Prema brojnim naučnim istraživanjima, urme se svrstavaju među superhranu koja pruža izvanrednu zaštitu organizmu od kardiovaskularnih oboljenja i brojnih drugih zdravstvenih problema. Ovaj slatki plod palme, posebno popularan na Bliskom istoku, bogat je nutrijentima i donosi različite koristi za zdravlje, a evo osam ključnih razloga zbog kojih biste ih trebali uvrstiti u svakodnevnu ishranu

1. Obiluju gvožđem: Urme su sjajan izvor gvožđa, minerala koji je od suštinskog značaja za zdravlje krvi. Posebno se preporučuju trudnicama, deci u razvoju i osobama koje pate od anemije, jer ovaj mineral pomaže u transportu kiseonika kroz organizam, smanjujući umor i podržavajući energiju.

2. Sprečavaju dijareju: Urme su bogate kalijumom, mineralom koji ne samo da pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, već i podstiče zdravo funkcionisanje creva. Kalijum doprinosi razvoju korisnih bakterija u probavnom traktu, čime se smanjuje mogućnost pojave dijareje i drugih probavnih tegoba.

3. Pomažu kod zatvora: Osim što sprečavaju dijareju, urme su takođe izuzetno efikasne u rešavanju problema sa zatvorom. Njihov visoki sadržaj vlakana ubrzava probavu i olakšava pražnjenje creva, pa su korisne za osobe koje pate od sporog metabolizma.

4. Pomažu u održavanju vitke linije: Konzumiranje nekoliko urmi na prazan stomak može biti korisno za održavanje zdrave telesne težine, jer vlakna i prirodni šećeri koje sadrže pružaju osećaj sitosti. Međutim, važno je da ne preterujete, jer su urme bogate šećerom i mogu doprineti unosu dodatnih kalorija.

5. Regulišu holesterol: Redovno konzumiranje urmi može doprineti smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL). Urme deluju kao prirodni čistači krvnih sudova, što može pomoći u prevenciji začepljenja i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

6. Jačaju srce: Urme mogu biti dragocena podrška za zdravlje srca. Svojim svojstvima pomažu u prevenciji ateroskleroze, koja je jedan od glavnih uzročnika srčanog udara. Sadrže i antioksidante koji dodatno štite srce od oštećenja.

7. Pomažu u regulaciji krvnog pritiska: Ako patite od hipertenzije, urme su odličan izbor jer ne sadrže natrijum, a obiluju kalijumom. Takođe, šest urmi sadrži oko 80 mg magnezijuma, minerala važnog za opuštanje krvnih sudova i regulaciju krvotoka.

8. Smanjuju rizik od moždanog udara: Kalijum u urmama može doprineti smanjenju rizika od moždanog udara. Redovno konzumiranje urmi može podržati zdravlje nervnog sistema i zaštititi mozak od mogućih oštećenja.

Konzumacija urmi na dnevnoj bazi može doneti mnoge zdravstvene prednosti, ali ih je važno jesti umereno kako bi se iskoristile sve prednosti, a izbegle neželjene posledice prevelikog unosa šećera.

BONUS TEKST

Piramide u Egiptu, a posebno Velika piramida u Gizi, fasciniraju ljude vekovima svojom monumentalnošću i tajanstvenim načinom gradnje. Smatra se da je Velika piramida sagrađena oko 2.560. godine pre nove ere, kao grobnica faraona Kufu-a. Visoka je oko 146 metara i sastavljena od preko 2,3 miliona kamenih blokova, od kojih svaki teži između 2 i 15 tona. Ono što je još zapanjujuće jeste da su Egipćani uspeli da ovako preciznu strukturu podignu bez upotrebe modernih alata.

  • Jedna od najzagonetnijih činjenica o Velikoj piramidi je kako su uspeli da tako precizno poravnaju njene strane prema četiri strane sveta. Severna strana piramide usmerena je prema pravom severu sa greškom manjom od 0,05 stepeni. Ovo fascinira naučnike i danas, jer nije jasno kako su drevni Egipćani uspeli postići toliku preciznost bez modernih instrumenata. Takođe, struktura piramide je toliko stabilna i otporna da je preživela hiljadugodišnje erozije i zemljotrese.

Pored toga, istraživači su otkrili da piramide možda imaju i specijalna elektromagnetna svojstva. Nedavna istraživanja su pokazala da u određenim uslovima Velika piramida može fokusirati elektromagnetne talase u unutrašnje odaje i bazu piramide. Ovo je navelo naučnike na teorije o mogućoj funkciji piramida kao uređaja za pojačavanje energije, iako nije jasno u koju svrhu bi to moglo biti korišćeno. Drevni Egipćani su očigledno bili mnogo napredniji nego što se mislilo, a svako novo otkriće o piramidama otvara vrata dodatnim misterijama koje i danas podstiču naučnike na istraživanja.