Uronimo u temu obrade hrane, gdje sve počinje u crijevima. Od ključne je važnosti konzumirati veliku količinu hrane bogate vlaknima kako bi se probava optimizirala i osigurala njezina učinkovitost.

Pažljivim promatranjem utvrđeno je da brzi unos vlakana bez davanja vremena tijelu za prilagodbu može dovesti do nepovoljnih simptoma, naglašavajući neporecivu vezu između zdravlja crijeva i cjelokupnog zdravlja. Učestalost probavnih problema je u porastu kao posljedica nezdravih prehrambenih navika, užurbanog rasporeda i nedostatka tjelesne aktivnosti. Dolaskom ljetne sezone sve su češći slučajevi želučanih tegoba.

  • Početni tijek djelovanja u rješavanju posljedica je poslušati savjet dr. Zoe, koja predlaže uključivanje 30 grama vlakana u dnevni unos prehrane. Zapanjujuće, nevjerojatnih 91% pojedinaca u Ujedinjenom Kraljevstvu odlučilo je zanemariti ovu preporuku, kao što svjedoče razne studije. Nažalost, ovaj obrazac nije ekskluzivan za UK. Opće je poznato da je prehrana bogata vlaknima povezana sa smanjenom vjerojatnošću razvoja bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva. Kako biste postigli svoje ciljeve s vlaknima, razmislite o tome da u doručak dodate hranjive zdjelice pune cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki ili pripremite zadovoljavajuću salatu od graha za svoj podnevni obrok.

Međutim, važno je polagano unositi vlakna u svoju prehranu ako niste navikli na njih, jer njihova prebrza konzumacija može dovesti do neugodnih simptoma. Ovo naglašava nepobitnu korelaciju između našeg cjelokupnog zdravlja i stanja našeg probavnog sustava. Značajna prednost vlakana je njihova sposobnost da ojačaju naš imunološki sustav. Zaista je nevjerojatno da se u našim crijevima nalazi nevjerojatnih 70 posto naših imunoloških stanica. Ove vitalne stanice igraju ključnu ulogu u očuvanju našeg tijela izgradnjom barijere protiv štetnih mikroorganizama.

Prema riječima govornika, crijevna sluznica, koja djeluje kao zaštitna barijera, sadrži veću koncentraciju antitijela nego bilo koji drugi dio tijela. Posjeduje izvanrednu sposobnost da odgovori na ozljedu ili infekciju i zaštiti zdravo tkivo od oštećenja. Znanstvenici koji proučavaju kronične bolesti identificirali su zajednički čimbenik među njima: upalu. Bez obzira na mjesto ili prividne razlike, upala je stalno prisutna. U nastojanju da ublaži patnju, medicinska se zajednica prvenstveno usredotočila na borbu protiv upala. Međutim, dr. Junger, poznati kardiolog i pisac, tvrdi da upala služi samo kao početni simptom bolesti. Naglašava važnost dubljeg zalaženja i utvrđivanja temeljnih uzroka upale.

Zanimljivo je da se uzroci mnogih zdravstvenih problema mogu pronaći u našem probavnom sustavu. Dr. Alejandro Junger opsežno je proučavao korelaciju između zdravlja crijeva, upale i ukupnog zdravlja. U svojoj knjizi Zdrava probava (Planetopia, 2013.) otkriva da većina kroničnih bolesti proizlazi iz crijevnih problema. Zapanjujuće je otkriti da se široko rasprostranjene bolesti poput bolesti srca, raka, autoimunih poremećaja, nesanice, depresije, astme, dijabetesa i artritisa mogu povezati s kompromitiranim ili upaljenim crijevima.

Probavni problemi mogu biti temeljni uzrok niza simptoma, čak i ako niste dobili određenu dijagnozu. Ovi simptomi mogu uključivati ​​umor, opću nelagodu, alergije, promjene raspoloženja, smanjenu seksualnu želju, neugodan zadah, tjelesni miris, ekcem i zatvor. Često se kaže da ljudsko tijelo ima dva odvojena mozga: jedan u glavi i drugi u crijevima. Dr. Junger objašnjava da ovaj koncept proizlazi iz otkrivanja sićušnih električnih signala unutar neurona našeg mozga kada duboko razmišljamo.

Naši kognitivni procesi oslanjaju se na fizički temelj mozga. Međutim, kada iskusimo duboki osjećaj intuicije ili znanja, naš drugi mozak u crijevima zapali se istim električnim signalima. Za razliku od intelektualnog hardvera prvog mozga, ovaj drugi mozak služi kao duhovni i emocionalni kompas, vodeći nas kroz životno putovanje. Bez vodstva našeg crijevnog mozga, bili bismo ostavljeni na djelu, bez smjera i svrhe. Od presudne je važnosti održavati crijeva čistima, jer igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti i pomoći u njihovom liječenju. Značaj hrane u ovom pogledu ne može se podcijeniti.

U svojoj knjizi pod naslovom “Zdrava probava”, dr. Junger priznaje važnost zdravlja crijeva u rješavanju niza simptoma i bolesti. Kako bi pružio rješenje, osmislio je visoko cijenjeni program Zdrava probava. Ovaj program, poznat po svojoj sigurnosti i učinkovitosti, prikladan je za osobe svih dobi i zdravstvenog stanja. Unatoč tome, osobe s teško oštećenim crijevima trebaju potražiti savjet liječnika prije nego što krenu s programom, jer mogu biti potrebne dodatne intervencije.