Poliandrija ostaje tema koja se u civiliziranim društvima smatra tabu. Ipak, u Nepalu je to duboko ukorijenjeno u dugogodišnju tradiciju koja se podržava i poštuje bezbroj godina. U nekim se nacijama muškarci odlučuju za poligamiju kao način da si pojednostave život, dok se neke žene legalno udaju za braću svojih muževa kako bi uspostavile jedinstvenu obiteljsku strukturu.

U Nepalu, praksa poliandrije, koja uključuje ženu koja je udana za više muževa, nastavlja postojati i danas. Nadalje, ovaj oblik bračnog aranžmana je zakonski priznat u zemlji. U sjevernim i sjeveroistočnim regijama Nepala, gdje je malo zemlje i gdje braća žele ostati zajedno nakon vjenčanja, ovaj oblik braka posebno je raširen. Stoga je uobičajeno da dijele jednu ženu i žive zajedno u zajedničkom kućanstvu ili imanju.

  • Prije više od 28 stoljeća, ovaj prastari običaj nastao je. Na stranicama staroindijskog epa “Mahabbarata”, princeza Draupadi preklinjala je boga Šivu za suprugu. Hrabra protagonistica obratila se božanstvu u pet odvojenih prilika i svaki put je njezina molba uslišana, što je rezultiralo božanskim darivanjem pet muževa. Ova trajna praksa ustrajala je u zemljama Nepala bezbrojnim generacijama.

Kako te jedinstvene zajednice, u kojima je jedna žena udana za više muškaraca, funkcioniraju u praksi? Odgovornosti koje se tradicionalno dodjeljuju ženama u ovoj zajednici preuzimaju muškarci. Jedan se čovjek brine za usjeve u poljima, dok drugi izrađuje prostirke i košare za prodaju. Treći čovjek preuzima ulogu prodaje te robe na tržnici, dok četvrti vodi kućanske poslove.

  • Uz to, peti muškarac brine o djeci, a šesti odlazi na posao kako bi preskrbio obitelj. U smislu društvenih očekivanja, ženama je pripisana odgovornost utjelovljenja ljepote. Od njih se očekuje da se ukrašavaju nakitom izrađenim od tirkiza i koralja, jer ti materijali simboliziraju sklad i mir unutar obiteljske zajednice. Sreća i zadovoljstvo žene imaju veliku važnost za muškarce u njezinoj obitelji.

Međutim, netko se može zapitati zašto žene ulaze u te brakove s osjećajem nevoljkosti. Zajednice sklopljene u tim brakovima bile su lišene bilo kakve ljubavi. Uobičajeno je da najstariji brat odabere svoju suprugu i potom je podijeli sa svojom mlađom braćom i sestrama. Dinamiku intimnih veza diktira najstariji brat, a žena je prisiljena zadovoljiti potrebe svakog brata i svakom od njih roditi dijete.

Sva braća dobivaju svoj dio imanja od najstarijeg brata. Zanimljivo, otac braće također ima privilegiju biti intiman sa snahom i on tu privilegiju koristi. U slučaju da druga braća još nisu punoljetna, žena preuzima odgovornost za njihov odgoj i vodi ih kroz njihov put do odrasle dobi, učinkovito stupajući u ulogu njihove majke.

  • Međutim, iako žene imaju zakonsko pravo razvesti se od neprikladnog muža, one rijetko koriste tu mogućnost zbog straha od društvenih posljedica i gubitka svog društvenog položaja. Čimbenik bogatstva je istaknuta prednost ove zajednice. Obitelji ove prirode posjeduju bogatstvo koje višestruko nadmašuje ono konvencionalnih kućanstava.

U slučaju da se jedno od braće i sestara odluči rastati, imanje se ravnomjerno dijeli, čime se osigurava nastavak akumulacije imovine. Poliandrija je prevladavajuća praksa u Nepalu, koja nadmašuje poligamiju.

Umjesto da teže da budu dominantna figura u kućanstvu, muškarcima je prioritet uspostavljanje sigurnog i skladnog kućnog okruženja, gdje je konkurencija svedena na minimum. U tim plemenima žene imaju jedinstvenu ulogu u kojoj su zaštićene od pitanja poput “Čije je ovo dijete?” i “Tko će naslijediti?” Koncept vlasništva i nasljeđivanja se ne primjenjuje budući da se sva djeca smatraju zajedničkom i sva nasljeđuju jednake dijelove imanja.