Tradicija nošenja jasmaka, koja datira iz doba Otomanskog carstva, usvojena je od strane žena kao način da se pridržavaju islamskih principa skromnosti. Jedan od najponižavajućih postupaka za udane žene u muslimanskoj kulturi je jašmak, tradicionalni veo ili nikab koji se nosi za pokrivanje lica u javnosti. Nažalost, postoji jedan običaj koji je krajnje nedostojan bilo koje žene.

  • Dok se ova praksa danas prvenstveno primjećuje u Turkmenistanu, nekada je prevladavala u Turskoj, Iranu i Afganistanu. To je izvor golemog poniženja za žene, a ako to žele njihovi muževi, može postati još strašnije. Izraz “jašmak”, “jahmak” ili “jasmak” izveden je iz turske riječi “yaşmak” i odnosi se na veo sastavljen od dva delikatna komada muslina. Početni segment presvlake dizajniran je za zaštitu i nosa i usta, nudeći niz opcija od osnovne tkanine do složeno ukrašenih komada s vezom ili ukrasima.

Postoji mogućnost da vas ovo zainteresira. Anastasija Ražnatović se već pet godina podvrgava zahvatima korekcije crte lica, iako ima 80 kilograma i uočljiv nos.Modno potkovana glumica držala se prvog pravila mode. Drugi dio graciozno se spušta preko čela i spušta niz kosu, često u kombinaciji s elegantnom maramom za glavu koja elegantno obavija i glavu i kosu.

  • Turkmenistan Osim svog tradicionalnog oblika, yashmak se također može sastojati od pravokutnog komada crne konjske dlake isprepletenog zajedno i postavljenog poput tende da sakrije lice, što se naziva i pece. Alternativno, to može biti čipkasti veo ukrašen prorezima za oči, pričvršćen iza glave uzicama, a povremeno poduprt preko nosa malim zlatnim naglaskom.

Kao simbol skromnosti, poštenja i čednosti, mnoge su žene obično nosile velove na javnim mjestima. Iako su modernizacija i promjene društvenih normi dovele do opadanja prakticiranja ove tradicije, jašmak i dalje ima značajnu kulturnu važnost u određenim regijama istočnog svijeta. U nedavnom videu, Vana Bojović, izvanredna mlada žena koja je istražila preko 140 zemalja, rasvijetlila je mučnu muslimansku tradiciju u Turkmenistanu koja degradira i ponižava žene.

  • Na svojoj snimci snimila je ženu koja je u hodu imala među zubima stisnut dio jasmaka. Ovaj čin simbolizira i pokornost i šutnju, kao i iskaz poštovanja prema supružniku. Grickanjem tkanine onemogućuju govor, ali to nije jedino značenje. Tijekom našeg nedavnog istraživanja naletjeli smo na zadivljujuće priče Vanne Bojović, koja je krenula na putovanje u Turkmenistan.
@vannabojovic

Zadnjih 48 sati bilo je najapsurdnije i najbizarnije ikad! 😯😯 Nakon što smo proslavili Novu Godinu na Samoi jedni od prvih na svijetu, iduće jutro sjeli smo na avion i otputovali na susjedni otok Američku Samou gdje smo se ponovno vratili u jutro 31.12.2023! 🗓️ I ponovno slavili Novu Godinu! Ovo je definitvno jedan od najluđih letova na svijetu koje možete iskusiti! ✈️ #NewYear #NovaGodina #putovanja #travelblogger #zanimljivosti #samoa #travel

♬ original sound – Vanna Bojovic

Među mnoštvom intrigantnih susreta, dokumentirala je izvanredan trenutak u kojem je žena snimljena na filmu sa šalom koji je delikatno držao u ustima. Vana je ispričala svoje iskustvo svjedočenja jedinstvenoj tradiciji u selu u Turkmenistanu. Uz uvjet nošenja marame u javnosti, određene obitelji u ovoj zajednici pridržavaju se prakse suzdržavanja od interakcije s muževljevim ocem ili bilo kojim starijim muškim rođacima s muževljeve strane. Ovaj običaj ostaje na snazi ​​unatoč suživotu unutar istog kućanstva.