Žena po imenu Jane Kramet, 62-godišnja umirovljena vojna terapeutkinja, odlučila je poduzeti drastičan korak u svom pokušaju da izgubi težinu i poboljša svoje zdravlje. Na temelju savjeta dr. Anette Bosworth, poznate kao dr. Boz, Kramet je započela 72-satni post s ciljem poboljšanja svog metabolizma i poticanja tijelo da prijeđe u stanje ketoze, gdje se masti koriste kao glavni izvor energije. Ovaj post je specifičan jer se temelji isključivo na konzumaciji sardina, koje su izvor proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina D i kalcija, a sve uz vrlo nizak sadržaj kalorija.

Krametova borba s prekomjernom težinom nije bila nova. U prošlosti je dosegla najvišu težinu od 108 kilograma i borila se s plantarnim fasciitisom, stanjem koje joj je otežavalo kretanje.

  • U 2020. godini, odlučila je slijediti mesnu dijetu koja joj je pomogla da izgubi 65 kilograma, ali na neki način zapela je u procesu mršavljenja i njezina težina ponovno je počela rasti. Pošto je primijetila da vaga pokazuje 89 kilograma, odlučila je poduzeti drastične mjere i isprobati drastičnu dijetu na sardinama, kao način da ponovo pokrene svoje tijelo.

Tijekom ovog 72-satnog posta, Kramet je unosila četiri konzerve sardina svaki dan, uz dodatak MCT ulja, koje se dobija iz kokosovog ulja ili palminih koštica, čime je unosila oko 1500 kalorija dnevno. Kramet je izvijestila da nije osjećala glad, te da joj je dijeta pomogla podići energiju, smanjiti šećer u krvi i ublažiti bolove. Kroz dva tjedna, izgubila je čak šest kilograma, uglavnom zbog izbacivanja viška tekućine iz tijela.

  • Međutim, nije sve bilo savršeno. Prema dijetalnim smjernicama za Amerikance, odraslima se preporučuje da jedu najmanje 227 grama plodova mora tjedno, a sardine su izvrstan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Međutim, dr. Masarat Jilani, britanski stručnjak, upozorava da ovakva dijeta može izazvati opasnosti. Sardine, iako vrlo hranjive, ne sadrže vlakna, koja su ključna za zdravlje crijeva i probavu. Nedostatak vlakana može dovesti do zatvora. Također, sardine često dolaze u konzervama s dodatkom soli ili ulja, što može povećati unos natrija, podići krvni tlak i opteretiti bubrege.

Zdravstveni stručnjaci, kao i oni koji su pokušali slijediti sličnu dijetu, također naglašavaju da ovakvi ekstremni planovi nisu nužno najbolji dugoročni pristup mršavljenju. Novinar Luk Vinki, koji je pokušao sudjelovati u 24-satnom postu sa sardinama, podijelio je svoje iskustvo s javnošću, rekavši da nije uspio završiti izazov. Osjećao je vrtoglavicu, slabost i imao poteškoće u održavanju fokusa, te je na kraju kupio vrećicu čipsa kako bi se oporavio.

Iako je post sa sardinama privukao pažnju zbog svojih tvrdnji o brzim rezultatima, stručnjaci upozoravaju da takvi planovi ne bi smjeli biti prečica za dugoročno mršavljenje. Takva dijeta zahtijeva daljnja istraživanja i bolje razumijevanje mogućih posljedica po zdravlje. S obzirom na nedostatak ključnih nutrijenata i moguće nuspojave poput povišenog krvnog tlaka i problema s probavom, postoji potreba za promišljenim pristupom mršavljenju i zdravlju, te za traženjem uravnoteženijih, dugoročnih planova.

BONUS TEKST

BCG vakcina je osmišljena kao preventivna mjera protiv tuberkuloze, ozbiljne i često smrtonosne bolesti koja je u prošlom stoljeću predstavljala globalnu prijetnju. BCG vakcina daje se novorođenčadi, obično u prvih 24-48 sati života, i to direktno u kožu na gornjoj trećini lijeve nadlaktice. Ovaj postupak je obavljen kod većine djece u bivšoj Jugoslaviji i ostavio je trag – mali, ali neizbrisiv ožiljak, koji je postao znak toga da je osoba zaštićena od tuberkuloze.

  • Proces formiranja ožiljka počinje nekoliko tjedana nakon primjene vakcine. U tom periodu, na mjestu gdje je vakcina aplicirana, razvija se mala crvenkasta papula. Kod 10% djece, ova papula može postati gnojna, što dovodi do stvaranja ožiljka, obično u roku od 1 do 2 mjeseca.

Za većinu djece, ožiljak je malen i bezbolan, ali ostaje kao trajni podsjetnik na preventivnu vakcinaciju koja je spasila mnoge živote. Bilo je i slučajeva gdje ožiljak nije nastao, ali to je rijetkost. Ovaj ožiljak postao je svojevrstan identifikator za ljude rođene u bivšoj Jugoslaviji, a često je korišten kao šala ili “kod” za međusobno prepoznavanje među ljudima iz tih krajeva.

Danas, mnogi ljudi koji nose ovaj ožiljak sa sjećanjima na djetinjstvo i društvene norme bivše Jugoslavije, smatraju ga simbolom zajedništva i zajedničkog zdravlja. To je simbol toga da su cijele generacije bile zaštićene od jedne ozbiljne bolesti, što je bio važan dio javnog zdravlja tog vremena.