U modernoj eri, mogućnost tajnog praćenja pojedinaca postaje sve prisutnija. Bilo da se radi o pametnim telefonima, fiksnim telefonima, kompjuterima ili čak satelitima, čin prisluškivanja postao je široko rasprostranjena praksa. Dostupnost špijunske opreme na internetu po pristupačnim cijenama učinila ju je dostupnom širokom spektru ljudi. Iako posjedovanje kamere u našoj zemlji nije protivzakonito, zloupotreba takvih uređaja je protivzakonita, iako mnogi nisu svjesni te činjenice.

Nedavno su o temi prismotre govorili novinar Kurir televizije Nikola Vujović i Božidar Spasić, bivši vođa specijalnog tima Državne bezbednosti. Spasić je istakao da su dani romantizovane špijunaže davno prošli, jer ova praksa više nije ograničena samo na države i obaveštajne agencije. Dostupnost uređaja za tajno špijuniranje, praćenje i snimanje dramatično se povećala posljednjih godina, čineći ih široko dostupnim široj javnosti. Ono što su nekada isključivo koristile vladine agencije u špijunske svrhe, sada je postalo uobičajeno među običnim pojedincima.

Zapanjujuće, skoro svaki deseti građanin sada posjeduje uređaj koji im omogućava da tajno prisluškuju i nadgledaju druge. Nije iznenađujuće da se tajni softver za praćenje pojavio kao najpopularnija metoda obavljanja špijunskih aktivnosti. Prema Spasićevim rečima, oko 50 odsto stanovništva u Srbiji trenutno je podvrgnuto praćenju putem određene vrste uređaja. Ispričao je uvjerljivu priču u kojoj je muškarac, sumnjajući da je njegova djevojka nevjerna, pribjegao tome da joj ugradi jedan od ovih uređaja. Putem ovog uređaja mogao je pratiti njeno kretanje i na kraju otkriti njen sastanak s bivšim ljubavnikom na otvorenom polju.

Ovi nekada nedostižni uređaji sada se lako mogu nabaviti na različite načine kao što su onlajn prodavci ili lične veze. Unatoč dostupnosti certificiranih trgovina koje prodaju ove uređaje, mnogi ljudi odlučuju kupiti jeftinije alternative uvezene iz Kine.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here