Mirjana Karanović, poznata glumica, oduševljava svojim izgledom, a mnoge žene, pa i one mnogo mlađe, mogle bi joj pozavideti na njenoj fizičkoj kondiciji i vitalnosti. Na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, redovno deli svoje trenutke iz teretane, gde se jasno vidi koliko je posvećena treningu. U 67. godini, Mirjana ne pokazuje znakove usporavanja i pravi je inspiracija za sve koji žele da ostanu fit i zdravi.

Njena rutina vežbanja obuhvata četiri intenzivna treninga nedeljno, a rezultati su očigledni. Svaki trening započinje dinamičnim iskoracima unazad na steperu, čime zagreva mišiće i priprema telo za dalji napor.

  • Nakon toga, prelazi na vežbe sa tegovima, fokusirajući se na jačanje ruku, leđa i trupa, a posebno ističe trbušnjake koji pomažu u oblikovanju središnjeg dela tela. Završni deo treninga rezervisan je za plank, poznatu vežbu koja aktivira sve mišiće tela i može u kratkom vremenskom periodu doneti vidljive promene u tonusu i izgledu.

Jedna od njenih pratilaca našalila se na Instagramu, komentarišući da je Mirjanin trening kao priprema za Olimpijadu, što pokazuje koliko ozbiljno pristupa svom zdravlju. Uz osnovne vežbe poput čučnjeva, vežbi za triceps, leđa i ramena, Mirjana je izabrala ovaj način života ne samo radi estetike, već pre svega zbog svog zdravlja i dobrog osećaja u sopstvenoj koži.

  • Ona priznaje da ima visok stepen sujete i da ju je stid da odustane od nečega što je obećala. Zbog toga je odlučila da angažuje nekoga ko će joj pomoći u brojanju serija i motivisati je da istraje u treninzima. Ističe da je važno prepoznati da li vam je potreban mentor ili saveznik na ovom putu, ali ključno je pronaći ono što odgovara vašoj emocionalnoj i fizičkoj strukturi.

Za Mirjanu, vežbanje nije samo pitanje skidanja kilograma ili postizanja određenih estetskih ciljeva. Ono je pre svega način da se oseća dobro u svom telu, da zadrži vitalnost i zdravlje. Prema njenim rečima, nije važno savršeno telo, već osećaj zadovoljstva i unutrašnje snage.

Ako i vi želite da unapredite svoje fizičko stanje, oblikujete telo, poboljšate kardiovaskularnu kondiciju i sagorite kalorije, rutina Mirjane Karanović može biti odličan putokaz. Njen način vežbanja ne zahteva složene sprave ili posebnu opremu, već volju, doslednost i jasnu motivaciju – a to su stvari koje svako može postići.

BONUS TEKST

Jeste li znali da biljke Mimoza pudica, poznate i kao “sramežljive biljke” ili “ne diraj me”, imaju jedinstvenu sposobnost reagiranja na dodir? Ova biljka, porijeklom iz Južne Amerike, privlači pažnju svojom iznimnom sposobnošću da sklopi svoje listove i povije stabljike kada ih netko dotakne ili kada osjete vibracije. Ova reakcija traje samo nekoliko sekundi, a biljka se obično vraća u svoj prvotni položaj nakon otprilike deset minuta.

  • Mehanizam iza ove fascinantne reakcije je fenomen poznat kao tigmotropizam, što znači reakcija biljke na dodir. Kada se listovi “Mimoze” dodirnu, njezine stanice gube vodu, što uzrokuje brzu kontrakciju i povijanje listova. Vjeruje se da je ova sposobnost razvijena kao obrambeni mehanizam protiv biljojeda; zatvaranjem listova biljka postaje manje privlačna za kukce ili druge životinje koje bi je mogle pojesti.

Još jedna zanimljivost je da Mimoza pudica može “učiti” iz iskustva. Znanstvenici su otkrili da biljka s vremenom može prestati reagirati na bezopasne podražaje. Primjerice, ako se biljka više puta dodirne na isti način, naučit će da taj podražaj nije prijetnja, pa će prestati reagirati povijanjem listova. To sugerira da biljke posjeduju određeni oblik “pamćenja”, iako nemaju mozak ili živčani sustav. Ova sposobnost čini “sramežljivu biljku” jedinstvenim primjerom kako su biljke daleko inteligentnije nego što smo ranije mislili.