Što se tiče financijskih izdataka, suprug i ja imali smo prilično skupu godinu. Ulagali smo u razne stvari, poput kupnje novog automobila i uređenja novog stana. Zbog tih troškova donijeli smo odluku o odustajanju od podizanja kredita i stoga nismo imali priliku otići na godišnji odmor na more.

Umjesto da razmišljam o ovoj činjenici ili da izrazim bilo kakvo žaljenje, ispričala sam situaciju sa svojom svekrvom na ležeran način, jednostavno prepričavajući događaje bez ikakve pritužbe. Jutros je stigla i dala mi 1000e, diskretno, kako moj muž ne bi odobrio. Izrazio sam svoju zahvalnost, ali sam odbio ponudu.

Dok se spremala otići, inzistirala je da prihvatim njezinu pomoć, podsjećajući me da novac nema veliku važnost i da bih trebao uživati ​​u životu dok sam još mlad. Neočekivano, suze su mi potekle niz lice, iako nisam mogao sasvim razumjeti razlog moje emocionalne reakcije. Draga moja M.

BONUS TEKST:

Dok se sunčate, netko bi mogao pogrešno vjerovati da znojenje dovodi do sagorijevanja kalorija. Ipak, važno je napomenuti da znojenje samo po sebi ne dovodi do gubitka težine ili potrošnje kalorija, osim privremenih fluktuacija težine uzrokovanih nedostatkom vode. Prilikom sunčanja i znojenja dolazi do dva značajna ishoda – regulacije tjelesne topline i smanjenja brzine metabolizma.

Regulacija topline. Svi sisavci, uključujući ljude, posjeduju sposobnost reguliranja vlastite tjelesne temperature, što je karakteristika poznata kao toplokrvnost. Kada tijelo otkrije ekstremne temperature, bilo vruće ili niske, pokreće mehanizme za održavanje stabilne temperature. U hladnijim okruženjima drhtanje se javlja kao način stvaranja topline, dok je znojenje odgovor tijela na pretjeranu toplinu.

Odgovor ljudskog tijela na visoke temperature uključuje znojenje, koje djeluje kao prirodna obrana od topline. Prema Journal of Experimental Biology, mogu se pojaviti i druge fizičke reakcije poput opuštanja mišića i smanjenja metabolizma. Stopa metabolizma se ubrzano smanjuje. Tjelesna pretvorba hrane u energiju i njezina distribucija stanicama poznata je kao metabolizam.

Energija za stanice može se dobiti iz obroka ili pohranjenog masnog tkiva u tijelu. Prema Klinici Mayo, potrebna količina energije ovisi o opsegu fizičkog napora. Klinika opisuje bazalnu metaboličku brzinu (BMR), koja se odnosi na minimalnu energiju potrebnu za održavanje bitnih tjelesnih funkcija tijekom mirovanja. Tjelesna bazalna metabolička stopa (BMR) smanjuje se kada je toplo i kada se odmara, što rezultira smanjenom potrebom kalorija za osnovne funkcije.

Sunčanje, koje podrazumijeva mirovanje pod suncem, zahtijeva minimalan utrošak energije. Pojednostavljeno rečeno, sjedenje na suncu ne rezultira značajnim sagorijevanjem kalorija. Prema Harvard Health Publishingu, sunčanje, kao i svaka druga aktivnost, sagorijeva kalorije, ali samo u općenitom smislu. Važno je napomenuti da vaše tijelo prirodno sagorijeva kalorije kroz bitne funkcije kao što su disanje, probava i spavanje.

Je li sunčanje učinkovito u sagorijevanju masnih naslaga ili se rizik ne isplati? Iako sunčanje ne dovodi izravno do sagorijevanja kalorija, znanstvena istraživanja sugeriraju da izlaganje sunčevoj svjetlosti može pridonijeti povećanom sagorijevanju masti. Studija objavljena u Scientific Reports u studenom 2017. otkrila je da plave zrake sunčeve svjetlosti mogu smanjiti bijele masne stanice koje se nalaze ispod površine kože. Slučajnim razvojem događaja, znanstvenici sa Sveučilišta Alberta u Kanadi naišli su na revolucionarno otkriće.

Njihov početni cilj bio je pomoći osobama s dijabetesom tipa 1 genetskim mijenjanjem masnih stanica za stvaranje inzulina nakon izlaganja svjetlu. Međutim, tijekom eksperimentiranja došli su do neočekivanog opažanja: izlaganje sunčevoj svjetlosti ima izvanrednu sposobnost smanjenja kapljica lipida unutar potkožnih masnih stanica, što rezultira smanjenjem skladištenja masti.

Unatoč tome, istraživači su naglasili nužnost daljnjih istraživanja u ovom području, ističući nedostatak znanja o specifičnim zahtjevima intenziteta ili trajanja sunčeve svjetlosti za pokretanje ovog određenog procesa. Mjere predostrožnosti Redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana optimalni su izbori za gubitak masnoće, budući da sunčanje u vršnim satima dana može rezultirati opeklinama i povećanim rizikom od razvoja raka kože. Važno je napomenuti da sunčanje ne doprinosi sagorijevanju dodatnih kalorija.