Kao odgovoran vlasnik psa, ključno je biti svjestan da pretjerano lizanje vašeg voljenog ljubimca može ukazivati ​​na njihovo loše zdravlje. Neophodno je pažljivo pratiti ponašanje vašeg psa i odmah potražiti veterinarsku pomoć ako je potrebno. Iako je prilično uobičajeno da psi ližu svoje vlasnike više puta tokom dana, važno je shvatiti da ovo ponašanje ne znači uvijek ljubav i privrženost.

Osnovni razlozi ovakvog ponašanja mogu varirati od psa do psa. Prema renomiranom stručnjaku za kućne ljubimce Johnu Smithu, postoje četiri moguća objašnjenja zašto se pas može upustiti u lizanje prema svom vlasniku, kako prenosi Mirror. Među različitim motivacijama iza njihovog ponašanja lizanja je njihova namjera da razaznaju emocionalno stanje svojih vlasnika. Kao izuzetno empatična bića, psi se oslanjaju na svoje čulo ukusa kako bi shvatili vaš identitet i procijenili vaše cjelokupno emocionalno blagostanje.

Zahvaljujući prisutnosti miliona senzornih ćelija na njihovim jezicima, oni mogu prikladno procijeniti nepoznate pojedince i situacije. Ponekad, međutim, psi mogu lizati svoje vlasnike samo da bi ih okusili, posebno ako na njihovim rukama ili licu ima ostataka posljednjeg obroka.

Otkriveno je da jezici pasa posjeduju sposobnost otkrivanja slanosti, što bi moglo objasniti zašto često ližu pojedince koji se znoje. Ipak, ključno je prepoznati da pretjerano lizanje može ukazivati ​​na to da nešto nije u redu sa zdravljem vašeg psa. Zapravo, pretjerano lizanje može biti znak mučnine kod pasa. Stoga, ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju vašeg psa ili ako je lizanje praćeno drugim znacima bolesti, preporučljivo je potražiti mišljenje veterinara, posebno ako vaš pas nije sklon pretjeranom lizanju.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here