Posle nekoliko dana toplog i sunčanog vremena, Srbiji se predviđa značajna promena vremenskih uslova. Čini se da smo svi mi bili podvrgnuti nepredvidivim vremenskim pojavama tokom proteklog mjeseca, susrećući se s nekim izvanredno neobičnim vremenskim obrascima. Prema najnovijoj prognozi meteorologa Marka Čubrila, predstojeće vrijeme očekuje se prilično nestabilno, uz mogućnost pljuskova od utorka poslijepodne pa sve do petka.

Osim toga, sredinom sedmice se očekuje blagi pad temperature. U izvještaju gospodina Čubrila je također navedeno da će se toplo do veoma toplo vrijeme zadržati otprilike do 25. avgusta, uz mogućnost osvježavajuće smjene u to vrijeme. Shodno tome, predviđa se da će se ovi nestabilni vremenski uslovi i povremeni pljuskovi zadržati tokom cijelog ovog perioda. Dnevne temperature dostizat će najviše od +27 do +32 stepena Celzijusa. U pogledu oblika vetra, očekuje se preovlađujući slab istočni vetar, osim u košavskom području gde će vetar biti umeren do jak i jugoistočnog smera.

Od srijede do petka vremenske prilike će se sastojati od promjenjive oblačnosti, uz mogućnost pojave grmljavine zbog uticaja visinskog ciklona. Ove grmljavine će vjerovatno biti koncentrisane u istočnim, sjeveroistočnim i sjevernim dijelovima regije. Međutim, na Jadranu i okolnim područjima očekuje se suho vrijeme. Vjetar će pretežno puhati istočnog smjera, a tokom mjestimičnih pljuskova može doći do pojačanja i prelaska na sjeveroistok. Čubril, meteorološki stručnjak, sugerira da bi u pojedinim područjima mogla biti vidljivija grmljavina praćena gradom, ali nema razloga za paniku jer se ne očekuju jake oluje.

Očekuje se blagi pad dnevnih temperatura u rasponu od +23 do +29 stepeni Celzijusa. Gledajući unaprijed, Čubrilo predviđa da će nadolazeći vikend biti uglavnom suh i malo topliji, a maksimalne temperature nalikuju onima početkom sedmice. Kako idemo dalje od 20. augusta, doći će do porasta temperatura, koje će u zaleđu Jadrana dostići oko +33 do +36 stepeni Celzijusa.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here