U duhu ove godišnje prigode, smatram prikladnim ispričati djelić našeg osobnog putovanja, s namjerom da inspiriramo druge. Prvog dana veljače 1994. godine uspjela sam pobjeći iz kandži nasilnog braka. Ovdje snimljena fotografija prikazuje predvečerje mog leta, noć koja me još uvijek zbunjuje svojim preživljavanjem. Moj je suprug, uvrnutom gestom, inzistirao na dokumentiranju te prilike, proglašavajući to mojom posljednjom noći na ovoj zemlji, kako bi naši sinovi imali trajno sjećanje na svoju majku.

  • Tada je naš najstariji imao samo četiri godine, a najmlađi tek dvije godine. Tim Sharp, poznati australski umjetnik, podijelio je sliku budući da je on jedan od dječaka uhvaćenih na fotografiji. Zaronimo sada u priču njegove majke. Iskreno govoreći, vlastita dobrobit me nije ticala. Čista iscrpljenost i umor od bezbrojnih iskušenja koje sam proživio proždirali su moje misli. Pobjegao sam zbog svojih sinova. Pojam obećavajuće budućnosti činio se nedokučivim, a svaki privid nade činio se nedostižnim.

Sumnje su mi mučile um, dovodeći u pitanje našu sposobnost da ustrajemo. Ipak, bio sam prisiljen pokušati – isključivo zbog njih. Bio sam odlučan zaštititi ih, čuvajući ih od svake potencijalne štete. U početku se naše postojanje vrtilo oko neposredne sadašnjosti, s malo obzira prema budućnosti. Moj primarni fokus bio je na ispunjavanju naših osnovnih potreba, kao što su hrana i hidratacija.

  • Štoviše, Tim, koji se bori s autizmom, postao je središte moje pozornosti dok sam mu nastojala pružiti trenutke radosti. Kako bih upravljao ovim putovanjem, uspostavio sam niz osobnih smjernica koje nastavljaju oblikovati moje postupke sve do danas. 1. Presudno je dati prioritet plaćanju računa iznad svega ostalog. Drugi će dati prednost opskrbi hranom umjesto plaćanja računa. To je dosljedno bio slučaj. Ograničavanjem kupovine namirnica na samo jednom tjedno potencijalno možete dodatno uštedjeti novac.

To će vam omogućiti da uživate u aktivnostima poput odlaska na obalu rijeke i zajedničkog uživanja u vrećici krumpirića. Kada je riječ o traženju pomoći, može biti izazovno artikulirati svoje potrebe. Međutim, ako pitate, većina pojedinaca će se potruditi pružiti podršku. Važno je zapamtiti da drugi ne mogu uočiti vaše misli, stoga morate aktivno tražiti ono što vam je potrebno. Osim toga, preporučljivo je tražiti samo ono što vam je potrebno.

  • 4. Važno je izraziti zahvalnost i za najmanje geste pažnje. Biti jedinstveni entitet u određenoj situaciji često može pobuditi osjećaj izoliranosti, kao što je primjer izraza “jedan je najusamljeniji broj”. Međutim, postoji dobra strana ove samoće, jer vam daje luksuz da imate cijeli krevet samo za sebe. Osim toga, vi imate cijenjenu poziciju jedinog kapetana ovog metaforičkog broda, bez drugih osoba s kojima možete dijeliti kormilo. Prema supruzi moje prijateljice, svakim danom dolazi do postupnog poboljšanja okolnosti, iako u maloj mjeri. U početku sam bio skeptičan i bilo mi je teško vjerovati da je takva ideja izvediva.

Ipak, slijedio sam njegov prijedlog i svjesno se trudio zabilježiti barem jednu pozitivnu pojavu svaki dan. Iako je bilo slučajeva kada se pokazalo izazovnim identificirati što je danas bolje u usporedbi s jučer, pobrinuo sam se da niti jedan list papira ne ostane prazan. Svako kućanstvo, bez obzira na financijsko stanje, mora imati krznenog društva. Nijedno drugo stvorenje vam neće donijeti toliko radosti i nesebično vam uljepšati dan, nasmijati vas, nasmijati i nakratko zaboraviti na sve brige.

  • Od davnina samohrane majke njeguju izuzetna bića. Posjedujem ogromnu snagu, nepobjedivost i sposobnost da savladam svaki izazov. S ponosom prihvaćam svoj identitet žene i majke. Život često karakterizira nesretna pojava višestrukih nesreća, a ne samo jedna nesreća. Ovi slučajevi mogu biti u rasponu od tri pa čak i više. Važno je svakom problemu pristupiti zasebno i uložiti maksimalan trud u njegovo rješavanje. Iako se može činiti da životu nedostaje pravednosti u ovim trenucima, to je jednostavno odraz stvarnosti u kojoj živimo.

Obitelj je jedini prioritet koji ima značaj. To je jedina stvar kojoj se vrijedi posvetiti. Bitka postaje još mukotrpnija i dugotrajnija kada imate dijete s autizmom, no vi ste jedini autoritet, stručnjak i oslonac za svoju obitelj. Imajte vjere u svoje sposobnosti i svjedočit ćete transformaciji; uskoro će borba prestati i sve će skladno doći na svoje mjesto. Vi ćete preuzeti ulogu vođe obitelji. Bez obzira na okolnosti, putovanje života se nastavlja. Imate izbor pasivno promatrati kako se odvija ili ga aktivno slijediti.

  • Učinite svaki korak naprijed, postojano napredujući prema svojim ciljevima. Plutanje na vodi poboljšava svako iskustvo. Bio je to dugotrajan proces da se pomirim s činjenicom da nisam kriva za ono što se dogodilo. Tretman koji sam primio bio je nezaslužen, i zapravo nitko ne bi trebao trpjeti takav tretman. Imam pravo na nešto bolje, au mojoj je moći stvoriti bolju budućnost za sebe. U situaciji sličnoj onoj u kojoj sam se našao prije mnogo godina, molim vas da nešto poduzmete.

Obratite se nekome, podijelite svoje probleme i potražite pomoć. To nije samo zbog vas samih, već i zbog dobrobiti uključene djece. Nasilje u obitelji nikada ne treba tolerirati, a čekanje da prestane je uzaludno. Tada nisam mogao zamisliti nevjerojatan život koji sada vodim – ispunjen s dvoje zdrave i radosne djece, dva voljena psa, prijateljima koji me podržavaju, ugodnim domom i rascvjetanim vrtom. Ožiljci ostaju, ali više ne dominiraju mojim svakodnevnim životom. Iskreno želim da doživiš istu sreću koju sam ja pronašao, a vjeruj mi, oni oko tebe dijele isti osjećaj. Napravite taj početni korak i put prema svjetlijoj budućnosti otvorit će se pred vama.