Gotovo pet godina moj je suprug bio duboko zaljubljen u moju najbližu družicu. Njihov odnos bio je ispunjen i radošću i svađom, kao što je uobičajeno u svakom partnerstvu. Cijeli je grad bio svjestan njihove neosporne povezanosti.

I ja sam shvaćao složenost koja je bila uključena, s obzirom na to da mi je bila najdraža prijateljica. No, postojao je jedan kratak trenutak kada smo se uključili, u razdoblju kada su oni, kako bi se reklo, bili na pauzi.

To se dogodilo prije otprilike 6 godina. Od tog trenutka nadalje, moja jedina želja bila je on. Onda smo se, igrom sudbine, prije 2 godine na jednoj zabavi ponovno našli zajedno. Neočekivano sam ostala trudna, što je izazvalo mješavinu emocija – i tuge i ogromne radosti. Predložio je ideju o pobačaju, ali ja sam to odlučno odbila.

Iako ga nisam pritiskala da se oženi, kad se sve posložilo, odlučila sam ga ostaviti. No, na kraju je pristao oženiti me jer je doista izuzetan čovjek i nije želio da mu sin odrasta bez oca.

Unatoč mojim iskrenim naporima, njegov nedostatak ljubavi prema meni čini sve uzaludnim. Preobrazio se u puku siluetu, a ja također mogu opaziti njezinu prisutnost, oboje prožeti dubokom tugom. Iako suosjećam s njihovom nevoljom, to je u konačnici njihova sudbina, sažeta u te dvije riječi: TO JE ŽIVOT.

BONUS TEKST:

Na zdravlje očiju uvelike utječu čimbenici kao što su vrijeme ispred ekrana, izbor prehrane i životne navike. Stručnjaci ističu važnost vitamina u održavanju optimalnog zdravlja očiju te ističu sljedeće esencijalne vitamine i namirnice koje ih sadrže. Esencijalni nutrijent poznat kao vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Ovaj esencijalni vitamin utječe na očuvanje optimalnog vida i zaštitu rožnice, zaštitnog sloja oka. Vitamin A obuhvaća ključni element rodopsina, proteina u oku koji omogućuje jasan vid, čak i u slabo osvijetljenim okruženjima. Vitamin A može se pronaći u izobilju u raznim namirnicama poput slatkog krumpira, lisnatog zelenog povrća, bundeve i paprike, što ih čini izvrsnim izvorima ove esencijalne hranjive tvari.

Vitamin E, snažan antioksidans, igra ključnu ulogu u zaštiti stanica očiju od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Štoviše, vjeruje se da je uključivanje prehrane bogate vitaminom E u životni stil korisno u zaštiti od katarakte povezane sa starenjem. Vitamin E može se naći u izobilju u raznim izvorima hrane. Orašasti plodovi, sjemenke i ulja za kuhanje izvrsne su mogućnosti za dobivanje ove esencijalne hranjive tvari.

Osim toga, losos, avokado i zeleno lisnato povrće također se visoko preporučuju zbog sadržaja vitamina E. Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji ne samo da pridonosi strukturnom integritetu rožnice i bjeloočnice, već i povećava njihovu snagu. Osim toga, vitamin C služi kao snažan antioksidans, štiteći oči od štetnih slobodnih radikala.

Štoviše, igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, vitalnog proteina odgovornog za održavanje strukturalnog integriteta rožnice i bjeloočnice. Citrusi i tropsko voće, paprike, brokula i kelj primjeri su namirnica koje obiluju vitaminom C, što ih čini idealnim izborom za povećanje dnevnog unosa antioksidansa. Esencijalni nutrijent poznat kao vitamin B2 vitalna je komponenta za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Uz alternativni naziv riboflavin, ovaj spoj djeluje kao antioksidans, učinkovito smanjujući oksidativni stres u tijelu i time promičući optimalno zdravlje očiju. Vitamin B2 može se pronaći u izobilju u hrani kao što su zob, mlijeko, jogurt, meso i obogaćene žitarice koje su prepune riboflavina. Riba, gljive, kikiriki i mahunarke izvrsni su izvori vitamina B3. Noseći naziv vitamin B3, ovaj esencijalni nutrijent igra vitalnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Niacin, također poznat kao ovaj određeni vitamin, služi u svrhu pretvaranja hrane u energiju i funkcionira kao antioksidans u tijelu. Osim toga, igra ključnu ulogu u prevenciji glaukoma, stanja koje uzrokuje oštećenje vidnog živca u oku. Riba, gljive, kikiriki i mahunarke izvrsni su izvori niacina, vrste vitamina B3 koji je neophodan za zdravu prehranu. Esencijalni nutrijent poznat kao vitamin B1 ključna je komponenta za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Tiamin, također poznat i kao vitamin B1, esencijalni je nutrijent koji je vitalan za optimalan rad stanica i olakšava pretvorbu hrane u energiju. Vjeruje se da konzumacija hrane bogate tiaminom smanjuje vjerojatnost razvoja katarakte za značajnih 40 posto. Cjelovite žitarice, meso, riba, žitarice, kruh i tjestenina izvrsni su izvori tiamina, vrste vitamina B1 koji je neophodan za zdravu prehranu.