Braća Izet i Himzo Golić, jedina su dvojica muslimana na istoku Sarajeva do Drine, koji su se pridružili Vojski Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini. Oba su bila vojnici prve klase i fakultetski obrazovani. Ono što ih izdvaja jeste što su, verovatno, jedina braća s različitim verskim opredeljenjima, jer je Himzo prešao u pravoslavlje i postao Nebojša. Obojica su dobrovoljno odabrala da se bore na srpskoj strani, osećajući lojalnost prema svojim srpskim prijateljima i komšijama u Rogatici, gde su odrasli. U tom okruženju, Himzo je odlučio da promeni veru i postane Nebojša, dok Izet, iako svestan srpskih korena, nije promenio svoje versko opredeljenje.
Izet, poznat kao Izo, ističe da je ponosan na svog brata Nebojšu, koji je postao deo srpske zajednice. On naglašava svoje jugoslovensko poreklo i ne pristaje na bilo kakvo poređenje sa Bošnjacima. Nebojša je bio direktor Turističke organizacije Rogatice do 2015. godine, ali je sada bez posla. Ima ćerku iz prvog braka koja studira u Kragujevcu, dok on zbog obaveza svoje druge supruge, Srpkinje zaposlene u državnoj službi RS, više vremena provodi u Istočnom Sarajevu.
Nebojša je diplomirani ekonomista, ranije je radio u “Agro-kombinatu” u Rogatici, a od 2006. do 2015. godine rukovodio je Turističkom organizacijom Rogatica, postigavši značajne rezultate na planu razvoja turizma. Informacije o tome kako trenutno žive braća Nebojša i Izet nisu dostupne, ali iz njihovih priča jasno je da su ostali verni svojim uverenjima i trude se da se prilagode promenama koje su ih zadesile.

BONUS TEKST

Crni kim, samonikla biljka koja se sve više uzgaja u vrtovima i na njivama, spada u zacinske biljke i ima izuzetna lekovita svojstva, posebno crni kim (Nigella sativa). Prirodno raste u toplim zemljama, posebno u Egiptu, Siriji i Indiji. Ima bogatu istoriju upotrebe u medicini, posebno u staroj egipatskoj medicini, gde su faraoni koristili crni kim kao začin i lek za mnoge bolesti.

Crni kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona i izbacivanje mokraće. Pozitivno utiče na bolesti pluća, kožna oboljenja, astmu i alergije. Takođe, jača imunitet, sprečava pojavu raka i umiruje grčeve materice kod žena. Kod dece obolele od bronhitisa, astme, alergija i ekcema pokazuje posebno dobre rezultate.

Najznačajniji proizvod crnog kima je ulje, koje se dobija hladnim ceđenjem zrelih semenki. Ulje crnog kima sadrži stotine aktivnih supstanci, uključujući nigellon i thymochinon, koji imaju širok spektar koristi za zdravlje. Ono širi bronhije, snižava holesterol, poboljšava varenje, leči bolesti pluća i astmu, sprečava opadanje kose i gojaznost, te ima antibakterijsko dejstvo.

Ulje crnog kima se preporučuje kao dodatak salatama i jelima, ali se ne preporučuje za dugo prženje kako bi se sačuvala lekovita svojstva. Za lečenje bolesti, preporučuje se uzimanje 25 kapi ulja tri puta dnevno, dok zdrave osobe mogu uzimati 25 kapi dnevno.

Caj od crnog kima se koristi protiv bronhitisa i kašlja, mešajući crni kim, kamilicu i anis u toplu vodu, dok se sirup protiv astme pravi od crnog kima, belog luka i meda, i uzima svako jutro na prazan stomak tokom tri nedelje.Ova biljka, bogata istorijom i lekovitim svojstvima, ima važnu ulogu u tradicionalnoj medicini i može pružiti mnoge koristi za zdravlje i blagostanje ljudi širom sveta.