Univerzitetski profesor postavio je svojim studentima izazovno pitanje o postojanju Boga i prirodi zla, želeći da testira njihovu veru i logičko razmišljanje. Pitanje je glasilo: “Da li je sve što postoji stvoreno od Boga?” Jedan hrabri student odlučio je da odgovori: “Da, sve je stvoreno od Boga.”

  • Profesor je nastavio da postavlja pitanja kako bi studentima postavio dilemu. “Da li je Bog stvorio sve?” – pitao je, na šta je student opet odgovorio potvrdno. Profesor je potom postavio ključno pitanje: “Ako je Bog stvorio sve, onda je Bog stvorio i zlo, pošto ono postoji. Po tom principu, Bog je zao.” Studenti su se našli u tišini, a profesor je bio zadovoljan sobom, verujući da je još jednom dokazao da je vera u Boga mit.

Međutim, drugi student je podigao ruku i zatražio dozvolu da postavi pitanje. Profesor je to dopustio. Student je započeo razgovor pitanjem: “Profesore, postoji li hladnoća?” Profesor je odgovorio: “Naravno, da postoji. Da li ti je ikada bilo hladno?” Na ovo su se ostali studenti nasmejali, smatrajući pitanje besmislenim. Ipak, student je objasnio: “U stvari, gospodine, ne postoji hladnoća. Prema zakonima fizike, ono što smatramo hladnoćom je zapravo odsustvo toplote. Apsolutna nula (-460 stepeni Farenhajta) je potpuno odsustvo toplote. Sva materija postaje inertna i ne može da reaguje na ovoj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Stvorili smo ovu reč da opišemo kako se osećamo kada nema toplote.”

Student je nastavio sa pitanjima: “Profesore, postoji li mrak?” Profesor je opet potvrdio: “Naravno da postoji.” Mladić je ponovo odgovorio: “Opet grešite, gospodine. Tama takođe ne postoji. Tama je zapravo odsustvo svetlosti. Možemo proučavati svetlost, ali ne i tamu. Jednostavan zrak svetlosti može da upadne u mračni svet i osvetli ga. Kako možete znati koliko je prostor mračan? Vi merite koliko je svetlosti prisutno. Tama je koncept koji ljudi koriste da opišu šta se dešava u odsustvu svetlosti.”

Na kraju, student je postavio ključno pitanje: “Gospodine, da li zlo postoji?” Profesor, ovaj put oklevajući, odgovori: “Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo ga svaki dan. Okrutnost među ljudima, mnogo zločina i nasilja širom sveta. Ovi primeri nisu ništa drugo do manifestacije zla.”

  • Student je završio svoju argumentaciju: “Zlo ne postoji, gospodine. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. Slično je tami i hladnoći – reč koju je stvorio čovek da opiše odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije vera ili ljubav, koje postoje kao svetlost i toplota. Zlo je rezultat odsustva Božanske ljubavi u srcu čoveka. To je kao hladnoća koja dolazi kada nema toplote, ili kao tama koja dolazi kada nema svetlosti.”

Ovaj učenik bio je niko drugi do Albert Ajnštajn, koji je svojim odgovorima pokazao kako je moguće koristiti logiku i nauku da se objasne filozofski i teološki koncepti, izazivajući profesorske tvrdnje i podstičući dublje razmišljanje među prisutnima.

Zlo je složen i višedimenzionalan pojam koji se pojavljuje u filozofiji, teologiji, književnosti, i svakodnevnom životu. Razumevanje zla obuhvata razmatranje njegovih manifestacija, uzroka i posledica, kao i načina na koje se može suprotstaviti. Zlo se često definiše kao moralno loše ponašanje, namerno nanošenje štete ili patnje drugima. Postoje različite vrste zla, uključujući:

Moralno zlo: Dela koja su namerno počinjena od strane ljudi, poput ubistva, krađe, i mučenja.
Prirodno zlo: Patnje koje nisu rezultat ljudskih dela, kao što su prirodne katastrofe, bolesti, i nesreće.
Metafizičko zlo: Filozofski koncept koji obuhvata nesavršenosti u svetu, poput smrti i prolaznosti.