Astrolog Pavel Globa, sa svojim bogatim iskustvom, čvrsto vjeruje da će se od 21. lipnja 2024. pojaviti osoba obdarena iznimnom financijskom srećom. Vodenjake čeka ugodno iznenađenje jer ruski astrolog Pavel Glova predviđa da će se mnoštvo financijskih izgleda pojaviti iz vedra neba.

Počevši od 21. lipnja, doživjet će novootkriveno obilje monetarnog priljeva. Globa ističe da to može obuhvatiti ili prihod koji je zarađen ili novac primljen neočekivano.

Vodenjak

S dolaskom lipnja dolazi uzbudljiva prilika za potencijalni dobitak na lutriji, zbog čega se isplati razmisliti o kupnji listića kao mjeri opreza.

Očekujte primanje iskrenih darova od svojih voljenih, zajedno s neočekivanim oživljavanjem prošlih dugova prema vama, a možda čak i gestom zahvalnosti za nešto što ste učinili. Vodenjaci se potiču da ga mudro iskoriste, s naglaskom na razmatranje ulaganja u nekretnine ili poduzetničke korake kao korisnih opcija.

BONUS TEKST:

Smještena u prednjem dijelu vrata, odmah ispod Adamove jabučice, štitnjača ima značajnu važnost kao vitalna komponenta endokrinog sustava. Njegova primarna funkcija je sinteza hormona odgovornih za regulaciju metabolizma, te rast i razvoj organizma. Zaronimo sada u detaljniju analizu štitnjače.

Štitnjača se sastoji od dva režnja koja su spojena tankim tkivom poznatim kao isthmus. Povremeno se iznad istmusa može uočiti treći režanj koji se naziva piramidalni režanj. Ova je žlijezda visoko vaskularizirana, što znači da sadrži brojne krvne žile koje dostavljaju bitne hranjive tvari i hormone kroz cijelo tijelo. Primarna svrha štitnjače je stvaranje dva bitna hormona: trijodtironina (T3) i tiroksina (T4).

Ovi hormoni, koji sadrže jod, imaju ključnu ulogu u kontroli metabolizma, određujući kako tijelo koristi energiju dobivenu iz hrane koju unosimo. Dodatno, T3 i T4 utječu na rast i sazrijevanje stanica, kao i na rad brojnih organa u tijelu. Zamršena regulacija proizvodnje hormona u štitnjači uključuje niz mehanizama povratne sprege. U središtu tog procesa je tireotropin (TSH), hormon koji sintetizira hipofiza smještena u mozgu.

TSH igra ključnu ulogu u poticanju štitnjače na proizvodnju potrebnih količina T3 i T4, ovisno o potrebama organizma. U slučajevima kada su razine T3 i T4 u krvi niske, hipofiza reagira povećanjem lučenja TSH, čime potiče štitnjaču da proizvodi veću količinu hormona. Štitnjača je osjetljiva na niz bolesti, a najzastupljeniji su problemi sa štitnjačom. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljnu količinu hormona T3 i T4, javlja se stanje poznato kao hipotireoza.

Umor, pretilost, hladnoća, suha koža i depresija među simptomima su koji se mogu manifestirati kao posljedica. Za razliku od hipotireoze, hipertireozu karakterizira prekomjerna proizvodnja hormona T3 i T4 u štitnjači. Ovo se stanje manifestira različitim simptomima poput ubrzanog rada srca, gubitka težine, nervoze, drhtanja i promjena raspoloženja. Guša je stanje koje karakterizira povećanje štitnjače, što se može pripisati nedostatku joda u prehrani ili prisutnosti autoimunih poremećaja.

Iako rak štitnjače nije čest, moguće je da štitnjača bude zahvaćena rakom, koji obično potječe iz stanica same žlijezde. Kada se radi o dijagnosticiranju problema sa štitnjačom, zdravstveni djelatnici obično se oslanjaju na krvne pretrage za mjerenje razina T3, T4 i TSH. Dodatno se mogu napraviti ultrazvučni pregledi i, ako je potrebno, biopsija kako bi se ispitala mogućnost raka.

Mogućnosti liječenja mogu uključivati ​​lijekove za regulaciju razine hormona, upotrebu dodataka joda, kirurško uklanjanje dijela ili cijele žlijezde (u slučaju raka) ili terapiju zračenjem u određenim situacijama. Zaključak Igrajući ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i općeg tjelesnog blagostanja, štitnjača je bitan organ. Za očuvanje zdravlja štitnjače i cijelog organizma važno je podvrgavati se rutinskim liječničkim pregledima i pravodobno reagirati na simptome koji se mogu pojaviti.