Živka Matić je svoju neizbrisivu popularnost u našoj zemlji i regionu stekla zahvaljujući izuzetnim ulogama u brojnim ostvarenjima, među kojima se ističu serije “Ljubav na seoski način” i “Građani sela Luga”.

  • Rođena 1923. godine u veoma imućnoj porodici u Požarevcu, Živka je iznenada ostala siroče i pronašla utočište u Beogradu, gde ju je usvojio bankarski činovnik. Njena glumačka karijera procvetala je u vremenu kada su radijske i televizijske uloge bile vrhunac popularnosti za glumce tog doba. Starije generacije se i danas sećaju njenih nezaboravnih nastupa u emisijama poput “Veselo veče”, “Veče uz radio”, “Autobus u pola šest” i “Večeras zajedno”.

Posebno je zapamćena po svojim izuzetnim nastupima u TV seriji “Građani sela Luga”, gde je zajedno sa legendarnim Batom Živojinovićem osvojila nagradu za najbolji glumački par na Filmskom festivalu u Nišu 1972. godine. Njenoj bogatoj biografiji doprineli su i brojni angažmani u pozorištu, gde je takođe ostavila dubok trag svojim dramatičarskim interpretacijama.

Nažalost, Živka Matić je tiho preminula 1998. godine u svom rodnom Požarevcu, u 75. godini života, potpuno zaboravljena od strane kolega i javnosti. Njena smrt je bila obeležena velikom bedom, navodno kao beskućnica, a za njenu sahranu je brigu preuzeo grad Požarevac.

U čast njenog života i doprinosa, Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival pod nazivom “Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga – Živka Matić”.

BONUS TEKST

Život modernog čovjeka često je ispunjen izazovima koji mogu uzrokovati stres. Neki stres može biti koristan, motivišući nas da postignemo ciljeve, ali preveliki stres može negativno uticati na naše fizičko i mentalno zdravlje. Kako bismo efikasno upravljali stresom, važno je usvojiti nekoliko ključnih strategija.

Prvo, svjesnost je ključna. Biti svjestan vlastitih misli, osjećaja i reakcija pomaže nam da prepoznamo kada se stres povećava. Redovna praksa meditacije ili dubokog disanja može pomoći u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju opšte dobrobiti.

Drugo, važno je razviti zdrave navike spavanja, ishrane i fizičke aktivnosti. Nedostatak sna može povećati osjetljivost na stres, dok uravnotežena ishrana i redovna tjelovježba mogu pozitivno uticati na našu sposobnost suočavanja sa stresom.

Takođe je važno naučiti postavljati granice i prioritizirati obaveze. Preopterećenost obavezama može dovesti do kroničnog stresa, pa je važno naučiti reći “ne” kada je potrebno i fokusirati se na ono što je zaista važno.

Pored toga, izgradnja podrške i povezivanje sa drugim ljudima može biti od velike pomoći. Razgovor sa prijateljima, porodicom ili stručnjakom može pružiti perspektivu i podršku koja nam je potrebna da prevaziđemo izazove.

Tehnike upravljanja vremenom takođe su korisne. Pravljenje planova i rasporeda može pomoći u smanjenju osećaja preopterećenosti i povećati efikasnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Konačno, važno je da budemo ljubazni prema sebi. Samosvjesnost i samoprihvatanje pomažu nam da izbjegnemo negativne obrasce samokritike koji mogu pojačati stres. Pronalaženje vremena za hobije i aktivnosti koje nas ispunjavaju takođe je važno za očuvanje mentalnog zdravlja.

Ukratko, svako se suočava sa stresom na različite načine, ali važno je eksperimentirati sa različitim strategijama kako bismo pronašli one koje najbolje odgovaraju našim potrebama. Upravljanje stresom nije samo vještina, već i kontinuirani proces učenja o sebi i prilagođavanja životnih okolnosti. Integracija ovih savjeta može pomoći u izgradnji otpornosti i poboljšanju kvalitete života u današnjem dinamičnom svijetu.