Ako imate sobne biljke koje dugo nisu cvjetale, možete ih osvježiti prirodnim, organskim gnojivima koja su jednostavna za pripremu i veoma djelotvorna. Na primjer, obična zobena kaša može biti pravi izbor za poticanje cvjetanja kod vaših biljaka. Zobene pahuljice sadrže visok nivo hranjivih tvari poput azota, fosfora, kalijuma, bora, magnezija i kalcija, koji su potrebni biljkama da bi bujno cvjetale.

Za pripremu ovog gnojiva, trebat će vam četiri kašike zobenih pahuljica i jedan litar vode. Zobene pahuljice stavite u blender, prelijte ih vodom i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim smjesu procijedite kroz gusto sito i dobit ćete tečnost koju ćete sipati direktno oko korijena biljke.

  • Ovo gnojivo je idealno za sve cvjetne biljke koje su u saksijama u vašem domu, uključujući orhideje, ljubičice i druge sobne cvjetnice. Ako dodajete zobeno gnojivo biljkama, pripremite se na pravu eksploziju cvjetova koja će obogatiti vaš dom!

Osim toga, možete koristiti i organsko gnojivo od osušene kore krompira. Krompir sadrži korisne minerale poput kalijuma, azota i bora, a ovo gnojivo također poboljšava rast i cvjetanje sobnih biljaka. Za pripremu je potrebno oguliti dva srednje velika krompira i osušiti njihove kore na suncu.

Ova sobna biljka vrlo je popularna zbog svoje ljepote i sposobnosti da poboljša kvalitet zraka u zatvorenom prostoru.

Zimi ih možete sušiti u rerni ili čak u mikrotalasnoj pećnici. Kada se kore potpuno osuše, sameljite ih u blenderu, a zatim pomiješajte dobiveni prah sa pola litre vode. Ovo hranjivo gnojivo možete sipati direktno oko korijena biljke kako biste je potaknuli na cvjetanje. Kore krompira sadrže sve ključne hranjive materije koje biljke trebaju, što ih čini jeftinim i prirodnim izborom za njegu cvjetnica.

Još jedan zanimljiv način da biljkama date hranjive tvari jeste korištenje kuhanih ljuski od krompira. Uzmite ljuske od tri do šest krompira i prokuhajte ih u litru vode. Ova voda će apsorbirati minerale i hranjive materije koje su potrebne biljkama za zdrav rast i cvjetanje. Nakon što voda proključa, ostavite je da se hladi poklopljena, zatim procijedite tečnost i koristite je za zalijevanje biljaka svake dvije sedmice. Ovako pripremljeno gnojivo pomaže da vaše cvjetnice ostanu zdrave, bujne i pune cvjetova tokom cijele godine.

Ova jednostavna gnojiva ne samo da obnavljaju ljepotu vaših biljaka, već su i ekološki prihvatljiva i prilagođena kućnom budžetu. Tako možete uživati u zelenim i cvjetnim biljkama koje su prirodni ukras vašeg doma, a pritom izbjegavate hemijske preparate.

BONUS TEKST

Evo nekoliko zanimljivih informacija o spatifilumu:

Izgled i osobine: Spatifilum ima sjajne, tamnozelene listove i karakteristične bijele cvjetove koji izgledaju poput ljiljana, što joj daje eleganciju i pridonosi dekoraciji prostora.

Njega i uslovi za rast: Ova biljka je prilagodljiva i lako se njeguje, što je čini pogodnom za početnike. Uspijeva u polusjeni ili čak u prostorijama sa slabijim osvjetljenjem, iako najbolje cvjeta kada ima indirektnu svjetlost.

Zalijevanje: Potrebno je redovno zalijevanje, ali nemojte prekomjerno vlažiti zemlju – najbolje je dopustiti da se gornji sloj zemlje malo osuši između zalijevanja. Spatifilum voli vlažan zrak, pa je prskanje listova odličan način da se održi odgovarajuća vlažnost.

Poboljšanje kvaliteta zraka: Spatifilum je poznat kao odličan pročišćivač zraka. Prema istraživanju NASA-e, ova biljka može ukloniti štetne tvari poput formaldehida, benzena i trikloretilena iz zraka, što ga čini korisnim u domovima i uredima.

Cvjetanje: U optimalnim uslovima, spatifilum može cvjetati nekoliko puta godišnje. Ako biljka ne cvjeta, često je to znak da joj nedostaje svjetlosti ili hranjivih tvari.

Otrovanost: Iako je spatifilum lijep i koristan, treba paziti ako imate djecu ili kućne ljubimce. Dijelovi biljke su blago otrovni ako se progutaju, pa je najbolje držati je van njihovog dohvata.

Spatifilum je biljka koja dodaje prirodni šarm prostoru, dok istovremeno doprinosi zdravijoj atmosferi u zatvorenom.