da je posebno subklinička hipotireoza povezana s povećanim rizikom od spontanih pobačaja.