Olga Jovičić, kći poznatog skladatelja Mikija Jovičića, prepričava duboko emotivnu i tragičnu priču o svom ocu, čovjeku koji je bio tvorac mnogih popularnih folk hitova. Miki Jovičić ostavio je neizbrisiv trag u regionalnoj glazbi, surađujući s najpoznatijim imenima kao što su Miroslav Ilić, Zorica Brunclik, Ana Bekuta, Vesna Zmijanac i Šaban Šaulić. Njegove pjesme, poput “Opet pada snijeg” i “Ti si lek za moju dušu,” i danas su omiljene među publikom.

Iako je bio uspješan u poslu, Mikijev osobni život bio je daleko od idealnog. Imao je troje djece s dvije različite žene, a odnosi su bili složeni. Posebno emotivno iskustvo za Olgu dogodilo se nakon očevog razvoda, što je utjecalo i na njegovu psihičku stabilnost. Olga govori kako se njezin otac borio s teškim emotivnim bolima, čak pokušavši samoubojstvo u pokušaju da spasi brak.

  • Ipak, bol zbog gubitka ljubavi prema njezinoj majci ostavila je Mikiju neizbrisiv trag. Nije mogao prihvatiti razvod i kako kaže Olga, to ga je slomilo te je namjerno počeo uništavati sebe kroz nezdrav način života, što je uključivalo pušenje velikih količina cigareta i zanemarivanje zdravlja.

Olga se prisjeća kako je kao dijete primijetila očevu patnju i njegovu tugu. Često bi ga zatekla kako noću posjećuje grob njezine majke, ali uvijek bi to činio dok ona spava. Kroz te noćne posjete i njegova zamišljena stanja, Olga je vidjela njegovu duboku emotivnu vezu s majkom koja ga je do kraja života progonila.

  • Miki se, kako kaže, nije mogao nositi s gubitkom ljubavi, što je dodatno utjecalo na njegovo zdravlje – godinama je bio u stalnom opadanju, i fizički i emocionalno. U jednom trenutku nakon smrti Olgine majke, Miki je pronašao pjevačicu koja je izgledala slično njoj. Osjetio je povezanost i započeo vezu s tom ženom, koja mu je kasnije rodila sina Stefana.

Olga opisuje kako je Miki vjerojatno tražio utjehu i način da zadrži sjećanje na njezinu majku kroz ovu vezu. Na kraju, Miki je umro od srčanih problema, držeći Olgu za ruku, što je za nju bio izraz njegovog slomljenog srca i neprežaljene tuge. Taj trenutak duboko ju je obilježio, ostavljajući joj osjećaj ljutnje i žaljenja jer je, kako ona vjeruje, njezin otac doslovno umro zbog ljubavi.

Ova dirljiva priča Olge Jovičić odražava nevjerojatnu složenost emocija i ljubavi koja može oblikovati i uništiti živote, podsjećajući nas na snagu ljubavi koja nadilazi vrijeme, ali i ostavlja trajne posljedice.

BONUS TEKST

Jedna od zanimljivih činjenica u svijetu prirode odnosi se na povezanost drveća i njihovih podzemnih korijenskih sustava. Iako se drveće često doživljava kao individualne biljke, znanstvenici su otkrili da u šumama drveće stvara kompleksnu mrežu povezanih korijena, nazvanu drvenasti internet ili Wood Wide Web. Ova podzemna mreža omogućava različitim vrstama drveća komunikaciju i međusobnu pomoć kroz razmjenu hranjivih tvari, vode i čak upozorenja o opasnostima.

  • Glavna komponenta ovog sustava je micelij gljiva koji prodire u korijenje drveća, stvarajući simbiozu poznatu kao mikoriza. Gljive dobivaju šećer od drveća, dok drveće zauzvrat dobiva fosfor, dušik i druge hranjive tvari koje gljive apsorbiraju iz tla. Fascinantno je da, kada jedno stablo biva ugroženo – bilo da je zaraženo, oštećeno ili napadnuto insektima – može putem micelijske mreže upozoriti druga stabla u blizini da pojačaju svoje obrambene mehanizme.

Ova mreža također pomaže slabijem drveću. Starija i veća stabla, poznata kao majčinska stabla, mogu putem gljiva prenositi hranjive tvari na mlađa stabla koja još nemaju dovoljno razvijen korijenski sustav. Na taj način, šume ne djeluju kao skup pojedinačnih stabala, već kao zajednica koja se međusobno podržava i dijeli resurse, održavajući cijeli ekosustav stabilnim i otpornim. Ovaj fascinantni prirodni sustav pokazuje kako su čak i biljke sposobne za kompleksne oblike komunikacije i suradnje, što dovodi do dubljeg razumijevanja života u prirodi.