Baba Vanga, često povezivana s nekim od najznačajnijih proročanstava u svetskoj istoriji, navodno je predviđala da će se do kraja 2023. godine dogoditi nuklearna katastrofa koja će zadesiti Zemlju. Slepa bugarska vidovnjakinja, čije su predviđanja ostvarila neki ključni događaji nakon njenog odlaska pre više od četvrt veka, postala je poznata po svojoj sposobnosti da anticipira ključne događaje u budućnosti.

Prema izveštaju New York Post-a, postoji zabrinutost među njenim sledbenicima da će se ostvariti njen ominozni vid o razornoj nuklearnoj katastrofi tokom ove godine. Strah se širi u vezi s potencijalnim nuklearnim eksplozijama koje bi mogle biti izazvane ozbiljnim bolestima, šireći se toksičnim oblacima i zahvatajući mnoge zemlje.

Uz nuklearnu katastrofu, Baba Vanga je, prema navodima, predvidela i druge dramatične događaje za 2023. godinu. Ti događaji uključuju promene u Zemljinoj orbiti, eksperimente s biološkim oružjem na ljudima s fatalnim posledicama, dolazak solarne oluje neviđenih razmera na Zemlji te završetak prirodnog porođaja.

Rođena kao Vangelija Pandeva Dimitrova u malom selu u Bugarskoj 1911. godine, Baba Vanga postala je poznata nakon što je kao devojčica ostala slepa usled nezgode. Prema njenim sledbenicima, nakon ovog događaja, stekla je nadnaravne sposobnosti koje su je učinile vidovnjakinjom.

Baba Vanga stiče popularnost zbog navodne tačnosti nekih od svojih proročanstava, uključujući pad Sovjetskog Saveza i napade 11. septembra u SAD-u. Međutim, skeptici često dovode u pitanje autentičnost njenih predviđanja, tvrdeći da su tumačenja njene izjave često bila nejasna i otvorena za različite interpretacije. Njena proročanstva obuhvatala su različite oblasti, uključujući geopolitiku, prirodne katastrofe i lične sudbine. Iako neki sledbenici tvrde da je Baba Vanga predvidela nuklearnu katastrofu do kraja 2023. godine, važno je napomenuti da takve tvrdnje nisu potkrepljene čvrstim dokazima i da su podložne sumnji.