Ime Stanka sa sobom nosi pomalo zloslutnu konotaciju, a riječ je o imenu koje je dosta rasprostranjeno u Srbiji i našem okruženju. Kroz povijest su djeci dana imena koja nose duboku simboliku, a to vrijedi i danas. Jedno od najpopularnijih imena koja su u prošlosti davali novorođenim djevojčicama ima posebno lijepo značenje jer predstavlja štit od bolesti.

Ne, prožet je i tužnom i teškom simbolikom koja nije svima poznata. U vrijeme kada se vjerovalo da riječi posjeduju magična svojstva, ovakva imena bila su priželjkivana od strane roditelja, jer su to ime mogli pomoći njihovom djetetu da preživi, ​​zaštiti ga od bolesti i održi ga. Ime Stanka dolazi od korijena “stajati” (zaustaviti), što znači zaustavljanje širenja bolesti. Ono što je manje poznato, međutim, jeste da su to ime davali djevojkama čiji su roditelji željeli prekinuti rađanje djece, posebno u situacijama kada je u obitelji već bilo “previše” djece, navodi Yumama.

Stanka je žensko ime slovenskog porijekla koje je postalo popularno u Srbiji, ali i susjednim zemljama poput Hrvatske, Bosne i Crne Gore. Vjeruje se da je ovo ime moglo biti izvedeno od starih imena poput Stanimira ili Stanislava. Postoje mnoga druga imena sa sličnim značenjima i korijenima, kao što su Stan i Stanoje, ali s drugačijim dodanim sufiksima. Ako tražite inspirativno ime za svoju kćer, stara srpska ženska imena mogu imati vrijedne opcije.

Dok su moderna imena popularna, neka starija, lijepa imena polako nestaju. Jedno od takvih imena je Bisera, pravi biser od imena. Ovo staro srpsko žensko ime znači “blistavo i dragocjeno”, ili jednostavno “biser”, što je jedan od najfinijih elemenata nakita. Simbolika je svojstvena biseru, koji je skriven unutar njegove školjke.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here