Ako vam se dešava da se budite svake noći između tri i pet ujutru, možda ste se zapitali zašto se to događa baš u tom periodu. Tradicionalna kineska medicina nudi objašnjenja vezana za unutrašnju energiju tijela i njen protok kroz različite organe tokom dana i noći. Kinezi su osmislili takozvani biološki sat, koji ukazuje na to kako energija cirkuliše kroz tijelo u dvostrukim intervalima od po dva sata. Svaki od tih intervala označava period maksimalne aktivnosti određenog organa, i ukoliko se osoba budi u tom vremenskom okviru, to može biti znak da je određeni organ pod stresom ili preopterećen.

Buđenje tokom noći, posebno u određenim vremenskim intervalima, može biti prilično frustrirajuće, ali i intrigantno kada se sagleda iz perspektive tradicionalne kineske medicine. Prema ovoj drevnoj praksi, naše tijelo funkcioniše u skladu s energetskim ciklusom koji kruži kroz različite organe u toku dana i noći. Svaki organ dostiže vrhunac svoje aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a buđenje noću može biti signal da neki od organa prolazi kroz neravnotežu.

  • Na primjer, ako se budite između jedan i tri sata ujutru, to bi moglo da znači da vaša jetra ima problema. Jetra je odgovorna za detoksikaciju organizma, ali i za “obradu” emocija. Ako ste taj dan konzumirali previše alkohola, masne hrane ili ste se suočili s emotivnim stresom, vaša jetra možda prekomjerno radi tokom noći, što vas može probuditi.

S druge strane, buđenje između tri i pet sati ujutru, kako navodi kineska medicina, povezano je s plućima. Pluća su odgovorna za disanje, ali i za upravljanje emocijama poput tuge i anksioznosti. Ako su pluća pod stresom, moguće je da se budite u ovom periodu, naročito ako ste pod emocionalnim pritiskom ili imate probleme s disanjem.

Ova teorija kineske medicine dalje objašnjava aktivnosti drugih organa kroz cijeli dan. Na primjer, između pet i sedam sati ujutru, najveću aktivnost ima debelo crijevo, što znači da je ovo idealno vrijeme za eliminaciju toksina. Želudac je najaktivniji između sedam i devet sati, što sugeriše da je ovo najbolje vrijeme za doručak.

Ako se probudite u nekom od ovih vremenskih intervala, to može biti signal vašeg tijela da postoji neravnoteža u energiji tog organa, a kineska medicina preporučuje da obratite pažnju na način života, ishranu i emocionalno zdravlje kako biste uskladili protok energije i poboljšali svoje opšte stanje.

BONUS TEKST

Golubovi su fascinantna i široko rasprostranjena vrsta ptica koja se može pronaći u gotovo svakom kutku svijeta, od velikih gradova do ruralnih područja. Ove ptice su kroz istoriju igrale važnu ulogu u životima ljudi, bilo kao simbol mira, ljubavi, ili kao sredstvo za prenošenje poruka. Njihova sposobnost da se vraćaju kući iz velikih udaljenosti, zahvaljujući izuzetnom osjećaju za navigaciju, učinila ih je dragocjenim sredstvom komunikacije u drevnim vremenima.

Golubovi imaju složen društveni život i često se okupljaju u velikim jatima. Njihova ishrana sastoji se uglavnom od sjemenki, žitarica, i povremenih kukaca, ali u gradovima su se prilagodili konzumaciji ostataka ljudske hrane. Ove ptice imaju snažnu vezu s ljudima – ne samo zbog toga što su lako pripitomljene, već i zbog njihovog prilagođavanja urbanom životu.

Golubovi su poznati po svojoj odanosti partnerima, jer često formiraju monogamne parove koji zajedno grade gnijezda i brinu o svojim mladima. Takođe, imaju nevjerovatnu sposobnost prepoznavanja lica, što im pomaže da se vežu za ljude ili okruženja koja im pružaju sigurnost. Međutim, golubovi ponekad izazivaju kontroverze u urbanim sredinama zbog njihovog stvaranja velikih kolonija koje mogu prouzrokovati nered. Uprkos tome, mnogi ih smatraju simbolom mira, prijateljstva i slobode.