Životni narativ Zlate Petković prepun je dirljivih i iskrenih zavrzlama. Zlata Petković, priznata glumica, neosporno je bila jedna od najljepših žena iz Jugoslavije. Unatoč tome što je dugo skrivala trudnoću, njezina karijera, uključujući i nastupe za samog Tita, tragično je završila naglo i stravično.

  • Njezina prerana smrt u 58. godini šokirala je cijelu naciju jer je ostavila neizbrisiv trag u svijetu domaće kinematografije. Zlatino odrastanje obilježeno je stalnim selidbama zbog očevog zanimanja, što je rezultiralo jedinstvenim i raznolikim djetinjstvom. Iako joj je otac iz Niša, a majka iz Beograda, ona je zapravo rođena u Svrljigu. Naime, osim glumačkih postignuća, nosila je i prestižnu titulu Miss Jugoslavije, što joj je potaknulo karijeru značajnim ulogama.

U prijašnjem intervjuu za Story rado se prisjetila svog odrastanja i raznih mjesta na koje se obitelj morala seliti zbog očeve profesije ekonomista. Unatoč pravilu da se radi tamo gdje se raspoređuje, njen otac Borislav i majka, koja je porijeklom iz Beograda, upoznali su se u Boru. Pre njenog rođenja, njena majka se zbog velikih snežnih padavina sklonila kod tazbine u Svrljig, gde je i rođena pod starateljstvom bake Nadice.

  • Mjesto za nju ima posebnu sentimentalnu vrijednost, jer je služilo kao kulisa za bezbroj dragih odmora u djetinjstvu. Kuća njezine bake bila je utočište demokracije, koncept koji odjekuje kod djece, a prostrano dvorište pružalo je savršeno okruženje za nezaboravna ljeta i snježne zime.

Nakon što je privukla pozornost urednika prvog jugoslavenskog tabloida, dobila je poziv za sudjelovanje u izboru za najzgodniju tinejdžericu. Pobijedivši na prvom Čikovom natjecanju 1969. godine, ova mlada, svijetlokosa ljepotica napredovala je do finala izbora za Miss Teen u Zagrebu, osiguravši na kraju cijenjeno mjesto prve pratilje. Vrijedi spomenuti da je konačnu pobjedu odnijela Anita Buturina, koja će kasnije postati supruga pjevača Miše Kovača.

  • Ipak, krenula je na međunarodno natjecanje u Tokio, gdje je prijavljena kao godinu starija kako bi ostvarila pravo sudjelovanja. Često putujući u Zagreb kao model, imala je privilegiju izlagati renomirane dizajne Žuži Jelinek. U klasi profesorice Ognjenke Milićević imala je priliku studirati uz ugledne ličnosti poput Bogdana Diklića, Radoša Bajića, Snežane Savić i Ljiljane Stjepanović.

Odmah nakon što je dobila diplomu, proslavljeni redatelj Aca Đorđević ponudio joj je ulogu Marije u hvaljenoj seriji “Povratak nenapisanog”, koja ju je vinula u carstvo slave. S nepunih 19 godina prvi je put doživjela radost majčinstva kada je na svijet donijela sina Gvozdena. Ipak, uvijek je izbjegavala govoriti o detaljima svoje mladenačke romanse. U jednom od svojih intervjua otkrila je da se Gvozden i njegov otac radije drže potajno, pa se suzdržava od spominjanja imena svog prvog supruga.

  • Njihova zajednica bila je plod mladenačke ljubavi tijekom studentskih godina. Unatoč protivljenju roditelja da se uda u mladoj dobi, slijedila je svoje srce i krenula vlastitim putem. Bila je duboko zaljubljena i ispunjena radošću. U to vrijeme imala je jaku želju da postane majka, a na svijet je dočekala i svoje prvo dijete.

Tijekom studija na sveučilištu isprva je tajila svoju trudnoću, no njezina je tajna otkrivena kada je njezin profesor primijetio njezin izbočeni trbuh tijekom predavanja. U razdoblju od šest mjeseci gajila sam dubok strah da ću biti izbačena iz razreda, skrivajući istinu o svojoj trudnoći od učitelja. Cijelo to vrijeme vjerno sam pratila sva predavanja i vježbe, čak sam išla na kolokvij iz akrobacije u obveznom trikou u šestom mjesecu.

Profesorica Ognjenka je u tom trenutku konačno primijetila moj blagi porast težine i pomnijim promatranjem shvatila razlog svemu tome. Unatoč okolnostima, moja iznimna pripremljenost omogućila mi je da postignem najvišu ocjenu, što je i sama jednom prilikom priznala.

  • Uz glumačku karijeru imala je i cijenjenu poziciju jednog od omiljenih televizijskih lica, zabavljajući ni manje ni više nego Josipa Broza Tita. Početkom 1980-ih s Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je iznimno popularnu emisiju Folk parada.

Ova emisija bila je u njezinom fokusu sve do dana prije nego što je s poznatim arhitektom i glazbenikom Sanjom Ilićem rodila svoje drugo dijete Andreja. Pred kraj života, Zlata, ponosna majka i baka, utjehu je pronašla u kazalištu gdje je sama birala uloge za sebe. Smatrala je da je previše portretirana te je za to vrijeme primijetila pad kvalitete serija i filmova.