U prvim danima leta, kada prelazimo iz duge garderobe u onu kraću i otvoreniju, često želimo da izgledamo preplanulo bez izlaganja štetnim sunčevim zracima. Da bismo postigli bronzani ten, često posežemo za proizvodima za samopotamnjivanje. Ovi proizvodi su u poslednjih nekoliko godina značajno napredovali, pružajući prirodne nijanse i teksture koje omogućuju ujednačen ten bez mrlja i vidljivih tragova. Ipak, jedno od glavnih problema ostaje – ostavljanje fleka na odeći i drugim materijalima.

  • Da bismo izbegli fleke od proizvoda za samopotamnjivanje na odeći, posteljini i peškirima, najbolje je sačekati da koža u potpunosti upije proizvod pre oblačenja ili odlaska u krevet. Takođe, izbegavanje znojenja može smanjiti šanse za preslikavanje proizvoda na tkaninu. Međutim, ponekad nije moguće potpuno izbeći ove situacije.

Ukoliko se desi da fleke ipak nastanu, postoji koristan savet kako da ih jednostavno uklonite sa odeće, peškira i posteljine. Najvažnije je reagovati što pre, pre nego što mrlja u potpunosti upije u tkaninu i osuši se.

  • Za početak, mrlju dobro natopite u mlakoj vodi. Zatim utrljajte malo deterdženta za pranje veša na mrlju i ostavite je tako 20 minuta. Ako je mrlja nastala na beloj odeći ili tkanini poput peškira, preporučuje se da je natopite u ključaloj vodi. Nakon što se mrlja natopila s deterdžentom, isperite je pod hladnom vodom. Sa druge strane mrlje, nanesite deterdžent na bazi sapuna i snažno trljajte fleku. Možete koristiti i četkicu za dodatno ribanje, nastavljajući dok mrlja ne nestane.

Odeću sa flekom možete ubaciti u mašinu za veš i oprati na što većoj temperaturi koja je prikladna za taj materijal. Ako se mrlja ne ukloni nakon prvog pranja, nemojte stavljati odevni komad u sušilicu niti ga sušiti na bilo koji način, jer će se fleka skoreti i postati nemoguće ukloniti. U tom slučaju, ponovite postupak pre nego što osušite stvar na kojoj je fleka nastala.

Ovako ćete efikasno ukloniti fleke od proizvoda za samopotamnjivanje i uživati u preplanulom tenu bez brige o oštećenoj garderobi.

BONUS TEKST

Odabir prave odeće može značajno uticati na vašu udobnost, samopouzdanje i izgled. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uvek izgledate najbolje moguće:

Izaberite pravu veličinu: Nosite odeću koja vam odgovara. Odeća koja je previše uska ili previše široka može učiniti da izgledate neuredno ili neudobno.

Investirajte u osnovne komade: Kvalitetni osnovni komadi kao što su bela košulja, crni sako, tamne farmerke i klasične haljine su temelj svakog garderobera. Ovi komadi su univerzalni i mogu se kombinovati na različite načine.

Materijali su bitni: Prirodni materijali poput pamuka, vune i svile često su udobniji i trajniji od sintetičkih materijala. Birajte odeću od kvalitetnih materijala koja će trajati duže i bolje izgledati.

Boje i uzorci: Kombinujte boje i uzorke pažljivo. Neutralne boje su uvek dobar izbor za osnovne komade, dok jarke boje i zanimljivi uzorci mogu dodati živost vašem izgledu.

Pranje i održavanje: Pravilno pranje i održavanje odeće produžava njen vek trajanja. Pratite uputstva na etiketi za pranje i sušenje kako biste izbegli oštećenja.

Pristupačnost i udobnost: Odeća treba biti ne samo lepa, već i udobna. Uvek birajte komade u kojima se osećate prijatno i slobodno krećete.

Prateći ove savete, vaša garderoba će biti funkcionalna, moderna i uvek prikladna za različite prilike.