Jeste li ikada utonuli u san samo da bi vas iznenadni trzaj tijela probudio, kao da ste upravo pali s velike visine? Ovo iskustvo dijele mnogi pojedinci diljem svijeta i prilično je uobičajeno. Iako može djelovati zbunjujuće ili čak uznemirujuće, ovo naglo trzanje čest je fenomen koji ima znanstvenu osnovu.

  • Što je zapravo hipnički trzaj? Hipnagogički trzaj, koji se obično naziva hipnotički trzaj, nagli je, refleksivni pokret tijela koji se događa tijekom pomaka iz stanja budnosti u stanje spavanja. Ovaj fenomen je klasificiran kao tip mioklonusa, koji opisuje nevoljne i brze kontrakcije mišića.

Hipnički trzaji potpuno su prirodni i obično se događaju u početnim fazama sna, posebno kada osoba tek počinje ustajati. Tijekom tog razdoblja, dok mozak i tijelo prelaze iz budnog stanja u san, može se dogoditi ovaj iznenadni trzaj. Osjećaj povezan s hipničkim trzajem često uključuje osjećaj pada s velike visine ili gubitka ravnoteže, što može biti prilično uznemirujuće i obično rezultira buđenjem.

  • Osim toga, neki se pojedinci mogu susresti s vizualnim halucinacijama poput bljeskova svjetlosti ili osjećaja propadanja, što pojačava intenzitet ovog fenomena. Što uzrokuje hipničko trzanje? Dok je hipničko trzanje česta pojava, istraživači su već neko vrijeme bili znatiželjni o njegovim uzrocima.

U konačnici, predložili su nekoliko teorija koje objašnjavaju zašto tijelo doživljava iznenadne trzaje kad počnemo tonuti u san. Ključna teorija odnosi se na brzinu prijelaza između faza spavanja i budnosti. Točnije, kada su pojedinci umorni ili ne spavaju, i mozak i tijelo pokušavaju ubrzati početak sna. Obično se ovaj proces odvija postupno – disanje i otkucaji srca se smanjuju, mišići postaju opušteni, a mozak ulazi u stanje odmora.

  • Međutim, ako se ovaj prijelaz dogodi prebrzo, mozak može zbuniti signale koje šalje tijelu. Kao rezultat toga, mozak bi mogao pogrešno protumačiti opuštanje mišića kao znak pada, što dovodi do refleksnog trzaja tijela kako bi se “spriječio” pad. Jedna alternativna teorija predlaže da hipničko trzanje funkcionira kao evolucijski mehanizam preživljavanja.

Ova hipoteza pretpostavlja da su za naše rane pretke, koji su spavali na drveću ili u nestabilnom okruženju, hipnički trzaji djelovali kao zaštita od pada s visine dok su drijemali. Taj je refleks mogao odigrati ključnu ulogu u preživljavanju tijekom početnih faza ljudske evolucije, a ostao je s nama i danas kao ostatak tih primitivnih instinkata. Čimbenici izvan tijela koji utječu na pojavu hipničkih trzaja. Istraživači misle da specifični vanjski elementi mogu povećati šanse za doživljavanje hipničkih trzaja.

  • Na primjer, unos stimulansa poput kofeina, nikotina ili određenih lijekova (kao što su Adderall ili Ritalin) može učiniti te nevoljne pokrete vjerojatnijim. S obzirom na to da je kofein poznat po svojoj sposobnosti da održava mozak budnim i podiže razinu energije, razumljivo je da njegova prisutnost u tijelu remeti prirodni proces uspavljivanja, što dovodi do ovih trzaja. Na učestalost hipničkih trzaja značajno utječe nedovoljno sna. Kada smo jako umorni, naše tijelo i um pokušavaju brže zaspati kako bi se oporavili.

Ovaj užurbani prijelaz iz budnog stanja u san može rezultirati trzajima. Posljedično, ovo može razjasniti zašto se osobe s nesanicom ili nepravilnim obrascima spavanja češće susreću s ovim epizodama. Koji su neki od načina da se smanji učestalost hipničkih trzaja? Dok hipnički trzaji nisu opasni, mogu biti uznemirujući, osobito ako se javljaju često ili ometaju vaš san.

  • Srećom, postoje metode za smanjenje vjerojatnosti njihove pojave. Klonite se kofeina i nikotina: Savjetuje se suzdržati se od konzumiranja kofeina i nikotina nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Ovi stimulansi mogu ometati vašu sposobnost da udobno utonete u san i mogu pojačati pojavu trzanja. Ublažite stres i tjeskobu: Visoka razina stresa i tjeskobe može spriječiti vašu sposobnost da se mentalno i fizički opustite prije spavanja.

Tehnike opuštanja, uključujući meditaciju, duboko disanje ili laganu šetnju, mogu vam pomoći u smirivanju uma i pripremi tijela za miran noćni odmor. Održavajte dosljednu rutinu spavanja: pokušajte ići u krevet i probuditi se u isto vrijeme svaki dan. Ova praksa može pomoći vašem tijelu da se prirodno pripremi za spavanje i smanjiti vjerojatnost trzaja u snu.

  • Klonite se intenzivnog vježbanja prije odlaska na spavanje: dok je tjelesna aktivnost korisna za vaše zdravlje, bavljenje napornim vježbama preblizu vremena za spavanje može aktivirati vaš živčani sustav i spriječiti opuštanje mišića. Uspostavite umirujuću atmosferu za spavanje: Mirna, slabo osvijetljena i udobna područja za spavanje mogu poboljšati kvalitetu sna i smanjiti vjerojatnost naglih pokreta tijekom noći.

Zaključak Hipnoza je raširena i benigna pojava s kojom se suočavaju brojni pojedinci diljem svijeta. Iako ti trzaji mogu izgledati naglo i neprivlačno, oni su zapravo uzrokovani normalnim tjelesnim procesima koji se događaju dok prelazimo iz stanja budnosti u stanje sna. Čimbenici poput kofeina, stresa i nedovoljno sna mogu pojačati njihovu pojavu, ali primjenom nekih jednostavnih tehnika možete smanjiti šanse za pojavu trzaja i postići miran noćni san.