Ljubica Gavrić iz derventskog sela Osinja, simpatična baka koja ne skida osmeh sa lica, u svojoj 101. godini života provodi mnogo vremena u svojoj bašti. Njene komšije je često zatiču kako marljivo radi među biljkama i povrćem pored svoje kuće. Ljubica, koja zrači pozitivnošću, otkriva tajnu svoje dugovečnosti i sreće.

  • Hranim se normalno, ali ne brinem se puno. Kako bude, neka bude. To je najvažnije. Ako se brineš, to je najteža bolest. Sve od stresa počinje – ispričala je Ljubica Gavrić pre nešto više od mesec dana za “atvbl.rs”.
    Za sve mlade generacije, Ljubica ima jednostavnu, ali moćnu poruku:

Deco, samo bez stresa i prihvatite se posla, jer rad je stvorio čoveka. – Ona sama nastavlja da radi sve i svašta, čak i u svojoj 101. godini. Iako ima brojne obaveze u kući, Ljubica sve poslove u bašti obavlja sama. Celi svoj život bavila se poljoprivredom, a zahvaljujući tome, zajedno sa suprugom, othranila je četvoro dece. – Radila sam na poljoprivredi. Bio je to težak posao. Čovek mi je umro, deca su se udala i otišla, a ja sam ostala sama. Pokretna sam, mogu sebe služiti, ponešto radim u bašti kod kuće i tako – objašnjava Ljubica.

Deca, unuci i praunuci često posećuju Ljubicu. Nudili su joj čak i da živi sa njima, ali ona to ne želi. – Zdrava sam i sada. Rođena sam 1923. godine, znaš koliko je to godina, ali zdrava sam. Ništa me ne boli, samo staro. Noge su slabe, a ovo ništa me ne boli. Zdrava, nikakve lekove ne trošim – ponosno ističe Ljubica.

Iako je zvanično u knjigama upisano da je rođena 1. aprila 1923. godine, Ljubica veruje da ima i koju godinu više. To su bila drugačija vremena, kada se deca nisu odmah upisivala u matične knjige, a neretko su se dešavale i greške. Bez obzira na tačnu godinu rođenja, Ljubica nastavlja da vodi aktivan i ispunjen život, inspirirajući sve oko sebe svojom vitalnošću i vedrim duhom.

BONUS TEKST

Pronalaženje ravnoteže između poslovnih obaveza i privatnog života može biti izazovno, ali je ključno za dugoročno blagostanje. Evo nekoliko saveta kako da postignete i održite ovaj balans.

1. Postavite Jasne Granice
Jedan od najvažnijih koraka je postavljanje jasnih granica između posla i privatnog života. Definišite radno vreme i trudite se da ga se pridržavate. Kada ste kod kuće, pokušajte da se potpuno isključite iz poslovnih obaveza. Ovo može uključivati isključivanje poslovnog telefona ili e-mail notifikacija nakon radnog vremena.

2. Organizujte Svoje Vreme
Dobra organizacija vremena može značajno poboljšati produktivnost i smanjiti stres. Koristite planere ili digitalne aplikacije za planiranje zadataka i sastanaka. Prioritizujte najvažnije zadatke i pokušajte da se držite dnevnog rasporeda. Ostavite dovoljno vremena za pauze i odmor tokom radnog dana.

3. Naučite Da Kažete Ne
Veoma je važno naučiti kako reći “ne” dodatnim zadacima ili obavezama koje mogu preopteretiti vaš raspored. Postavljanje prioriteta i delegiranje zadataka može vam pomoći da se fokusirate na ono što je zaista važno, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.

4. Posvetite Vreme Sebi i Svojim Voljenima
Ne zaboravite da odvojite vreme za aktivnosti koje vas ispunjavaju i opuštaju. Bez obzira da li je to hobij, vreme provedeno sa porodicom i prijateljima, ili jednostavno uživanje u trenucima samoće, važno je da imate vreme za sebe. Ovo će vam pomoći da se regenerišete i budete produktivniji kada se vratite poslovnim obavezama.

5. Redovno Vežbajte
Fizička aktivnost je ključna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Redovno vežbanje može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i povećati energiju. Pronađite aktivnosti koje vam odgovaraju, bilo da je to trčanje, joga, plivanje ili jednostavno šetnja.

6. Pazite na Ishranu i San
Zdrava ishrana i dovoljno sna su osnovni preduslovi za dobro zdravlje i produktivnost. Pokušajte da jedete uravnotežene obroke bogate voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima. Takođe, trudite se da spavate dovoljno svake noći, jer kvalitetan san doprinosi boljem mentalnom i fizičkom stanju.

7. Praktikujte Tehnike Opuštanja
Tehnike kao što su meditacija, duboko disanje i mindfulness mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije. Redovno praktikovanje ovih tehnika može vam pomoći da se bolje nosite sa svakodnevnim izazovima i održite unutrašnji mir.

8. Tražite Podršku Kada Je Potrebno
Ako osećate da ne možete sami da se nosite sa stresom i obavezama, ne ustručavajte se da potražite podršku. Razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili stručnjacima koji vam mogu pružiti savete i podršku.

Balansiranje između poslovnih obaveza i privatnog života je proces koji zahteva stalnu pažnju i prilagođavanje. Kroz ove savete, možete postići harmoniju koja će vam omogućiti da budete uspešni na poslu i zadovoljni u privatnom životu.