Štitnjača, mala žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih važnih funkcija u tijelu. Prema Američkom društvu za endokrinologiju, štitnjača luči dva hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), koji su odgovorni za kontrolu metabolizma, rasta, razvoja i mnogih drugih vitalnih procesa. Problemi sa štitnjačom, poput hipotireoze (smanjena funkcija štitnjače), hipertireoze (povećana funkcija štitnjače) i Hashimotove bolesti (autoimuni poremećaj), mogu nastati zbog neravnoteže u proizvodnji ovih hormona, što može ozbiljno utjecati na zdravlje.

Zbog toga je izuzetno važno podupirati zdravlje štitnjače kroz pravilnu prehranu koja uključuje hranjive tvari koje pozitivno utječu na njezinu funkciju. Nutricionisti i dijetetičari iz Eating Well preporučuju određene namirnice koje podržavaju rad štitnjače, dok istovremeno savjetuju izbjegavanje onih koje mogu negativno utjecati na njezinu funkcionalnost.

Jedan od ključnih minerala za zdravlje štitnjače je selen, a odličan izvor ovog minerala su brazilski orasi. Preporuča se konzumirati jedan brazilski orah dnevno, jer je to količina koja može značajno pomoći u održavanju optimalne funkcije štitnjače.

Osim toga, morske alge su bogate jodom, koji je također ključan za pravilan rad štitnjače. Međutim, treba biti oprezan s unosom joda jer prekomjerna količina može imati negativne učinke, posebno kod osoba s Hashimotovom bolešću. Zbog toga je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što se odlučite povećati unos joda kroz prehranu ili suplemente.

Jaja su također izvanredno bogata hranjivim tvarima koji podržavaju zdravlje štitnjače. Osim što su izvrstan izvor proteina, holina i vitamina B12, jaja sadrže i selen, jod te tirozin, esencijalnu aminokiselinu koja je ključna za proizvodnju hormona štitnjače. Sličnu nutritivnu vrijednost ima i govedina, koja osim što je dobar izvor proteina i željeza, također sadrži cink, mineral koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i podržava zdravlje štitnjače.

Lisnato povrće, poput špinata, kao i drugo povrće bogato antioksidansima i vitaminima B, također doprinosi zdravlju štitnjače. Antioksidansi iz povrća pomažu u zaštiti štitnjače od oksidativnog oštećenja, dok vitamini B podržavaju metaboličke procese u tijelu, uključujući one koji su povezani s funkcijom štitnjače. Povrće poput bok choya i cvjetače preporučuje se kuhati jer kuhanjem smanjujemo učinke goitrogenih tvari koje ove vrste povrća sadrže. Goitrogeni mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače, ali kuhanje smanjuje njihov negativan učinak.

S druge strane, proizvodi od soje, iako često korišteni kao zdravi izbor, mogu smanjiti učinkovitost lijekova za štitnjaču, osobito kod osoba koje pate od hipotireoze. Stručnjaci savjetuju da se pričekate barem jedan sat nakon uzimanja lijekova prije nego što konzumirate soju kako biste izbjegli smanjenje učinka terapije.

  • Kofein, koji se nalazi u kavi i energetskim pićima, također može negativno utjecati na osobe s hipertireozom. Prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati pojačanu tjeskobu i ubrzane otkucaje srca, što pogoršava simptome hipertireoze. Stoga se preporučuje oprez u konzumaciji kofeina, osobito kod osoba s poremećajem rada štitnjače.

Što se tiče hrane koja može negativno utjecati na ravnotežu hormona štitnjače, važno je izbjegavati prehranu bogatu dodanim šećerima. Prehrana bogata rafiniranim šećerima može pridonijeti povećanju rizika od razvoja problema s štitnjačom, ali i dijabetesa. Osim toga, transmasti, koje se nalaze u prženim namirnicama, grickalicama i margarinu, također mogu ometati zdravlje štitnjače i negativno utjecati na rad mozga. Zbog toga je važno ograničiti unos ovih nezdravih masti.

Sve ove preporuke jasno pokazuju kako prehrana može imati ključnu ulogu u održavanju zdravlja štitnjače i prevenciji potencijalnih poremećaja. Održavanje ravnoteže hormona štitnjače od presudne je važnosti za cjelokupno zdravlje, pa je stoga preporučljivo konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom prije donošenja značajnih promjena u prehrambenim navikama. Dobar plan prehrane, bogat hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje štitnjače, može pomoći u održavanju optimalne funkcije ove žlijezde i sprječavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema.